
Gratinirane testenine s tunino in brokolijem
Testenine in tuna sta odličen par!
Gratinirane testenine s tunino in brokolijem
Testenine in tuna sta odličen par!

Sestavine
- 400 g tunine v oljčnem olju
- 2 pločevinki (po 400 g) sesekljanega paradižnika (pelatov)
- 2 stroka česna
- ščep poljubnih zelišč (bazilika, origano, timijan)
- 350 g testenin
- 300 g brokolija
- 200 g mehkega sira (na primer mocarele)
- 100 g sira čedar ali ementalec
- 25 g krušnih drobtin
- sol
- poper
- solata za prilogo

Odslej ne bomo rabutali le fig, ampak tudi listje
Rabutali? To pa že ne. Prej sposodili (za nedoločen čas). Vonju fig se enostavno ne moremo upreti … S temi recepti pa bomo v poletni aromi uživali še dlje.

Okus, ki ga ne pozabiš: ‘nduja, najmočnejša začimba v obliki klobase
Lahko jo vzljubiš, a težko izgovoriš: 'nduja si je izborila svoje mesto poleg pršuta, pikantne salame in sopressate kot ena najboljših italijanskih mesnin.

Idealen brunch za dneve brez mesa
Včasih si zjutraj preprosto zaželimo nekaj bolj lahkotnega, zelenega in brezmesnega – a obenem polnega okusov in energije.
Sestavine
- 400 g tunine v oljčnem olju
- 2 pločevinki (po 400 g) sesekljanega paradižnika (pelatov)
- 2 stroka česna
- ščep poljubnih zelišč (bazilika, origano, timijan)
- 350 g testenin
- 300 g brokolija
- 200 g mehkega sira (na primer mocarele)
- 100 g sira čedar ali ementalec
- 25 g krušnih drobtin
- sol
- poper
- solata za prilogo
Postopek
Tunino dobro odcedimo, žlico olja pa prihranimo. Česen olupimo in nasekljamo, sir naribamo, brokoli očistimo in razdelimo na cvetove. V pečici vključimo žar oziroma zgornji grelec.
Pristavimo vodo za testenine. V veliki ponvi segrejemo prihranjeno olje od tunine. Dodamo paradižnik, česen in zelišča ter vse skupaj zalijemo z 2 dl vode in kuhamo, da se okusi povežejo. Medtem je voda zavrela in testenine skuhamo po navodilih na zavitku. 3 minute, preden se skuhajo, jim dodamo brokoli. Nato vse skupaj odcedimo, nekaj vode pa prihranimo za omako.
Paradižnikovi omaki dodamo mehak sir in mešamo, da se raztopi. Omako zmešamo s testeninami in brokolijem ter odcejeno tunino. Če je omaka pregosta, ji primešamo še malo prihranjene vode od testenin. Solimo in popramo.
Vse skupaj stresemo v pekač in posujemo s sirom ter drobtinami. Postavimo v pečico pod žar in gratiniramo 4 do 6 minut, da se sir zapeče. Postrežemo z veliko skledo zelene solate.