
Kaj boste skuhali danes?
Krompirjev narastek s čemažem
"Čemaževa musaka"
Krompirjev narastek s čemažem
"Čemaževa musaka"

Sestavine
- 1 kg čvrstega krompirja
- 150 g listov čemaža
- 130 g naribanega ementalca
- 5 dl mleka
- 3 jajca
- 50 g masla
- sol
- poper
- malo zmletega muškatnega oreščka

Tri specialitete, ki jih morate poskusiti
Vonj po hrustljavih cvrtih inčunih bo za mizo zagotovo privabil tudi najbolj izbirčne jedce.

Triki in nasveti za vlaganje in shranjevanje živil
Jesenski meseci prinašajo obilje pridelkov, ki so dozoreli čez poletje. Da bi te dobrote ohranili tudi v hladnejših mesecih se poslužite različnih metod shranjevanja, ki so precej preproste, če le poznate nekaj trikov.

Topel, hrustljav in dišeč: bučni drobljenec, ki ogreje dušo
Bi radi svoje goste presenetili z malce drugačno, a vseeno zelo okusno sladico? Postrezite jim bučni drobljenec.
Sestavine
- 1 kg čvrstega krompirja
- 150 g listov čemaža
- 130 g naribanega ementalca
- 5 dl mleka
- 3 jajca
- 50 g masla
- sol
- poper
- malo zmletega muškatnega oreščka
Postopek
Krompir operemo, olupimo in narežemo na tanke rezine. Liste čemaža operemo in osušimo. Nekaj listov prihranimo, preostale pa narežemo na tanke trakove. Plitev model za narastek najprej zdrgnemo s čemaževimi listi, nato pa premažemo z maslom. V pomaščen model skodlasto zložimo krompirjeve rezine. Krompir začinimo s soljo in poprom. Pečico segrejemo na 200 °C.
Približno polovico naribanega ementalca pomešamo z narezanim čemažem in zmes porazdelimo po krompirju. Mleko hitro zavremo, da pozneje pri pečenju ne bi prekipevalo. Ohlajeno mleko razžvrkljamo z jajci ter začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Krompir in čemaž prelijemo z jajčno zmesjo, potresemo s preostalim naribanim sirom in obložimo z maslenimi kosmiči. Narastek pečemo v prej ogreti pečici približno 30 do 35 minut.