© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 3 min.

Napitek, ki pospeši presnovo in kuri maščobo!


Uredništvo
31. 10. 2025, 05.50
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Če začnete dan s tem napitkom, boste svojo presnovo za naslednjih 24 ur naravnali na vitkost!

rižev napitek, riževo mleko
Profimedia
Dragocena hranila v riževem napitku spodbudijo presnovo, za dolgo časa nasitijo in preprečujejo napade volčje lakote.

Riževa dieta s »čudežnim« napitkom z borovnicami in medom je idealna, če hočete izgubiti nekaj kilogramov. 

Takole gre: vsak dan začnete z napitkom za vitkost, za kosilo in večerjo pa izberete enega od naših receptov, seveda pa lahko pobrskate tudi za kakšnim drugim, a pazite, da ne bo preveč kaloričen. Vmes pijte veliko vode.

Rižev napitek za vitkost

Za 2 kozarca:

  • 150 g nepoliranega riža,
  • 50 g zamrznjenih borovnic,
  • 2 žlički medu

Priprava:

Riž zavrite v 500 ml vode in ga pustite lahno vreti toliko časa, da posrka vso tekočino. Nato ga popolnoma ohladite.

Kuhan riž, odmrznjene borovnice, med in 400 ml vode približno 5 minut mešajte v električnem mešalniku. In končano - imate napitek, ki mu mirno lahko rečete čudežni.

Na porcijo približno 130 kcal, beljakovine: 1 g, maščobe: 3 g, ogljikovi hidrati: 25 g.

riž, dieta
Profimedia
Skodelica kuhanega riža ima le 150 kalorij in je skoraj brez maščob. Poleg tega pa riževe balastne snovi pospešijo prebavo.

Kaj je skrivnost napitka?

Preberite še

Hranljiv

Njegova dragocena hranila spodbudijo presnovo, za dolgo časa nasitijo in preprečujejo napade volčje lakote.

Odplavlja vodo

Zaradi visoke vsebnosti kalija se strupene in balastne snovi nevtralizirajo hitreje in tudi hitreje odplavijo iz telesa - počutimo se bolje, naša koža je napeta. Za še boljši učinek: manj solite.

Nizkokaloričen

Skodelica kuhanega riža ima le 150 kalorij in je skoraj brez maščob. Poleg tega pa riževe balastne snovi pospešijo prebavo.

Piščanec na zelju pak choi in rižu

Za 2 osebi potrebujete:

  • 150 g riža basmati,
  • sol,
  • 15 g ingverja,
  • 1 žlico medu,
  • 1 žlico svetle sojine omake,
  • 1 žlico olja,
  • sok ½ limete,
  • 1 file piščančjih prsi,
  • 1 šop pak choia,
  • 5 ml riževega kisa,
  • malce kreše
riž, dieta
Profimedia
Piščanec na zelju pak choi in rižu

Priprava:

Riž skuhajte po navodilih z embalaže. Ingver olupite in ga drobno nastrgajte. Primešajte mu med, sojino omako, pol žlice olja in limetin sok.

Meso popecite na pol žlice olja in ga nato približno 10 minut dušite na srednji temperaturi. Približno 2 minuti pred koncem dušenja meso premažite s tremi četrtinami marinade in ga karamelizirajte.

Pak choi skupaj s preostalo marinado približno 3 minute dušite v voku ali ponvi. Začinite s kisom.

Meso zrežite na trakove in jih postrezite z zeljem pak choi, rižem in krešo.

Na porcijo približno 425 kcal, beljakovine: 54 g, maščobe: 16 g, ogljikovi hidrati: 50 g.

Sadna riževa solata

Za 2 porciji potrebujete:

  • 100 g dolgozrnatega riža,
  • po ½ zelene in rdeče paprike,
  • ½ pločevinke mandarin (150 ml),
  • 1 žličko mletega karija,
  • 2 žlici olja,
  • 1 žlico temne sojine omake,
  • po 1 noževo konico nastrganega muškatnega oreščka, posušenega koriandra in nastrganega ingverja,
  • 25 g pinjol, sol, poper
riž, dieta
Profimedia
Sadna riževa solata

Priprava:

Riž skuhajte po navodilih z embalaže. Očiščeni papriki zrežite na drobne kocke, mandarine pa odcedite.

Mleti kari na hitro podušite na žlici olja. Primešajte še sojino omako, muškat, koriander, ingver in žlico olja. Marinado zmešajte z rižem, ga pokrijte in pustite stati 30 minut.

Pinjole popražite v teflonski ponvi brez dodatka maščobe. Vse sestavine zmešajte z rižem. Začinite s soljo in poprom.

Na porcijo približno 415 kcal, beljakovine: 9 g, maščobe: 18 g, ogljikovi hidrati: 54 g.

Polnjena koleraba

Za 2 porciji potrebujete:

  • 50 g riža,
  • 50 g zamrznjenega graha,
  • 2 kolerabi,
  • sol,
  • ½ rdeče paprike,
  • ½ čebule,
  • 150 g mlete govedine,
  • ½ žlice olja,
  • poper,
  • 100 g svežega sira,
  • 1 žlico sredstva za zgoščevanje omak

Priprava:

Riž skuhajte po navodilih z embalaže. Štiri minute pred koncem kuhanja dodajte grah. Kolerabi olupite in ju približno 15 minut kuhajte v slani vodi.

Papriko in čebulo zrežite na kocke. Odmerite 200 ml tekočine, v kateri sta se kuhali kolerabi. Meso drobljivo popecite na olju. Zraven 3 minute pecite še čebulo in papriko.

Kolerabi izdolbite. Izdolbeno zrežite na kocke in jih primešajte rižu. Začinite. Pečico segrejte na 200 °C.

Kolerabi napolnite z rižem. Kolerabno vodo zavrite s svežim sirom ter omako zgostite s sredstvom za zgoščevanje. Prelijte po kolerabah in ju v pokritem pekaču pecite približno 25 minut. Začinite s soljo in poprom.

Na porcijo približno 360 kcal, beljakovine: 24 g, maščobe: 13 g, ogljikovi hidrati: 36 g.

E-novice · Zdravje

Prijavite se na e-novice o zdravju in odkrijte nasvete za boljše počutje, vitalnost in ravnovesje.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.