Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Recepti
Čas branja 2 min.

Veganska kosila, ki navdušijo tudi mesojedce


Tina Lucu/Revija Liza Maja
26. 4. 2025, 22.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ne imejte predsodkov, en dan v tednu ali vsaj mesecu naj bo veganski. Presenečeni boste, kako vam bo delala kuharska domišljija in predvsem - kako dobro je.

Veganski pad thai
Profimedia
Veganski pad thai

Veganski pad thai

Porcij: 4

Sestavine:

  • 2 žlici paste tahini
  • 4 žlice tamarinda
  • 2 žlici palmovega sladkorja
  • 10 vejic koriandra
  • 3 stroki česna
  • 50 g ingverja
  • 100 g korenja
  • 150 g blitve
  • 100 g gob
  • 100 g paprike
  • 400 g veganskih riževih rezancev
  • 60 g tofuja
  • 6 žlic olivnega olja
  • sol po okusu
  • mleti poper po okusu
  • 4 žlice sezamovega olja
  • 4 žlice sezamovih semen
  • 3 limete

Priprava:

Sestavine za omako dajte v ponev, dodajte 3 žlice vode, segrejte in odstavite. Česen in ingver drobno sesekljajte, korenje narežite na rezance, blitvo pa na koščke.

Gobe narežite na rezine, papriko pa na kocke. Testenine pripravite po navodilih na embalaži. Nato tofu narežite na kocke in ga 3 minute pražite na olju. Dajte ga na stran.

V ponev dodajte česen in ingver, ju na kratko prepražite, dodajte korenje, gobe in papriko. Začinite s soljo in poprom ter jih med mešanjem pražite približno 5 minut.

Na koncu dodajte blitvo in rezance. Začinite z omako, sezamovim oljem in semeni. Dodajte koriander in postrezite z limeto.

Preberite tudi:

Veganski hamburger

Porcij: 4

Sestavine:

  • 600 g belega fižola
  • sol po okusu
  • 3 stroki česna
  • 7 žlic olivnega olja
  • mleti poper po okusu
  • 80 g grahove moke
  • 4 žlice grobozrnate gorčice
  • 4 žlice dijonske gorčice
  • 2 žlici javorjevega sirupa
  • 4 štručke za hamburgerje
  • 2 paradižnika
  • 1 solata
  • 4 rezine veganskega čedarja
  • 50 g kalčkov
Veganski hamburger
Profimedia
Veganski hamburger

Priprava:

Fižol namočite čez noč. Približno 70 minut ga kuhajte v osoljeni vodi do mehkega, nato ga odcedite, zmešajte, odcedite in ohladite. Olupljen česen narežite na rezine.

Popražite ga na 2 žlicah olja in pustite, da se ohladi. Fižol zmešajte s česnom, začinite s soljo in poprom ter zgostite z grahovo moko. Oblikujte v 4 polpete.

Na 5 žlicah olja popecite polpete. Gorčico zmešajte z javorjevim sirupom. Štručke za hamburgerje prerežite na pol in jih približno 3 minute pecite v pečici.

Paradižnike narežite na rezine. Štručke premažite z omako, dodajte list solate, paradižnik, popečene polpete, rezino čedarja, kalčke in pokrijte z vrhom štručke.

Veganski bolognese z lečo

Porcij: 4

Sestavine:

  • 15 g posušenih jurčkov
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 šalotka
  • košček zelene
  • 1 srednje velik korenček
  • 3 sesekljani stroki česna
  • ½ žličke dimljene paprike
  • 1 lovorjev list
  • 2 žlički timijana
  • 2 žlici paradižnikovega pireja
  • 1 pločevinka leče, odcejena in oprana
  • morska sol
  • mleti črni poper
  • 2 skodelici omake marinara
  • 2 žlički sojine omake
  • 1 žlica balzamičnega kisa
  • 300 g suhih testenin rigatoni
  • sesekljan peteršilj za postrežbo
Veganski bolognese z lečo
Profimedia
Veganski bolognese z lečo

Priprava:

Posušene jurčke prelijte s 100 ml vrele vode in pustite stati 30 minut, nato vodo odcedite in zadržite. V ponvi segrejte olje, dodajte sesekljano šalotko ter sesekljano zeleno in korenje. Dušite približno 10 minut, da se zlato obarvajo.

V ponev dodajte česen, dimljeno papriko, lovorjev list in timijan, pražite približno minuto, nato dodajte pire, dodajte odcejeno lečo in narezane namočene gobe, začinite s soljo in poprom. Vmešajte omako marinara in vodo iz gob, vse skupaj zavrite in med občasnim mešanjem kuhajte približno 10 minut. Testenine skuhajte po navodilih na embalaži.

Mešanico v ponvi začinite s sojino omako in kisom ter odstranite lovorjev list. Omako segrejte na nizki temperaturi in vmešajte kuhane testenine. Kuhajte 3 minute. Ob serviranju potresite s peteršiljem. 


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.