
Svinjska nabodala z omako mojo
Slastna nabodala z malce posebno mešanico začimb
Svinjska nabodala z omako mojo
Slastna nabodala z malce posebno mešanico začimb

Sestavine
- 4 žlice oljčnega olja
- 6 strokov česna
- 1 žlička semen kumina (orientalske kumine)
- sok 2 pomaranč
- sok 2 limet
- obilen ščep svežega timijana
- 500 g svinjskega fileja
- sol in poper
- pomarančni krhlji, ko postrežemo

Pripravite osladkorjene cvetove vrtnic
Na nas se je obrnila bralka s polnim vrtom vrtnic. »Cvetove bi rada posušila s sladkorjem in jih uporabila za okrasitev tort. Hvaležna bi bila za navodila, kako se pripravijo taki cvetni listi in za več idej, kako jih lahko uporabim v kuhinji.«

Razbijamo mite: ali mleko res vsebuje antibiotike in rastne hormone?
Je bolj zdravo surovo mleko ali pasterizirano? Nam homogenizirano mleko lahko škodi? Ob svetovnem dnevu mleka preverjamo, kateri miti o kravjem mleku (ne) držijo.

Svetovni dan mleka: praznujte s kremasto mlečno sladico
Svetovni dan mleka je priložnost, da se spomnimo, kako pomembno vlogo ima mleko – ne le kot vir kalcija in beljakovin, temveč tudi kot temelj nepogrešljivih sladic.
Sestavine
- 4 žlice oljčnega olja
- 6 strokov česna
- 1 žlička semen kumina (orientalske kumine)
- sok 2 pomaranč
- sok 2 limet
- obilen ščep svežega timijana
- 500 g svinjskega fileja
- sol in poper
- pomarančni krhlji, ko postrežemo
Postopek
Najprej naredimo omako. Česen drobno stremo, kuminova semena nekoliko zdrobimo. V večjo kozico z debelim dnom vlijemo olje, dodamo česen in pražimo na nizki temperaturi, da se obarva – pazimo, da se ne zažge. Nato nanj stresemo kumin, nekajkrat premešamo in dodamo sok citrusov, timijan ter malo soli in popra. Omako pustimo vreti nekaj minut, da se zgosti. Nato jo odstavimo in pustimo, da se ohladi.
Svinjski file narežemo na kocke, ki jih stresemo v skledo in premešamo s tremi četrtinami ohlajene omake. Meso naj se marinira 1 uro na sobni temperaturi ali čez noč v hladilniku.
Tik preden postrežemo, meso nanizamo na 18 lesenih nabodal, ki smo jih prej namočili v vodi. Nabodala pečemo na žaru 2 minuti na vsaki strani oziroma tako dolgo, da se meso zapeče. Nato jih razporedimo po servirnem krožniku, prelijemo s preostalo omako in okrasimo s pomarančnimi krhlji.