© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Bržolna pečenka s sladko čebulo in pečenim česnom

Okusna bržolna pečenka za obilno nedeljsko kosilo

Bržolna pečenka s sladko čebulo in pečenim česnom

Okusna bržolna pečenka za obilno nedeljsko kosilo

Čas priprave 2 h 10 min + počivanje
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe (+ ostanki)
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Bržolna pečenka s sladko čebulo in pečenim česnom

Sestavine

  • 2 kg bržolne pečenke (za 2 rebri)
  • sol in poper
  • 4 velike rdeče čebule
  • 4 žlice oljčnega olja in še malo za česen
  • 1 žlica temnega sladkorja muskovado
  • 1 žlica balzamičnega kisa
  • 2 veliki glavici česna

mesna omaka

  • 1 žlica moke
  • 6 dl sveže goveje jušne osnove (ali čiste goveje juhe)
  • 2 žlici balzamičnega kisa
Piknik v Parizu.jpg

Top destinacije za popoln piknik

Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Sestavine

  • 2 kg bržolne pečenke (za 2 rebri)
  • sol in poper
  • 4 velike rdeče čebule
  • 4 žlice oljčnega olja in še malo za česen
  • 1 žlica temnega sladkorja muskovado
  • 1 žlica balzamičnega kisa
  • 2 veliki glavici česna

mesna omaka

  • 1 žlica moke
  • 6 dl sveže goveje jušne osnove (ali čiste goveje juhe)
  • 2 žlici balzamičnega kisa

Postopek

1

Pečico segrejemo na 180 °C. Meso solimo in popramo, premažemo z oljem, ga položimo v pekač in pečemo 20 minut na vsakih 450 g teže, če želimo srednje surovo meso (rare), 25 minut na 450 g za srednje pečeno meso (medium) ali 30 minut na 450 g za dobro pečeno meso (well done).

2

Medtem olupimo čebule, a koreninski del pustimo. Narežemo jih na četrtine. V skledi zmešamo olje, sladkor in balzamični kis, v mešanici povaljamo čebulo, nato jo preložimo v manjši pekač. Česnovima glavicama odrežemo vrh, tako da se pokažejo goli stroki. Pokapamo ju z malo olja in priložimo v pekač s čebulo.

3

Uro in 15 minut pred koncem peke pečenke pekač s čebulo in česnom postavimo na spodnjo rešetko in pečemo, dokler pečenka ni gotova, čebula je mehka in karamelizira, česnovi stroki pa so dovolj mehki, da jih bomo lahko s prsti iztisnili iz lupin; med peko čebulo občasno obrnemo.

4

Pečenko vzamemo iz pečice, jo prestavimo na desko, pokrijemo z aluminijasto folijo in 20 minut pustimo počivati na toplem.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.