© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Bučni narastek z žajbljem

Buča in žajbelj sta odličen par

Bučni narastek z žajbljem

Buča in žajbelj sta odličen par

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4–6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Bučni narastek z žajbljem

Sestavine

  • 1 maslena buča
  • 1 čebula
  • 1 strok česna
  • 2 žlici oljčnega olja
  • sol in poper
  • šopek žajblja
  • vejica timijana
  • 1 žlica masla
  • dober ščep zdrobljenega suhega čilija
  • lupinica ½ limone
  • 100 g krušnih drobtin
  • 2 dl mleka
  • 2 jajci
  • 0,5 dl sladke smetane
  • 25 g naribanega parmezana
  • 25 g naribanega zrelega ovčjega sira (lahko ga nadomestimo s parmezanom)
  • prgišče bučnih semen
buce, bučna pita

Je vsaka buča užitna?

Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.

Sestavine

  • 1 maslena buča
  • 1 čebula
  • 1 strok česna
  • 2 žlici oljčnega olja
  • sol in poper
  • šopek žajblja
  • vejica timijana
  • 1 žlica masla
  • dober ščep zdrobljenega suhega čilija
  • lupinica ½ limone
  • 100 g krušnih drobtin
  • 2 dl mleka
  • 2 jajci
  • 0,5 dl sladke smetane
  • 25 g naribanega parmezana
  • 25 g naribanega zrelega ovčjega sira (lahko ga nadomestimo s parmezanom)
  • prgišče bučnih semen

Postopek

1

Pečico segrejemo na 200 °C. Bučo olupimo, razpolovimo, ji odstranimo semena in jo narežemo na polmesece. Čebulo olupimo in sesekljamo, česen stremo.

2

Bučo damo v pekač in jo pomešamo z 1 žlico oljčnega olja, soljo, poprom in timijanovimi lističi. Pokrijemo z aluminijasto folijo in pečemo 30 minut, da se buča zmehča.

3

V ponvi segrejemo preostalo olje in maslo, da se razpusti in malce speni. Dodamo osmukane žajbljeve liste in jih nekaj minut pražimo, da so hrustljavi, nato dodamo čebulo, česen, čili in limonovo lupinico. Med mešanjem pražimo približno 8 minut, da je čebula mehka in dišeča; po potrebi dodamo še malo olja. Primešamo drobtine in jih nekaj minut pražimo v maščobi.

4

Posebej zmešamo mleko, jajci in smetano, nato dodamo oba sira. Bučo vzamemo iz pečice in temperaturo znižamo na 170 °C. Drobtinasto mešanico zmešamo z mlečno in s tem prelijemo bučo. Posujemo z bučnimi semeni in pečemo še 15 minut. Vzamemo iz pečice in počakamo nekaj minut, preden postrežemo.

Priljubljeni recepti

Zvitki rostbifa s skuto in beluši

Ko boste pripravili zvitke rostbifa, si boste želeli, da jih ne bi nikoli zmanjkalo.

45 min
Zahtevno

Na žaru pečena paprika z metinim jogurtom

Klasične okuse pečene paprike bomo tokrat popestrili z osvežujočim jogurtom

10 min
Enostavno

Veganska panakota

Ta veganska sladica je naravnost slastna!

20 min
Srednje zahtevno

Smash burger

To niso čisto navadni burgerji, ampak 'speštani', po angleško smash burgerji. Bistvo smash burgerjev, da polpeti med peko čim bolj karamelizirajo.

40 min
Srednje zahtevno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.