
Kaj boste skuhali danes?
Musaka s krompirjem in mletim mesom
Musaka, kot smo je vajeni od naših babic (ali iz vrtca)
Musaka s krompirjem in mletim mesom
Musaka, kot smo je vajeni od naših babic (ali iz vrtca)

Sestavine
- 250 g čebule
- 1 dl olja in še malo za pekač
- 400 g mletega mesa
- 1,3 kg krompirja
- 3 jajca
- pribl. 7 dl mleka
- sol
- poper

Preprost recept za šnite, ki vedno navdušijo
Kruhove šnite niso le odličen način, kako porabiti kruh, so tudi odlična ideja za počasen začetek dneva v dobri družbi.

Ajvar, lutenica ali pindžur? Domače klasike, ki ne grejo nikoli iz mode
Dišeče kuhinje, zasedeni štedilniki in police, polne kozarcev. Marsikdo se z nostalgijo spomni jesenskih dni, ko je bila priprava ozimnice skoraj obvezen del vsakdana.

Je vsaka buča užitna?
Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.
Sestavine
- 250 g čebule
- 1 dl olja in še malo za pekač
- 400 g mletega mesa
- 1,3 kg krompirja
- 3 jajca
- pribl. 7 dl mleka
- sol
- poper
Postopek
Čebulo drobno nasekljamo. V veliki ponvi segrejemo olje in čebulo počasi pražimo približno 10 minut. Že na začetku jo solimo, da se lepše prepraži. Nato dodamo meso, dobro ga premešamo in pražimo približno 20 minut. Medtem ga z leseno lopatko razdrobimo, da ni večjih kep, in večkrat premešamo. Solimo in popramo.
Medtem olupimo krompir in ga narežemo na rezine, debele 3 mm. Solimo ga in dobro premešamo. Pečico segrejemo na 210 °C (ali na 190 °C z ventilacijo).
Globok pekač namastimo, vanj zložimo plast krompirja in po njem razporedimo plast mesa. Tako izmenično nadaljujemo, dokler ne porabimo vseh sestavin. Na vrhu naj bo plast krompirja.
Jajca razžvrkljamo s tremi žlicami mleka in z njimi enakomerno prelijemo musako. Vse še dodatno zalijemo z mlekom, tako da ga počasi vlivamo v prostor med krompirjevim rezinami in pri tem ne izplaknemo jajčne mešanice. Nalijemo toliko mleka, da seže do zgornje plasti krompirja.
Jajca razžvrkljamo s tremi žlicami mleka in z njimi enakomerno prelijemo musako. Vse še dodatno zalijemo z mlekom, tako da ga počasi vlivamo v prostor med krompirjevim rezinami in pri tem ne izplaknemo jajčne mešanice. Nalijemo toliko mleka, da seže do zgornje plasti krompirja.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Jabolčna pita s sneženimi kapicami
Palačinke z nadevom iz višenj in kremnega sira
Palačinke so večna klasika, pri izbiri nadeva pa si lahko privoščimo malce ustvarjalnosti