
Musaka s krompirjem in mletim mesom
Musaka, kot smo je vajeni od naših babic (ali iz vrtca)
Musaka s krompirjem in mletim mesom
Musaka, kot smo je vajeni od naših babic (ali iz vrtca)

Sestavine
- 250 g čebule
- 1 dl olja in še malo za pekač
- 400 g mletega mesa
- 1,3 kg krompirja
- 3 jajca
- pribl. 7 dl mleka
- sol
- poper

Je to najboljša poletna juha?
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.

Čokoladna matematika: kaj pomenijo odstotki na embalaži?
Nekoč smo ločevali le med mlečno in jedilno, danes pa lahko vsak izbere čokolado po svojem okusu. Ena ključnih informacij so čokoladni odstotki. Kaj pomenijo?
Sestavine
- 250 g čebule
- 1 dl olja in še malo za pekač
- 400 g mletega mesa
- 1,3 kg krompirja
- 3 jajca
- pribl. 7 dl mleka
- sol
- poper
Postopek
Čebulo drobno nasekljamo. V veliki ponvi segrejemo olje in čebulo počasi pražimo približno 10 minut. Že na začetku jo solimo, da se lepše prepraži. Nato dodamo meso, dobro ga premešamo in pražimo približno 20 minut. Medtem ga z leseno lopatko razdrobimo, da ni večjih kep, in večkrat premešamo. Solimo in popramo.
Medtem olupimo krompir in ga narežemo na rezine, debele 3 mm. Solimo ga in dobro premešamo. Pečico segrejemo na 210 °C (ali na 190 °C z ventilacijo).
Globok pekač namastimo, vanj zložimo plast krompirja in po njem razporedimo plast mesa. Tako izmenično nadaljujemo, dokler ne porabimo vseh sestavin. Na vrhu naj bo plast krompirja.
Jajca razžvrkljamo s tremi žlicami mleka in z njimi enakomerno prelijemo musako. Vse še dodatno zalijemo z mlekom, tako da ga počasi vlivamo v prostor med krompirjevim rezinami in pri tem ne izplaknemo jajčne mešanice. Nalijemo toliko mleka, da seže do zgornje plasti krompirja.
Jajca razžvrkljamo s tremi žlicami mleka in z njimi enakomerno prelijemo musako. Vse še dodatno zalijemo z mlekom, tako da ga počasi vlivamo v prostor med krompirjevim rezinami in pri tem ne izplaknemo jajčne mešanice. Nalijemo toliko mleka, da seže do zgornje plasti krompirja.