Kaj boste skuhali danes?
Musaka s krompirjem in mletim mesom
Musaka, kot smo je vajeni od naših babic (ali iz vrtca)
Musaka s krompirjem in mletim mesom
Musaka, kot smo je vajeni od naših babic (ali iz vrtca)
Sestavine
- 250 g čebule
- 1 dl olja in še malo za pekač
- 400 g mletega mesa
- 1,3 kg krompirja
- 3 jajca
- pribl. 7 dl mleka
- sol
- poper
Stari recepti: kako pravilno kisati zelje in repo
Zagotovo se boste strinjali, da trgovinske police ponujajo veliko izbiro vloženega zelja in repe, a kljub temu sta najboljša domača.
Nepozabna klasika med enolončnicami
Istrska enolončnica bobiči je eden tistih drobnih zakladov, zaradi katerih smo Slovenci lahko upravičeno ponosni na svojo kulinarično tradicijo.
Tomaž Kavčič o intimnosti svojega dela
Pionir slovenske kulinarike počasne hrane, chef Tomaž Kavčič, ki ustvarja v Dvorcu Zemono, razmišlja tudi o etiki v gostinstvu.
Sestavine
- 250 g čebule
- 1 dl olja in še malo za pekač
- 400 g mletega mesa
- 1,3 kg krompirja
- 3 jajca
- pribl. 7 dl mleka
- sol
- poper
Postopek
Čebulo drobno nasekljamo. V veliki ponvi segrejemo olje in čebulo počasi pražimo približno 10 minut. Že na začetku jo solimo, da se lepše prepraži. Nato dodamo meso, dobro ga premešamo in pražimo približno 20 minut. Medtem ga z leseno lopatko razdrobimo, da ni večjih kep, in večkrat premešamo. Solimo in popramo.
Medtem olupimo krompir in ga narežemo na rezine, debele 3 mm. Solimo ga in dobro premešamo. Pečico segrejemo na 210 °C (ali na 190 °C z ventilacijo).
Globok pekač namastimo, vanj zložimo plast krompirja in po njem razporedimo plast mesa. Tako izmenično nadaljujemo, dokler ne porabimo vseh sestavin. Na vrhu naj bo plast krompirja.
Jajca razžvrkljamo s tremi žlicami mleka in z njimi enakomerno prelijemo musako. Vse še dodatno zalijemo z mlekom, tako da ga počasi vlivamo v prostor med krompirjevim rezinami in pri tem ne izplaknemo jajčne mešanice. Nalijemo toliko mleka, da seže do zgornje plasti krompirja.
Jajca razžvrkljamo s tremi žlicami mleka in z njimi enakomerno prelijemo musako. Vse še dodatno zalijemo z mlekom, tako da ga počasi vlivamo v prostor med krompirjevim rezinami in pri tem ne izplaknemo jajčne mešanice. Nalijemo toliko mleka, da seže do zgornje plasti krompirja.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Brusketa s paradižnikom in bivoljo mocarelo
Brusketa, ki jo lahko postrežete ob narezku.
Pečene sardele s hariso ter solato iz koromača in krompirja
Sardele, začinjene s pikantno hariso, bodo popestrile vaš klasičen nabor morskih jedi
Dušene svinjske ličnice s klobasico in papriko
Svinjske ličnice za pravo poslastico