
Pečen svinjski file s kuskusom in ingverjevim jogurtom
Obožujemo klasične dobrote, pripravljene malce drugače: pestrost jedilnika polepša naš vsakdan.
Pečen svinjski file s kuskusom in ingverjevim jogurtom
Obožujemo klasične dobrote, pripravljene malce drugače: pestrost jedilnika polepša naš vsakdan.

Sestavine
- 2 svinjska fileja, vsak po pribl. 500 g
- 2 žlički oljčnega olja
- 3 žličke mletega kumina (orientalske kumine)
- 1 žlička mletega cimeta
- 4 žličke mletega ingverja
- sol
- poper
- 250 g kuskusa
- 100 g sultanin
- lupina in sok 1 limone
- majhen šopek mete
- 200 g manj mastnega naravnega jogurta

5 trikov za pristno gurmansko žar doživetje
Poletje je čas piknikov in žara, zato je dobro imeti v rokavu nekaj trikov za pripravo popolnih žar dobrot, o katerih se bo še dolgo govorilo.

Sveže in poceni: slastni divji jedilnik iz gozdov in travnikov
Si predstavljate, da bi namesto v trgovino pred kuhanjem kosila zavili v gozd? Potem bi na krožniku zares imeli čisto sveže, najbolj lokalne, ekološke in sezonske sestavine, kajne!

Okusna napaka: obrnjena pita, ki je hkrati sočna in hrustljava
Včasih napaka sproži revolucijo. Spoznajte preprost trik s testom, ki ustvari popolno sladico ali slan prigrizek za vsako priložnost.
Sestavine
- 2 svinjska fileja, vsak po pribl. 500 g
- 2 žlički oljčnega olja
- 3 žličke mletega kumina (orientalske kumine)
- 1 žlička mletega cimeta
- 4 žličke mletega ingverja
- sol
- poper
- 250 g kuskusa
- 100 g sultanin
- lupina in sok 1 limone
- majhen šopek mete
- 200 g manj mastnega naravnega jogurta
Postopek
Pečico segrejemo na 190 °C. Očiščen svinjski file pečemo na visoki temperaturi 4 do 5 minut v ponvi z neoprijemljivim dnom, pri tem ga dvakrat obrnemo. Oljčno olje zmešamo z 2 žličkama kumina, cimetom, 2 žličkama ingverja, soljo in poprom. S to zmesjo premažemo fileja, ju preložimo v pekač in pečemo 30 do 35 minut oziroma toliko časa, da iz mesa, ko ga prebodemo, priteče prozoren sok.
V skledi zmešamo kuskus s preostalim kuminom, sultaninami, naribano limonovo lupino in sokom, malo solimo in prelijemo s 4 dl vrele vode. Dobro premešamo, skledo pokrijemo, počakamo 5 minut, nato v kuskus vmešamo nasekljane lističe mete.
Preostali ingver vmešamo v jogurt, dodamo še malo soli in po želji grobo mleti poper. Meso narežemo na tanke rezine in ga postrežemo s kuskusom in ingverjevim jogurtom.