Nezahtevna okusna vrtna zelenjava, ki ureja hormone in skrbi za živce
Koromač, imenovan tudi sladki komarček, ni le priljubljena zelenjava in začimba, temveč prav tako koristi srcu, prebavi, dihalom in reproduktivnemu sistemu.

Koromač ali sladki komarček (Foeniculum vulgare) je vsestranska in nezahtevna vrtna rastlina, ki jo uvrščamo med kobulnice; sorodna je korenju, koriandru in peteršilju. Z značilnim blagim okusom po janežu in nežnimi, koprcu podobnimi listi je priljubljen tako v kulinariki kot v ljudski medicini.
V ugodnih razmerah zraste do 1,5 metrov visoko, pogosteje pa ga gojimo kot enoletnico, čeprav je dvoletna rastlina. Koromač uspeva od pomladi do pozne jeseni, pogosto tudi pozimi. Je prava vrtna zakladnica zdravja, ki si zasluži mesto na vsakem krožniku.
Vitamini in minerali v koromaču
Koromač vsebuje obilo vitamina C, ki krepi imunski sistem, ter vitamine B-kompleksa, vlaknine, kalcij, magnezij, železo, fosfor, natrij, baker in kalij. Po raziskavah Univerze Harvard ima visoka vsebnost kalija pomembno vlogo pri uravnavanju krvnega tlaka in srčnem ritmu, vlaknine pa pomagajo zniževati holesterol. Antioksidanta kvercetin in rutin zmanjšujeta kronična vnetja in ščitita srčno-žilni sistem.

Koristi koromača za zdravje
Koromač tradicionalno uporabljamo za blaženje prebavnih težav, kot so napenjanje, vetrovi in krči. Koromačev čaj iz semen pomaga tudi pri kašlju, bronhitisu in kot blago pomirjevalo; pogosto ga pijejo otroci pred spanjem.
Ženske cenijo njegov blagodejni učinek na menstrualne bolečine in simptome menopavze, saj vsebuje naravne fitoestrogene. Koromačeva voda se uporablja pri vnetih očeh, eterično olje pa v naravnem zdravilstvu in kozmetiki. Po raziskavah kitajskih znanstvenikov lahko redno uživanje koromača izboljšuje spomin, blaži znake demence, disleksije in Alzheimerjeve bolezni, saj ščiti centralni živčni sistem.

Uporaba koromača v kulinariki
Svež koromač obogati solate, je odličen kot priloga ali dodatek k mesnim in zelenjavnim juham, izvrsten je tudi v smutijih ali celo sladicah. Mlade listke lahko prav tako uporabimo kot dekoracijo, plodove pa za pripravo bombonov, medu ali olja.
Preprost domač recept za bombone: Koromačeva semena na nizkem ognju skuhajte v medu, dokler ne dobite goste zmesi, iz katere oblikujete pastile za pomirjanje kašlja in osvežitev daha.

Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se