
Kruhov narastek z rabarbaro in skuto
Porabite kruh in rabarbaro
Kruhov narastek z rabarbaro in skuto
Porabite kruh in rabarbaro

Sestavine
- 400 g rabarbare
- 150 g svetlo rjavega sladkorja
- 3 dl polnomastnega mleka
- 3 dl sladke smetane
- ščepec soli
- 1⁄2 žličke vaniljeve arome
- 3 velika jajca
- 1 rumenjak
- pribl. 250 g kruha (mehkih belih žemelj, kruhovih rezin ali briošev)
- 35 g masla
- 200 g albuminske skute (rikote)
- 25 g sladkorja v prahu
- nastrgana lupina 1 limone
- nastrgana lupina 1 pomaranče
- crème fraîche ali sladka smetana in grški jogurt, ko postrežemo
- sladkor v prahu za posip

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Cmoki iz krompirjevega testa, kot jih je znala pripraviti le babica
Recept za cmoke iz krompirjevega testa s sadnim nadevom in maslenimi drobtinami je poklon tradiciji, ki nas vrne v poletni čas, preživet v kuhinjah naših babic.
Sestavine
- 400 g rabarbare
- 150 g svetlo rjavega sladkorja
- 3 dl polnomastnega mleka
- 3 dl sladke smetane
- ščepec soli
- 1⁄2 žličke vaniljeve arome
- 3 velika jajca
- 1 rumenjak
- pribl. 250 g kruha (mehkih belih žemelj, kruhovih rezin ali briošev)
- 35 g masla
- 200 g albuminske skute (rikote)
- 25 g sladkorja v prahu
- nastrgana lupina 1 limone
- nastrgana lupina 1 pomaranče
- crème fraîche ali sladka smetana in grški jogurt, ko postrežemo
- sladkor v prahu za posip
Postopek
Rabarbarina stebla obrežemo in jih narežemo na kose, dolge 3 cm. V kozici zavremo 1 dl vode s 50 g sladkorja in dodamo rabarbaro. Pustimo rahlo vreti minuto in pol, nato rabarbaro s penovko vzamemo iz tekočine. Razporedimo jo po pladnju v eni plasti (če so kosi preblizu drug drugega, se bodo še naprej kuhali in razpadali – potrebujemo pa cele).
Mleko in smetano vlijemo v kozico z debelim dnom, dodamo ščepec soli in zavremo. Dodamo vaniljo. V skledi penasto umešamo jajca, rumenjak in preostali sladkor, nato pa v mešanico vlijemo toplo mleko in smetano; medtem ves čas mešamo. Pečico segrejemo na 180 °C.
Kruh namažemo z maslom. Skuto odcedimo, ji primešamo sladkor v prahu in jo na debelo nanesemo na kruh, namazan z maslom. Po vsem skupaj potresemo nastrgano lupino citrusov. V nepregorno posodo, veliko 20 x 30 cm, naložimo plast kruhovih rezin in plast rabarbare. Skozi sito ju prelijemo z jajčno-smetanovo mešanico in za pol ure postavimo na stran (tako bo narastek rahlejši).
Posodo položimo v pekač. Vanj vlijemo toliko vrele vode, da sega do polovice stranic posode z narastkom. Pečemo 40 do 45 minut oziroma tako dolgo, da je vrhnji del narastka rahel, a že čvrst in zlato zapečen. Pustimo, da se ohlaja približno 10 minut (v tem času se bo narastek še naprej kuhal in se »usedel«). Potresemo s sladkorjem v prahu in postrežemo s crème fraîche ali mešanico grškega jogurta in sladke smetane.