© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Zapečeni njoki s pikantno paradižnikovo omako

Hitra, slastna in nasitna večerja

Zapečeni njoki s pikantno paradižnikovo omako

Hitra, slastna in nasitna večerja

Čas priprave 35 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
zapeceni-njoki

Sestavine

  • 2 pločevinki po 400 g češnjevega paradižnika
  • oljčno olje za praženje
  • 1 čebula
  • 1 žlička zdrobljenega suhega čilija
  • 1 žlica odcejenih kaper
  • 60 g izkoščičenih črnih oliv kalamata
  • 5 slanih filejev sardonov (inčunov) v olju
  • malo sladkorja
  • 500 g njokov
  • 125 g mocarele
  • sol in poper
Piknik v Parizu.jpg

Top destinacije za popoln piknik

Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Sestavine

  • 2 pločevinki po 400 g češnjevega paradižnika
  • oljčno olje za praženje
  • 1 čebula
  • 1 žlička zdrobljenega suhega čilija
  • 1 žlica odcejenih kaper
  • 60 g izkoščičenih črnih oliv kalamata
  • 5 slanih filejev sardonov (inčunov) v olju
  • malo sladkorja
  • 500 g njokov
  • 125 g mocarele
  • sol in poper

Postopek

1

Čebulo drobno sesekljamo. Olive narežemo na večje koščke, sardone na manjše. Eno pločevinko paradižnika v multipraktiku gladko zmeljemo in prihranimo. V srednje veliko kozico vlijemo brizg olja in ga segrejemo pri zmerni temperaturi. Dodamo čebulo in dober ščep soli ter rahlo pražimo 8 do 10 minut, da se čebula zmehča in postekleni. Dodamo čili in ves paradižnik, znižamo temperaturo in pustimo, da nepokrito narahlo vre 10 minut. Eno pločevinko do četrtine napolnimo z vodo, ki jo prilijemo omaki. Vmešamo kapre, olive in sardone. Solimo, popramo in dodamo nekaj obilnih ščepov sladkorja. Omako nepokrito kuhamo pri nizki temperaturi še 5 minut. Dokler je ne bomo potrebovali, jo hranimo na toplem.

2

V večji kozici zavremo vodo. Vanjo damo njoke in jih kuhamo 2 minuti. Nato jih odcedimo, zmešamo s paradižnikovo omako in stresemo v ognjevarno posodo ali pekač. Potresemo z natrgano mocarelo, obilno popramo in postavimo pod razgret žar v pečici za 3 do 4 minute oziroma tako dolgo, da se mocarela stopi.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.