
Počasi pečena svinjska potrebušina
Slastna pečenka za družinsko kosilo
Počasi pečena svinjska potrebušina
Slastna pečenka za družinsko kosilo

Potrebušina je razmeroma poceni, počasi pečena pa ima čudovito mehko meso in hrustljavo kožo.
Sestavine
- 2 žlici koromačevih semen
- 1 žlička zrn črnega popra
- šopek timijana (samo listki)
- 3 stroki česna
- 3 žlice oljčnega olja
- 1,5–2 kg svinjske potrebušine brez kosti, kožo zarežemo
- 2 limoni
- sol

Pozabite na kupljene cmoke – tale recept vas bo čisto prevzel
Po tem receptu cmoki z marelicami vedno uspejo tako, kot jih je delala babica

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Poletje je čas za … paprike na 1001 način
V toplih mesecih paprika ni le nepogrešljiv del zelenjavnega vrta, ampak tudi ena najbolj priljubljenih sestavin v poletni kulinariki.
Sestavine
- 2 žlici koromačevih semen
- 1 žlička zrn črnega popra
- šopek timijana (samo listki)
- 3 stroki česna
- 3 žlice oljčnega olja
- 1,5–2 kg svinjske potrebušine brez kosti, kožo zarežemo
- 2 limoni
- sol
Postopek
Koromačeva semena in poprova zrna nekaj minut pražimo v suhi ponvi, nato jih skupaj z malo grobe soli, timijanovimi lističi in česnom v možnarju stremo v pasto. Primešamo 2 žlici oljčnega olja, z marinado premažemo meso, ga pokrijemo, damo na hladno in pustimo, da se marinira vsaj nekaj ur, lahko tudi čez noč.
Pred peko kožo natremo z obilico soli in premažemo z žlico oljčnega olja. Položimo jo na rešetko v pekaču in pri 200 °C pečemo 30 minut. Nato po koži stisnemo 2 limoni, temperaturo znižamo na 180 °C in pečemo še 2 uri. Potem temperaturo povišamo na 220 °C in pečemo še približno pol ure, da se koža hrustljavo zapeče in popoka. Na toplem naj pečenka počiva 20 minut, nato jo narežemo in postrežemo z dušenim rdečim zeljem in krompirjem, kuhanim v mleku.