
Dvojno močni čokoladni »šarkelj« s sočno sredico
Dvojno močni čokoladni »šarkelj« s sočno sredico

Sestavine
- 250 g masla
- 5 jajc
- 5 rumenjakov
- 250 g temne čokolade (55 % kakava)
- 50 g moke
- 100 g čokoladnih koščkov
- 100 g kandiranih češenj
vaniljev ganaš
- 250 g bele čokolade
- 250 g sladke smetane
- vaniljev strok

Pripravite najboljši espresso tonik za poletno osvežitev in poživitev
Espresso tonik, svetovna kavna uspešnica, je pred leti na dolg poletni dan izumil nek švedski barista. Je pred vami dolg dan? Popestrite si ga s to fino pijačo.

Idrija vabi na izlet in obed
Pustite se zapeljati Idriji in njeni bogati zgodovini, razgledom ter vrsti tradicionalnih jedi, ki vas bodo očarale in nasitile. Kaj jesti, ko obiščete Idrijo?

Tako ne boste uničili nobenega steaka več
"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."
Sestavine
- 250 g masla
- 5 jajc
- 5 rumenjakov
- 250 g temne čokolade (55 % kakava)
- 50 g moke
- 100 g čokoladnih koščkov
- 100 g kandiranih češenj
vaniljev ganaš
- 250 g bele čokolade
- 250 g sladke smetane
- vaniljev strok
Postopek
Prejšnji večer naredimo ganaš. V kotliček nalomimo čokolado. Smetano s sredico vaniljevega stroka segrejemo na 80 °C in jo prelijemo po čokoladi. Premešamo s paličnim mešalnikom, da dobimo lepo gladko, svetlečo maso. Mešamo počasi, da ne vmešamo zraka. Prelijemo v drugo posodo in pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo tako, da se folija tesno dotika kreme. Shranimo v hladilniku.
Pripravimo še testo. Maslo in čokolado stopimo v mikrovalovni pečici ali nad vodno kopeljo. S paličnim mešalnikom zmiksamo, da dobimo lepo gladko maso. Jajca, rumenjake in sladkor penasto stepemo. Moki primešamo narezane kandirane češnje in čokoladne koščke. V stepeno maso vmešamo čokoladno mešanico, nato dodamo moko s češnjami in čokolado. Premešamo, da dobimo lepo maso. Napolnimo namaščen model.
Kolač pečemo 40 do 45 minut pri 165 °C v ventilatorski pečici oziroma pri 185 °C v klasični pečici. Pečen kolač nekoliko ohladimo, zvrnemo iz modla in ohladimo do konca.
Pripravimo še kremo za okras. Ganaš nežno stepemo v stepalniku kakor stepeno smetano. Pazimo, da ne stepemo preveč. Z dresirno vrečko ga nato nabrizgamo po vrhu kolača. Okrasimo še z nalomljeno čokolado in čokoladnimi biseri ali mrvicami.
Nasvet
Topel kolač je izredno krhek, zato z njim delajte zelo nežno. Če se sredica sesede, ni nič narobe. Sredica toplega kolača je videti, kot bi bila premalo pečena, kar je popolnoma prav.