
Grška musaka
Večna klasika, ki nas v mislih ponese med čudovite grške otoke
Grška musaka
Večna klasika, ki nas v mislih ponese med čudovite grške otoke

Sestavine
- 4 veliki jajčevci (pribl. 1 kg)
- 2 žlici soli
- 1–1,5 dl oljčnega olja
omaka
- 2 veliki čebuli
- 3 žlice oljčnega olja
- 900 g mlete jagnjetine (ali mešanice jagnjetine in govedine)
- 2 dl rdečega vina
- 6 velikih zrelih paradižnikov
- 1 žlička medu
- šopek peteršilja
- 4 žlice sušenega origana
- 2 žlici mletega cimeta
- 2 dl mesne jušne osnove
- sol
- poper
bešamel
- 50 g masla
- 4 žlice moke
- 4,5 dl mleka
- 100 g skute
- 100 g ribanega grškega sira graviera
- 50 g sira feta
- 1 žlička naribanega muškatnega oreška
- 5 velikih jajc
posip
- 40 g svežih drobtin
- 50 g sira kefalotiri

Dončićeva Anamaria s sledilci delila podatek, ki so ga vsi želeli
Anamaria Goltes je na Instagramu objavila preprosto poletno sladico in sprožila val povpraševanja. Zdaj je delila še recept za jed, s katero se verjetno sladka tudi Luka Dončić.

Našli smo recept za najboljšo poletno juho
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.
Sestavine
- 4 veliki jajčevci (pribl. 1 kg)
- 2 žlici soli
- 1–1,5 dl oljčnega olja
omaka
- 2 veliki čebuli
- 3 žlice oljčnega olja
- 900 g mlete jagnjetine (ali mešanice jagnjetine in govedine)
- 2 dl rdečega vina
- 6 velikih zrelih paradižnikov
- 1 žlička medu
- šopek peteršilja
- 4 žlice sušenega origana
- 2 žlici mletega cimeta
- 2 dl mesne jušne osnove
- sol
- poper
bešamel
- 50 g masla
- 4 žlice moke
- 4,5 dl mleka
- 100 g skute
- 100 g ribanega grškega sira graviera
- 50 g sira feta
- 1 žlička naribanega muškatnega oreška
- 5 velikih jajc
posip
- 40 g svežih drobtin
- 50 g sira kefalotiri
Postopek
Jajčevce narežemo na rezine, debele pol centimetra, jih posolimo z dvema žlicama soli in damo na stran za približno 1 uro, da se izloči grenka tekočina.
Čebulo nasekljamo in prepražimo na oljčnem olju, da se zmehča, nato dodamo meso in zvišamo temperaturo. Ko meso postane rjavo, dodamo vino, počakamo, da zavre in omako kuhamo tako dolgo, da tekočina povre za polovico. Dodamo narezan paradižnik in med, znižamo temperaturo in počasi kuhamo 10 minut. Peteršilj nasekljamo in ga za 1 žlico prihranimo, preostanek pa skupaj z origanom, cimetom in jušno osnovo damo k mesu. Solimo in popramo, pokrijemo in prihranimo.
Jajčevce odcedimo in popečemo na oljčnem olju.
Pripravimo še bešamel. V globlji ponvi stopimo maslo, dodamo moko in mešamo, da dobimo gladko zmes. Na nizki temperaturi kuhamo še minuto ali dve in medtem ves čas mešamo. Nato postopoma dodamo mleko, zavremo in odstavimo. Primešamo skuto, nariban sir graviera, zdrobljeno feto in muškatni orešek. Jajca penasto stepemo in tretjino temeljito vmešamo v bešamel, preostanek pa le prilijemo.
Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Po dnu velikega pekača razporedimo četrtino pečenih jajčevcev in jih prekrijemo s tretjino mesne mešanice. Po njej razmažemo približno štiri žlice bešamela. Postopek dvakrat ponovimo in končamo s plastjo jajčevcev. Prelijemo s preostalim bešamelom in posujemo s krušnimi drobtinami ter naribanim sirom kefalotiri.
Musako pečemo 1 uro. Nato jo posujemo s prihranjeno žlico sesekljanega peteršilja in postrežemo.
Lažji bešamel (a ne tipično grški)
V skledi stepemo 4 jajca. 2 žlici škroba najprej zmešamo z 2 žlicama navadnega tekočega jogurta, ki ju odvzamemo od 0,5 l. Nato jogurt in jogurt s škrobom dodamo jajcem ter primešamo še 50 g parmezana, solimo in popramo ter dobro premešamo.