© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kruhov narastek z rabarbaro in skuto

Porabite kruh in rabarbaro

Kruhov narastek z rabarbaro in skuto

Porabite kruh in rabarbaro

Čas priprave 1 h 15 min + počivanje
Zahtevnost Enostavno
Količina za 8 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
kruhov narastek

Sestavine

  • 400 g rabarbare
  • 150 g svetlo rjavega sladkorja
  • 3 dl polnomastnega mleka
  • 3 dl sladke smetane
  • ščepec soli
  • 1⁄2 žličke vaniljeve arome
  • 3 velika jajca
  • 1 rumenjak
  • pribl. 250 g kruha (mehkih belih žemelj, kruhovih rezin ali briošev)
  • 35 g masla
  • 200 g albuminske skute (rikote)
  • 25 g sladkorja v prahu
  • nastrgana lupina 1 limone
  • nastrgana lupina 1 pomaranče
  • crème fraîche ali sladka smetana in grški jogurt, ko postrežemo
  • sladkor v prahu za posip
Piknik v Parizu.jpg

Top destinacije za popoln piknik

Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Sestavine

  • 400 g rabarbare
  • 150 g svetlo rjavega sladkorja
  • 3 dl polnomastnega mleka
  • 3 dl sladke smetane
  • ščepec soli
  • 1⁄2 žličke vaniljeve arome
  • 3 velika jajca
  • 1 rumenjak
  • pribl. 250 g kruha (mehkih belih žemelj, kruhovih rezin ali briošev)
  • 35 g masla
  • 200 g albuminske skute (rikote)
  • 25 g sladkorja v prahu
  • nastrgana lupina 1 limone
  • nastrgana lupina 1 pomaranče
  • crème fraîche ali sladka smetana in grški jogurt, ko postrežemo
  • sladkor v prahu za posip

Postopek

1

Rabarbarina stebla obrežemo in jih narežemo na kose, dolge 3 cm. V kozici zavremo 1 dl vode s 50 g sladkorja in dodamo rabarbaro. Pustimo rahlo vreti minuto in pol, nato rabarbaro s penovko vzamemo iz tekočine. Razporedimo jo po pladnju v eni plasti (če so kosi preblizu drug drugega, se bodo še naprej kuhali in razpadali – potrebujemo pa cele).

2

Mleko in smetano vlijemo v kozico z debelim dnom, dodamo ščepec soli in zavremo. Dodamo vaniljo. V skledi penasto umešamo jajca, rumenjak in preostali sladkor, nato pa v mešanico vlijemo toplo mleko in smetano; medtem ves čas mešamo. Pečico segrejemo na 180 °C.

3

Kruh namažemo z maslom. Skuto odcedimo, ji primešamo sladkor v prahu in jo na debelo nanesemo na kruh, namazan z maslom. Po vsem skupaj potresemo nastrgano lupino citrusov. V nepregorno posodo, veliko 20 x 30 cm, naložimo plast kruhovih rezin in plast rabarbare. Skozi sito ju prelijemo z jajčno-smetanovo mešanico in za pol ure postavimo na stran (tako bo narastek rahlejši).

4

Posodo položimo v pekač. Vanj vlijemo toliko vrele vode, da sega do polovice stranic posode z narastkom. Pečemo 40 do 45 minut oziroma tako dolgo, da je vrhnji del narastka rahel, a že čvrst in zlato zapečen. Pustimo, da se ohlaja približno 10 minut (v tem času se bo narastek še naprej kuhal in se »usedel«). Potresemo s sladkorjem v prahu in postrežemo s crème fraîche ali mešanico grškega jogurta in sladke smetane.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.