
Kaj boste skuhali danes?
Počasi pečen svinjski flam s pirejem iz zelene in hrušk
Počasi pečen svinjski flam s pirejem iz zelene in hrušk

Sestavine
- 1 ½ kg svinjskega flama (potrebušine) z narezano kožo
- 3 vejice rožmarina
- 2 žlički grobe morske soli
- 10 zrn črnega popra
- v pari kuhan brokoli za prilogo
pire
- 750 g gomoljne zelene
- 1 velik krompir
- 2 zreli hruški
- 3 žlice sladke smetane
- za oreh masla
- sol

Hit med retro sladicami: Pijana nevesta po starem receptu
Pijana nevesta je ena tistih retro sladic, ki nas v hipu popeljejo nazaj v otroštvo. Mehka, opojna in kremasta; klasika, ki nikoli ne gre iz mode.

Jesenske solate, ki nas nasitijo
Jesenske solate z bučo, rdečo peso, jabolki, oreščki žiti in drugimi jesenskimi dobrotami za hitre, krepke obroke, polne sezonskih okusov in topline.

Hrustljave palačinke s slanino in piščancem: kot kaneloni, a boljše
Kaj hitro se lahko zgodi, da bo naš recept za hrustljave palačinke zamenjal vašega za kanelone.
Sestavine
- 1 ½ kg svinjskega flama (potrebušine) z narezano kožo
- 3 vejice rožmarina
- 2 žlički grobe morske soli
- 10 zrn črnega popra
- v pari kuhan brokoli za prilogo
pire
- 750 g gomoljne zelene
- 1 velik krompir
- 2 zreli hruški
- 3 žlice sladke smetane
- za oreh masla
- sol
Postopek
Pečico segrejemo na 220 °C. Meso vzamemo iz hladilnika in ga s papirnato brisačo popivnamo do suhega. Z rožmarinovih vejic osmukamo lističe in jih skupaj s soljo in poprom zmeljemo v mini mešalniku (ali stremo v možnarju). S to mešanico natremo meso po vsej površini in jo zatlačimo tudi v zareze. Meso položimo v velik pekač oziroma še raje na mrežico v pekaču, če jo imamo, ter pečemo 30 minut.
Temperaturo pečice znižamo na 170 °C in pečemo še 1 ½ ure. Nato zvišamo temperaturo na 220 °C in pečemo 20 do 30 minut, da nastane hrustljava skorjica. Ko vzamemo pečenko iz pečice, jo najprej pustimo 10 minut počivati na deski, da se sokovi umirijo; šele nato jo razrežemo.
Zeleno, krompir in hruški olupimo in narežemo na koščke. Preden vzamemo pečenko iz pečice, damo zeleno in krompir v veliko kozico z vodo, zavremo in kuhamo 15 minut, da se začneta mehčati. Dodamo hruški in kuhamo še 2 minuti. Dobro odcedimo in pretlačimo s tlačilko za krompir. Vmešamo smetano in maslo ter postrežemo k pečenki in brokoliju.