Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Hitro pripravljen kos mesa, ki se kar stopi v ustih


M.K.
10. 6. 2025, 05.40
Posodobljeno
11:26
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Vam je med vsemi vrstami rib najboljša svinjska ribica? Nič čudnega, saj gre za mehek in sočen kos mesa, ki ga lahko pripravite na mnogo različnih načinov.

svinjska-ribica-z-brusnicami_558x620_acf_cropped
Dober Tek
Svinjska ribica z brusnicami

Svinjska ribica, znana tudi kot svinjski file, velja za enega najbolj nežnih, mehkih in cenjenih kosov svinjskega mesa. Prav zato, ker gre v bistvu za file, naj bi se ga tudi prijelo ime ‘ribica’.

Svinjska ribica je dolga, podolgovata mišica na zgornji strani ledij, proti koncu hrbta. Zaradi svoje lege je zelo malo obremenjena, zato je meso mehko, pusto in hitro pripravljeno.

Za razliko od drugih kosov svinjskega mesa, ki potrebujejo daljšo toplotno obdelavo, da postanejo mehki, je svinjska ribica pripravljena hitro.

Ker vsebuje zelo malo maščobe, je občutljiva za prepeko – hitro postane suha, če ni pripravljena pravilno. Prav zato zahteva nekoliko več pozornosti in občutka, a nagrada je izvrstna: sočno in mehko meso, ki se dobesedno topi v ustih.

svinjska ribica
Profimedia
Svinjska ribica velja za enega najbolj nežnih, mehkih in cenjenih kosov svinjskega mesa

Kako pripraviti svinjsko ribico

Svinjska ribica je tudi zelo vsestranska. Uporabimo jo lahko v najrazličnejših jedeh – od preprosto pečene, do nadevane ali prešpikane, narejene v omaki ali marinirane in pečene na žaru.

Zaradi blagega okusa se odlično ujema s številnimi začimbami, omakami in prilogami, kar omogoča veliko kulinarične ustvarjalnosti.

Pri pripravi svinjske ribice je pomembno, da meso pred peko ogrejemo na sobno temperaturo, ga na hitro opečemo, da zadrži sokove, in ga po pečenju pustimo nekaj minut počivati.

Ribico lahko pripravimo v celem kosu ali jo narežemo na medaljone, ki jih zelo na hitro popečemo in postrežemo z omako po izbiri – denimo smetanovo, gobovo, gorčično ali celo sadno, kot je omaka iz suhih sliv ali jabolk.

Ena izmed najbolj priljubljenih različic je polnjena svinjska ribica, ki jo napolnimo s sirom, šunko, špinačo ali oreščki, nato pa zvijemo, zapečemo in narežemo na lepe rezine. Tako pripravljena jed je prava paša za oči in pogosto na mizah ob praznikih ali posebnih priložnostih.

Popoln kos za vsakodnevno kosilo ali slavnostno večerjo

Zanimivo je tudi, da je svinjski file precej zdrav kos mesa. Vsebuje malo maščob, veliko beljakovin in je odličen vir vitaminov skupine B. Zato je primeren tudi za tiste, ki pazijo na prehrano, športnike ali otroke.

V kulinariki je svinjska ribica kos, ki ga zaradi njegove nežnosti in kakovosti pogosto primerjajo celo z govejim filejem, vendar je cenovno veliko bolj dostopna. Njena največja prednost je v tem, da jo lahko pripravimo hitro, enostavno in na nešteto načinov.

Ne glede na to, ali jo pečemo, polnimo, mariniramo ali pripravljamo v omaki - če jo pripravimo z občutkom, nas bo vedno nagradila s sočnostjo in odličnim okusom.

Svinjska ribica v vinski omaki
Profimedia
Svinjska ribica v vinski omaki

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.