Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 400 g rjavega sladkorja
- 6 dl vode
- 1 cimetova palčka
- 2 trakova limonove lupine
- 1 janeževa zvezda
- 1 vaniljev strok (vzdolžno prerezan)
- 5 nageljnovih žbic
- košček svežega ingverja
- 4 zrele hruške
- vaniljev sladoled, ko postrežemo
omaka
- 150 g kakovostne temne čokolade
- 1 dl sladke smetane
- 1 dl polnomastnega mleka
- ščepec cimeta
Preprosta kosila za ljubitelje azijskih okusov
Kadar si zaželimo nečesa novega, svežega, dišečega, pobrskamo za recepti, ki jih navdihujejo tajska, indijska, kitajska, vietnamska in korejska kulinarika.
Kaj vse lahko naredite iz kutin: domače ideje, ki dišijo po jeseni
Pri nas je kutina prej za okras kot sadež za uživanje, čeprav kutine odlikuje ogromno koristnih lastnosti, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje.
Tako pravilno spečete pečenice
Pečenice so nepogrešljive jeseni in pozimi. Najbolje je, če dobite domače in preverjeno dobre, pozorni pa bodite pri peki.
Sestavine
- 400 g rjavega sladkorja
- 6 dl vode
- 1 cimetova palčka
- 2 trakova limonove lupine
- 1 janeževa zvezda
- 1 vaniljev strok (vzdolžno prerezan)
- 5 nageljnovih žbic
- košček svežega ingverja
- 4 zrele hruške
- vaniljev sladoled, ko postrežemo
omaka
- 150 g kakovostne temne čokolade
- 1 dl sladke smetane
- 1 dl polnomastnega mleka
- ščepec cimeta
Postopek
Limono olupimo z lupilnikom za zelenjavo. Ingver olupimo in narežemo na rezine. Hruške operemo in olupimo. V kozici, v kateri bomo poširali hruške, pripravimo začimbni sirup. Sladkor zavremo z vodo in vsemi začimbami. Kuhljamo 10 minut, nato dodamo hruške, pokrijemo in kuhamo približno pol ure, da se hruške zmehčajo. Odstavimo z ognja in prihranimo. Hruške lahko v sirupu skuhamo tudi dan ali dva prej in jih skupaj s tekočino shranimo v hladilniku.
Pripravimo še čokoladno omako. V kozici zavremo mleko in smetano s ščepcem cimeta. Dodamo na koščke narezano čokolado, odstavimo z ognja in mešamo, da se čokolada raztopi. Preden hruške postrežemo, jih primemo za pecelj in cele potopimo v čokoladno omako ali pa jih z omako prelijemo. Postrežemo jih s kepico vaniljevega sladoleda.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Bezgovi cvetovi v češnjevi omaki
Cheesecake s češnjevimi vrtinci
Ko je češenj v izobilju, jih vključimo še v cheesecake