
Zapečeni njoki z bučkami in maskarponejem
Zapečeni njoki z bučkami in maskarponejem

Sestavine
- 300 g svežih njokov
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 rdeč čili
- 1 srednje velika bučka
- 4 nasekljane mlade čebulice
- lupina 1 limone
- 2 zvrhani žlici maskarponeja
- 50 g naribanega parmezana
- sol
- poper
- mešana solata, ko postrežemo

Odslej ne bomo rabutali le fig, ampak tudi listje
Rabutali? To pa že ne. Prej sposodili (za nedoločen čas). Vonju fig se enostavno ne moremo upreti … S temi recepti pa bomo v poletni aromi uživali še dlje.

Okus, ki ga ne pozabiš: ‘nduja, najmočnejša začimba v obliki klobase
Lahko jo vzljubiš, a težko izgovoriš: 'nduja si je izborila svoje mesto poleg pršuta, pikantne salame in sopressate kot ena najboljših italijanskih mesnin.

Idealen brunch za dneve brez mesa
Včasih si zjutraj preprosto zaželimo nekaj bolj lahkotnega, zelenega in brezmesnega – a obenem polnega okusov in energije.
Sestavine
- 300 g svežih njokov
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 rdeč čili
- 1 srednje velika bučka
- 4 nasekljane mlade čebulice
- lupina 1 limone
- 2 zvrhani žlici maskarponeja
- 50 g naribanega parmezana
- sol
- poper
- mešana solata, ko postrežemo
Postopek
Njoke skuhamo po navodilih z embalaže. Odcedimo jih, zajemalko vode prihranimo, njoke pa shranimo na toplem. Čilijem odstranimo semena in jih narežemo na rezinice. Bučko operemo in jo z mandolino ali lupilnikom za zelenjavo narežemo na tanke rezine.
V ponvi segrejemo olje. Na njem 3 minute pražimo čili in bučke, da se zmehčajo. Dodamo mlado čebulo, limonovo lupino, maskarpone, pol parmezana in vodo, ki je ostala od kuhanja njokov. Segrevamo, da se maskarpone razpusti, nato pa dodamo njoke in vse skupaj segrejemo.
Začinimo s soljo in poprom, razdelimo v dve nepregorni posodi in posujemo s preostalim parmezanom. Damo v pečico pod žar za 2 do 3 minute, da omaka zabrbota. Postrežemo z mešano solato.