
Svinjska pečenka na način Wellington
Svinjska pečenka na način Wellington

Sestavine
- 2 velika svinjska fileja (pribl. 800 g)
- oljčno olje za peko
- 1 šalotka
- 50 g masla
- 150 g gozdnih gob, npr. lisičk
- prgišče sesekljanih žajbljevih listov
- prgišče sesekljanega peteršilja
- veliko prgišče narezanega drobnjaka
- 100 g špinače
- 10 rezin pršuta
- 50 g kakovostne paštete iz piščančjih jeter
- sol
- poper
- 500 g listnatega testa
- moka za delovno površino
- 2 rumenjaka
omaka
- 3 dl sladke smetane
- 2 žlici dijonske gorčice
Preberite tudi

Huda v Brežicah: butično doživetje pice, glasbe in vina
Preverili smo, zakaj je brežiška picerija Huda tako zelo huda, kar smo sicer nekoč že ugotovili.

Najpogostejše napake pri pripravi polnjenih paprik
Polnjene paprike so poletna klasika, ki izvira iz srednje Evrope in Balkana, a je danes znana po vsem svetu.

Kako jesti surove ribe: okusno, a varno
Surove ribe niso več rezervirane le za japonski suši. V različnih kulturah po svetu imajo svojo edinstveno obliko priprave – od lahkotnega italijanskega cruda do bogatih havajskih skled poke.
Sestavine
- 2 velika svinjska fileja (pribl. 800 g)
- oljčno olje za peko
- 1 šalotka
- 50 g masla
- 150 g gozdnih gob, npr. lisičk
- prgišče sesekljanih žajbljevih listov
- prgišče sesekljanega peteršilja
- veliko prgišče narezanega drobnjaka
- 100 g špinače
- 10 rezin pršuta
- 50 g kakovostne paštete iz piščančjih jeter
- sol
- poper
- 500 g listnatega testa
- moka za delovno površino
- 2 rumenjaka
omaka
- 3 dl sladke smetane
- 2 žlici dijonske gorčice
Postopek
Filejema obrežemo maščobo in ju na koncih odrežemo. Ponev z malo olja močno segrejemo, fileja po obeh straneh krepko solimo in popramo. V ponev položimo en file in ga pečemo 2 minuti, da po vsej površini dobi malce barve. Vzamemo ga ven in postopek ponovimo z drugim filejem. Nato oba pustimo, da se ohladita.
Šalotko in gobe drobno sesekljamo. V ponev, v kateri smo pekli meso, damo maslo in na njem najprej 2 minuti pražimo šalotko, nato dodamo gobe in pražimo, dokler se oboje ne zmehča. Dodamo zelišča in pražimo še eno minuto. Solimo in popramo. Tretjino mešanice stresemo v eno skledico (to bomo prihranili za omako), preostalo pa v drugo, in oboje postavimo na stran, da se ohladi. Ponve ne pomivamo.
Medtem v večji kozici segrejemo malo olja, vanjo stresemo špinačo in jo na kratko podušimo, samo da ovene. Pustimo, da se toliko ohladi, da lahko iz nje z rokami iztisnemo vso odvečno tekočino. Nato jo nasekljamo, stresemo v ponev, v kateri smo nazadnje pražili gobe, in premešamo, da se prepoji s slanimi sokovi in aromami.
Dva kosa prozorne kuhinjske folije položimo na delovno površino, tako da se nekoliko prekrivata. Na folijo položimo pršut v dveh vrstah, ki naj se malce prekrivata. Pršut pazljivo premažemo s pašteto in nanjo položimo fileja. Vrzeli med njima tesno zapolnimo z gobami, po vrhu filejev porazdelimo špinačo. S pomočjo prozorne kuhinjske folije ovijemo pršut okoli filejev in vse skupaj zvijemo v obliko klobase; medtem sproti zvijamo konca folije, da nadev ne uhaja. Valj položimo v hladilnik za toliko časa, kolikor bomo pripravljali testo.
Delovno površino narahlo pomokamo. Tretjino testa razvaljamo na pravokotnik, velik 18 x 30 cm in debel približno 2 mm, ter ga položimo na plitev teflonski pekač. Preostalo testo razvaljamo na enako debel pravokotnik, velik približno 28 x 36 cm. File odvijemo iz folije in ga položimo na sredo manjšega testenega traku. Rumenjaka dobro premešamo z 1 žličko vode; s to mešanico premažemo konca testenega traku, pa tudi pršut po vrhu in ob straneh zvitka. Z valjarjem dvignemo večji testeni pravokotnik, ga položimo na file in ga dobro pritisnemo nanj. Testo obrežemo, tako da pustimo rob, širok 4 cm. Zatesnimo ga z robom ročaja žlice. Testo znova premažemo z rumenjakom, in če želimo, s topim robom noža zarišemo vanj rombast vzorec; pazimo, da v testo ne zarežemo. Postavimo v hladilnik za vsaj pol ure, lahko pa do 24 ur.
Pečico segrejemo na 200 °C. Pečenko še enkrat premažemo z rumenjakom in jo pečemo 35 do 40 minut, da dobi testo zlato rjavo skorjico – svinjina bo v sredini samo še rahlo rožnata. Ko vzamemo pečenko iz pečice, naj 10 minut počaka, da se sokovi v mesu umirijo. Šele takrat jo narežemo na debelejše rezine in postrežemo.
Pripravimo omako: smetano zavremo, ji dodamo gorčico in prihranjeno tretjino gobove mešanice ter odstavimo. Solimo, popramo in tik pred serviranjem še enkrat dobro premešamo.