Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 400 g rjavega sladkorja
- 6 dl vode
- 1 cimetova palčka
- 2 trakova limonove lupine
- 1 janeževa zvezda
- 1 vaniljev strok (vzdolžno prerezan)
- 5 nageljnovih žbic
- košček svežega ingverja
- 4 zrele hruške
- vaniljev sladoled, ko postrežemo
omaka
- 150 g kakovostne temne čokolade
- 1 dl sladke smetane
- 1 dl polnomastnega mleka
- ščepec cimeta
Čas za mehurčke: spremljava za brunch v originalni in božični različici
Mimoza, preprost, a učinkovit koktajl iz penečega vina in pomarančnega soka, je hitro postala priljubljena stalnica poznih zajtrkov in popoldanskih zabav.
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Sestavine
- 400 g rjavega sladkorja
- 6 dl vode
- 1 cimetova palčka
- 2 trakova limonove lupine
- 1 janeževa zvezda
- 1 vaniljev strok (vzdolžno prerezan)
- 5 nageljnovih žbic
- košček svežega ingverja
- 4 zrele hruške
- vaniljev sladoled, ko postrežemo
omaka
- 150 g kakovostne temne čokolade
- 1 dl sladke smetane
- 1 dl polnomastnega mleka
- ščepec cimeta
Postopek
Limono olupimo z lupilnikom za zelenjavo. Ingver olupimo in narežemo na rezine. Hruške operemo in olupimo. V kozici, v kateri bomo poširali hruške, pripravimo začimbni sirup. Sladkor zavremo z vodo in vsemi začimbami. Kuhljamo 10 minut, nato dodamo hruške, pokrijemo in kuhamo približno pol ure, da se hruške zmehčajo. Odstavimo z ognja in prihranimo. Hruške lahko v sirupu skuhamo tudi dan ali dva prej in jih skupaj s tekočino shranimo v hladilniku.
Pripravimo še čokoladno omako. V kozici zavremo mleko in smetano s ščepcem cimeta. Dodamo na koščke narezano čokolado, odstavimo z ognja in mešamo, da se čokolada raztopi. Preden hruške postrežemo, jih primemo za pecelj in cele potopimo v čokoladno omako ali pa jih z omako prelijemo. Postrežemo jih s kepico vaniljevega sladoleda.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Ananasov kolač s sladkornim posipom
Fige s parmezanom in prelivom iz rdečega popra
Hitra okusna solata s figami in parmezanom