© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Bučna dieta
Čas branja 1 min.

Ste vedeli, da imajo buče le 30 kalorij, a nas vseeno nasitijo


Uredništvo
25. 10. 2025, 05.50
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Buče so zaveznice vitke linije, saj nas nasitijo, a nimajo veliko kalorij. V ljudski medicini buče celo veljajo za diuretik, saj iz organizma odpravljajo odvečno vodo.

bučna-dieta
Profimedia
Buče vsebujejo le malo kalorij, v 100 gramih njihovega mesa jih je le pičlih 30.

Še posebno so priporočljive za vse, ki obolevajo za diabetesom, revmo, imajo težave s protinom, z vnetjem ledvic ali mehurja. Ker so bogate z vlakninami, pomagajo pri lenem črevesju in spodbujajo prebavo. V njih je približno 85 odstotkov vode ter pisana paleta zdravilnih učinkovin: vitamini A, C, B1, B2, B3 in B6, folna kislina, pektin ter minerali kalij, fosfor, kalcij in železo. Vsebujejo le malo kalorij, v 100 gramih njihovega mesa jih je le pičlih 30.

Z naslednjim jedilnikom za 5 dni se boste najedli buč in očistili telo, zagotovo pa boste izgubili vsaj dva odvečna kilograma in »špehec« na trebuhu.

Ponedeljek

  • Zajtrk: kuhano bučo skupaj s korenčkom, limonovim sokom in ovsenimi kosmiči zmiksajmo v zdrav smuti.
  • Kosilo: v pečici specite rezine buč, solite, zraven pa si privoščite velik puranji zrezek in skledo zelene solate s polnozrnatim kruhom.
  • Večerja: bučna juha.
buča, smuti
Profimedia
Bučni smuti za dober začetek dneva

Torek

  • Zajtrk: jogurt in polnozrnata štručka.
  • Kosilo: rižota z bučami ter mesom ali gobami ter velika skleda zelene solate, na katero lahko stresete bučna semena.
  • Večerja: grozdje.
Preberite še

Sreda

  • Zajtrk: dve pečeni jajci in kos kruha.
  • Kosilo: zelenjavna juha, v kateri je glavna sestavina buča, ter velike skleda solate.
  • Večerja: dve rezini opečenega kruha z namazom iz bučnih semen ali humusom z bučnimi semeni.
buča, rižota
Profimedia
Ste že kdaj poskusili rižoto z bučo?

Četrtek

  • Zajtrk: bučna pita in navaden jogurt.
  • Kosilo: bučna juha, puranji zrezek, skleda solate in rezina polnozrnatega kruha.
  • Večerja: na olivnem olju popečene rezine buče, lahko pa tudi krožnik juhe od kosila.

Petek

  • Zajtrk: jogurt in dva polnozrnata toasta.
  • Kosilo: rižota iz ajde z bučami, pečene paprike s česnom ter jabolko.
  • Večerja: sadje po želji.

E-novice · Zdravje

Prijavite se na e-novice o zdravju in odkrijte nasvete za boljše počutje, vitalnost in ravnovesje.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.