Ta jedilnik dokazuje, da lahko hujšate brez odrekanja
Ta nasiten jesenski jedilnik dokazuje, da hujšanje ne pomeni odrekanja, ampak pametno izbiro okusnih in toplih obrokov – še zlasti zdaj, ko se temperature spuščajo.
Načrt ponuja tri okusne obroke na dan, ki skupaj v povprečju vsebujejo okoli 1.060 kalorij. Torej si poleg tega lahko privoščite še pijačo ali manjši prigrizek, odvisno od vaših dnevnih potreb in cilja izgube teže.
Za orientacijo:
- Ženske, ki želijo izgubljati okoli 1 kg na teden, naj ciljajo na 1.200 kalorij na dan.
- Moški naj zaužijejo okoli 1.600 kalorij.
7-dnevni jesenski načrt prehrane
1. dan – 1.095 kcal
- Zajtrk: topel toast z arašidovim maslom in banano (397 kcal)
- Kosilo: tunov zavitek s svežo salso (307 kcal)
- Večerja: jesenski goveji ragu: topla enolončnica z govejim mesom in zelenjavo - idealna za hladne večere. Pripravljena v uri, primerna za zamrzovanje. Recept spodaj. (391 kcal)
2. dan - 1.060 kcal
- Zajtrk: palačinke z robidami in javorjevim sirupom ali medom (299 kcal)
- Kosilo: juha iz muškatne buče. (346 kcal)
- Večerja: testenine s kozicami in čilijem (415 kcal)
3. dan - 1.034 kcal
- Zajtrk: omleta z gobami - iz 2 jajc (211 kcal)
- Kosilo: falafel na ploščatem kruhu s humusom in zelenjavo (360 kcal)
- Večerja: piščančji tikka masala z rižem. Klasična indijska jed, pripravljena v manj kot uri. (467 kcal)
4. dan - 1.067 kcal
- Zajtrk: ovsena kaša z jabolkom in cimetom (236 kcal)
- Kosilo: sendvič s pastramijem in lahko majonezo (360 kcal)
- Večerja: zavitki iz listnatega testa z lososom, porom in kremnim sirom (471 kcal)
5. dan - 1.006 kcal
- Zajtrk: mini pečeni jajčni mafine z zelenjavo (187 kcal)
- Kosilo: piščančja juha z rezanci (353 kcal)
- Večerja: ribji narastek s krompirjevim pirejem - s polenovko in kozicami, postrežen z zelenjavo. (448 kcal)
6. dan - 1.051 kcal
- Zajtrk: jogurt z banano, borovnicami in granolo (276 kcal)
- Kosilo: solata z breskvijo, orehi in parmezanom (336 kcal)
- Večerja: goveji zrezek z rižem in zelenjavo (439 kcal)
7. dan - 1.088 kcal
- Zajtrk: mafin z umešanimi jajci, slanino in paradižnikom (297 kcal)
- Kosilo: bruskete z gobami in rikoto (296 kcal)
- Večerja: pečen piščanec s krompirjem, brstičnim ohrovtom in omako (495 kcal)
Prilagodite načrt sebi
Lahko sledite celotnemu 14-dnevnemu načrtu ali pa izbirate obroke, ki vam ustrezajo. Jedi lahko ponavljate ali zamenjate po okusu - pomembno je, da uživate v hrani in hkrati skrbite za ravnovesje.
Namig: pripravite večje količine jedi, kot so enolončnice, juhe ali omake, in jih zamrzni za hitre in zdrave obroke med tednom.
Jesenska goveja enolončnica
Ta nasitna goveja enolončnica je popolna večerja za hladne jesenske večere. Pripravite jo lahko vnaprej in zamrznete - tako vas po napornem dnevu čaka topla domača jed brez dodatnega kuhanja. Dovolj je, da porcijo čez noč odtajate v hladilniku.
V kalorijski izračun je vključen tudi kos polnozrnatega kruha, s katerim lahko pomakate v bogato omako - to je popoln, hranljiv in nizkokaloričen obrok, vreden užitka!
Priprava: 5 min
Kuhanje: 55 min
Sestavine za 4 porcije:
- 1 srednje velika čebula
- 3 stebla zelene
- 300 g korenja
- 400 g krompirja
- 500 g pustega govejega mesa za dušenje
- 2 čajni žlički rastlinskega olja
- 1 jedilna žlica gladke moke
- ¼ čajne žličke soli
- ½ čajne žličke črnega popra
- 850 ml (1½ pinta) vode
- 2 goveji jušni kocki
- 1 jedilna žlica worcestrske omake (ni nujno)
- ½ čajne žličke suhega timijana
- 100 g zamrznjenega graha
- 1 polnozrnata žemlja (približno 50 g)
Priprava:
Priprava zelenjave:
Čebulo in zeleno narežite na 1 cm velike kose. Korenje in krompir olupite in narežite na grižljaj velike kose.
Priprava mesa:
Odstranite vidno maščobo z govejega mesa in ga narežite na 2-3 cm velike kocke.
Obdelava mesa:
V plastično vrečko dajte moko, sol, poper in meso. Dobro pretresite, da se kosi mesa enakomerno obložijo.
Praženje:
V večji, težki posodi segrejte olje na srednji temperaturi. Dodajte meso in ga na hitro popecite, da porjavi z vseh strani.
Dodajanje zelenjave:
Dodajte čebulo, zeleno in korenje ter pražite, dokler se čebula ne zmehča.
Dodajte tekočino:
Pripravite jušno osnovo - raztopite dve kocki v okoli 850 ml vrele vode. Z juho zalijte meso in zelenjavo ter dobro premešajte, da se usedline z dna raztopijo.
Začinite:
Po želji dodajte worcestrsko omako in timijan. Pokrijte in kuhajte počasi približno 20 minut.
Dodajte krompir in grah:
Po 20 minutah dodajte krompir in grah. Če je omaka pregosta, dodajte še malo juhe. Spet pokrijte in kuhajte še 20 minut.
Zadnja faza:
Preverite gostoto omake. Če želite gostejšo, pustite odprto in kuhajte še 10 minut, dokler krompir ni mehak.
Postrežba:
Postrezite vroče v globokih skledah s polnozrnato žemljo za pomakanje.
Namig
Če želite gostejšo omako, dodajte malo preostale mešanice moke, soli in popra v lonec pred dodajanjem juhe. Dobro premešajte in kuhajte minuto, preden dodate tekočino.
Hranilna vrednost (na porcijo):
- kalorije: 391 kcal
- ogljikovi hidrati: 37,8 g
- maščobe: 10,2 g
- beljakovine: 37,9 g
- vlaknine: 5,5 g
E-novice · Zdravje
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se