Hitro pripravljen kos mesa, ki se kar stopi v ustih
Vam je med vsemi vrstami rib najboljša svinjska ribica? Nič čudnega, saj gre za mehek in sočen kos mesa, ki ga lahko pripravite na mnogo različnih načinov.

Svinjska ribica, znana tudi kot svinjski file, velja za enega najbolj nežnih, mehkih in cenjenih kosov svinjskega mesa. Prav zato, ker gre v bistvu za file, naj bi se ga tudi prijelo ime ‘ribica’.
Svinjska ribica je dolga, podolgovata mišica na zgornji strani ledij, proti koncu hrbta. Zaradi svoje lege je zelo malo obremenjena, zato je meso mehko, pusto in hitro pripravljeno.
Ko ne vete kaj bi kuhali, vas ta recept ne bo razočaral.
Pečena svinjska ribica v jogurtovi omaki
Za razliko od drugih kosov svinjskega mesa, ki potrebujejo daljšo toplotno obdelavo, da postanejo mehki, je svinjska ribica pripravljena hitro.
Ker vsebuje zelo malo maščobe, je občutljiva za prepeko – hitro postane suha, če ni pripravljena pravilno. Prav zato zahteva nekoliko več pozornosti in občutka, a nagrada je izvrstna: sočno in mehko meso, ki se dobesedno topi v ustih.

Kako pripraviti svinjsko ribico
Svinjska ribica je tudi zelo vsestranska. Uporabimo jo lahko v najrazličnejših jedeh – od preprosto pečene, do nadevane ali prešpikane, narejene v omaki ali marinirane in pečene na žaru.
Zaradi blagega okusa se odlično ujema s številnimi začimbami, omakami in prilogami, kar omogoča veliko kulinarične ustvarjalnosti.
Pri pripravi svinjske ribice je pomembno, da meso pred peko ogrejemo na sobno temperaturo, ga na hitro opečemo, da zadrži sokove, in ga po pečenju pustimo nekaj minut počivati.
Ribico lahko pripravimo v celem kosu ali jo narežemo na medaljone, ki jih zelo na hitro popečemo in postrežemo z omako po izbiri – denimo smetanovo, gobovo, gorčično ali celo sadno, kot je omaka iz suhih sliv ali jabolk.
Ena izmed najbolj priljubljenih različic je polnjena svinjska ribica, ki jo napolnimo s sirom, šunko, špinačo ali oreščki, nato pa zvijemo, zapečemo in narežemo na lepe rezine. Tako pripravljena jed je prava paša za oči in pogosto na mizah ob praznikih ali posebnih priložnostih.
Popoln kos za vsakodnevno kosilo ali slavnostno večerjo
Zanimivo je tudi, da je svinjski file precej zdrav kos mesa. Vsebuje malo maščob, veliko beljakovin in je odličen vir vitaminov skupine B. Zato je primeren tudi za tiste, ki pazijo na prehrano, športnike ali otroke.
V kulinariki je svinjska ribica kos, ki ga zaradi njegove nežnosti in kakovosti pogosto primerjajo celo z govejim filejem, vendar je cenovno veliko bolj dostopna. Njena največja prednost je v tem, da jo lahko pripravimo hitro, enostavno in na nešteto načinov.
Ne glede na to, ali jo pečemo, polnimo, mariniramo ali pripravljamo v omaki - če jo pripravimo z občutkom, nas bo vedno nagradila s sočnostjo in odličnim okusom.
Obožujemo klasične dobrote, pripravljene malce drugače: pestrost jedilnika polepša naš vsakdan.
Pečen svinjski file s kuskusom in ingverjevim jogurtom

Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se