
Sestavine
- 400 g rjavega sladkorja
- 6 dl vode
- 1 cimetova palčka
- 2 trakova limonove lupine
- 1 janeževa zvezda
- 1 vaniljev strok (vzdolžno prerezan)
- 5 nageljnovih žbic
- košček svežega ingverja
- 4 zrele hruške
- vaniljev sladoled, ko postrežemo
omaka
- 150 g kakovostne temne čokolade
- 1 dl sladke smetane
- 1 dl polnomastnega mleka
- ščepec cimeta

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Poletje je čas za … paprike na 1001 način
V toplih mesecih paprika ni le nepogrešljiv del zelenjavnega vrta, ampak tudi ena najbolj priljubljenih sestavin v poletni kulinariki.

Kakšna je razlika med marmelado in džemom?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?
Sestavine
- 400 g rjavega sladkorja
- 6 dl vode
- 1 cimetova palčka
- 2 trakova limonove lupine
- 1 janeževa zvezda
- 1 vaniljev strok (vzdolžno prerezan)
- 5 nageljnovih žbic
- košček svežega ingverja
- 4 zrele hruške
- vaniljev sladoled, ko postrežemo
omaka
- 150 g kakovostne temne čokolade
- 1 dl sladke smetane
- 1 dl polnomastnega mleka
- ščepec cimeta
Postopek
Limono olupimo z lupilnikom za zelenjavo. Ingver olupimo in narežemo na rezine. Hruške operemo in olupimo. V kozici, v kateri bomo poširali hruške, pripravimo začimbni sirup. Sladkor zavremo z vodo in vsemi začimbami. Kuhljamo 10 minut, nato dodamo hruške, pokrijemo in kuhamo približno pol ure, da se hruške zmehčajo. Odstavimo z ognja in prihranimo. Hruške lahko v sirupu skuhamo tudi dan ali dva prej in jih skupaj s tekočino shranimo v hladilniku.
Pripravimo še čokoladno omako. V kozici zavremo mleko in smetano s ščepcem cimeta. Dodamo na koščke narezano čokolado, odstavimo z ognja in mešamo, da se čokolada raztopi. Preden hruške postrežemo, jih primemo za pecelj in cele potopimo v čokoladno omako ali pa jih z omako prelijemo. Postrežemo jih s kepico vaniljevega sladoleda.