
Kruhov narastek z rabarbaro in skuto
Porabite kruh in rabarbaro
Kruhov narastek z rabarbaro in skuto
Porabite kruh in rabarbaro

Sestavine
- 400 g rabarbare
- 150 g svetlo rjavega sladkorja
- 3 dl polnomastnega mleka
- 3 dl sladke smetane
- ščepec soli
- 1⁄2 žličke vaniljeve arome
- 3 velika jajca
- 1 rumenjak
- pribl. 250 g kruha (mehkih belih žemelj, kruhovih rezin ali briošev)
- 35 g masla
- 200 g albuminske skute (rikote)
- 25 g sladkorja v prahu
- nastrgana lupina 1 limone
- nastrgana lupina 1 pomaranče
- crème fraîche ali sladka smetana in grški jogurt, ko postrežemo
- sladkor v prahu za posip

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
- 400 g rabarbare
- 150 g svetlo rjavega sladkorja
- 3 dl polnomastnega mleka
- 3 dl sladke smetane
- ščepec soli
- 1⁄2 žličke vaniljeve arome
- 3 velika jajca
- 1 rumenjak
- pribl. 250 g kruha (mehkih belih žemelj, kruhovih rezin ali briošev)
- 35 g masla
- 200 g albuminske skute (rikote)
- 25 g sladkorja v prahu
- nastrgana lupina 1 limone
- nastrgana lupina 1 pomaranče
- crème fraîche ali sladka smetana in grški jogurt, ko postrežemo
- sladkor v prahu za posip
Postopek
Rabarbarina stebla obrežemo in jih narežemo na kose, dolge 3 cm. V kozici zavremo 1 dl vode s 50 g sladkorja in dodamo rabarbaro. Pustimo rahlo vreti minuto in pol, nato rabarbaro s penovko vzamemo iz tekočine. Razporedimo jo po pladnju v eni plasti (če so kosi preblizu drug drugega, se bodo še naprej kuhali in razpadali – potrebujemo pa cele).
Mleko in smetano vlijemo v kozico z debelim dnom, dodamo ščepec soli in zavremo. Dodamo vaniljo. V skledi penasto umešamo jajca, rumenjak in preostali sladkor, nato pa v mešanico vlijemo toplo mleko in smetano; medtem ves čas mešamo. Pečico segrejemo na 180 °C.
Kruh namažemo z maslom. Skuto odcedimo, ji primešamo sladkor v prahu in jo na debelo nanesemo na kruh, namazan z maslom. Po vsem skupaj potresemo nastrgano lupino citrusov. V nepregorno posodo, veliko 20 x 30 cm, naložimo plast kruhovih rezin in plast rabarbare. Skozi sito ju prelijemo z jajčno-smetanovo mešanico in za pol ure postavimo na stran (tako bo narastek rahlejši).
Posodo položimo v pekač. Vanj vlijemo toliko vrele vode, da sega do polovice stranic posode z narastkom. Pečemo 40 do 45 minut oziroma tako dolgo, da je vrhnji del narastka rahel, a že čvrst in zlato zapečen. Pustimo, da se ohlaja približno 10 minut (v tem času se bo narastek še naprej kuhal in se »usedel«). Potresemo s sladkorjem v prahu in postrežemo s crème fraîche ali mešanico grškega jogurta in sladke smetane.