
Bržolna pečenka s sladko čebulo in pečenim česnom
Okusna bržolna pečenka za obilno nedeljsko kosilo
Bržolna pečenka s sladko čebulo in pečenim česnom
Okusna bržolna pečenka za obilno nedeljsko kosilo

Sestavine
- 2 kg bržolne pečenke (za 2 rebri)
- sol in poper
- 4 velike rdeče čebule
- 4 žlice oljčnega olja in še malo za česen
- 1 žlica temnega sladkorja muskovado
- 1 žlica balzamičnega kisa
- 2 veliki glavici česna
mesna omaka
- 1 žlica moke
- 6 dl sveže goveje jušne osnove (ali čiste goveje juhe)
- 2 žlici balzamičnega kisa

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
- 2 kg bržolne pečenke (za 2 rebri)
- sol in poper
- 4 velike rdeče čebule
- 4 žlice oljčnega olja in še malo za česen
- 1 žlica temnega sladkorja muskovado
- 1 žlica balzamičnega kisa
- 2 veliki glavici česna
mesna omaka
- 1 žlica moke
- 6 dl sveže goveje jušne osnove (ali čiste goveje juhe)
- 2 žlici balzamičnega kisa
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Meso solimo in popramo, premažemo z oljem, ga položimo v pekač in pečemo 20 minut na vsakih 450 g teže, če želimo srednje surovo meso (rare), 25 minut na 450 g za srednje pečeno meso (medium) ali 30 minut na 450 g za dobro pečeno meso (well done).
Medtem olupimo čebule, a koreninski del pustimo. Narežemo jih na četrtine. V skledi zmešamo olje, sladkor in balzamični kis, v mešanici povaljamo čebulo, nato jo preložimo v manjši pekač. Česnovima glavicama odrežemo vrh, tako da se pokažejo goli stroki. Pokapamo ju z malo olja in priložimo v pekač s čebulo.
Uro in 15 minut pred koncem peke pečenke pekač s čebulo in česnom postavimo na spodnjo rešetko in pečemo, dokler pečenka ni gotova, čebula je mehka in karamelizira, česnovi stroki pa so dovolj mehki, da jih bomo lahko s prsti iztisnili iz lupin; med peko čebulo občasno obrnemo.
Pečenko vzamemo iz pečice, jo prestavimo na desko, pokrijemo z aluminijasto folijo in 20 minut pustimo počivati na toplem.