
Svinjina z brstičnim ohrovtom in arašidi
Svinjina z brstičnim ohrovtom in arašidi

Sestavine
- 1 kos svinjske ribice (file, 400–450 g)
- 1 žlica koruznega škroba
- 5 žlic svetle sojine omake
- 2 žlici kitajskega kisa iz črnega riža ali balzamičnega kisa
- 2 žlici svetlo rjavega sladkorja
- 1 žlica kitajskega riževega vina ali suhega šerija
- rastlinsko olje za praženje
- 4 žlice nesoljenih arašidov
- 400 g brstičnega ohrovta
- za prst velik kos ingverja
- 3 stroki česna
- ½ žličke čilijevih kosmičev ali nekaj celih majhnih rdečih čilijev
- 1 žlička sezamovega olja za pokapanje
- kuhan riž za prilogo

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.
Sestavine
- 1 kos svinjske ribice (file, 400–450 g)
- 1 žlica koruznega škroba
- 5 žlic svetle sojine omake
- 2 žlici kitajskega kisa iz črnega riža ali balzamičnega kisa
- 2 žlici svetlo rjavega sladkorja
- 1 žlica kitajskega riževega vina ali suhega šerija
- rastlinsko olje za praženje
- 4 žlice nesoljenih arašidov
- 400 g brstičnega ohrovta
- za prst velik kos ingverja
- 3 stroki česna
- ½ žličke čilijevih kosmičev ali nekaj celih majhnih rdečih čilijev
- 1 žlička sezamovega olja za pokapanje
- kuhan riž za prilogo
Postopek
Mesu odstranimo morebitne srebrnkaste kite, nato ga narežemo na tanke medaljone. Škrob zmešamo z 2 žlicama sojine omake, z mešanico premažemo meso z vseh strani in postavimo na stran za 5 minut. Nato zmešamo preostalo sojino omako, kis, sladkor, riževo vino in 2 žlici vode. Počakamo, da se sladkor raztopi.
V voku ali ponvi segrejemo 1 žličko olja, na katerem 1 do 2 minuti med pogostim mešanjem pražimo arašide, da nekoliko porjavijo. Stresemo jih v posodico. V ponev zlijemo še 1 žlico olja, na katerem 3 do 4 minute pražimo svinjino, da na zunaj porjavi, znotraj pa ostane še rožnata. Postavimo na stran.
Brstični ohrovt očistimo in prerežemo na pol, če pa je velik, ga narežemo na četrtine. Če je treba, ponev obrišemo, vlijemo vanjo drugo žlico olja in pri visoki temperaturi pražimo brstični ohrovt 5 minut, na koncu pa prilijemo 1 žlico vode, da se bo uparila. Brstiči morajo biti živo zeleni in samo pokuhani, ne mehki. Če je ponev videti suha, prilijemo še drugo žličko olja in stresemo vanjo nastrgan ingver, tanko narezan česen in čili. Pražimo 1 minuto, nato dodamo omako, meso in sok, ki se je natekel iz njega. Nežno kuhamo še nekaj minut, da se omaka zgosti in meso skuha tudi znotraj. Potresemo z arašidi, pokapamo s sezamovim oljem in postrežemo z rižem.