© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 5 min.

Šipek – kralj jeseni: recepti in nasveti zeliščarice Patricije Šenekar


Uredništvo
27. 10. 2025, 07.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Zeliščarica Patricija Šenekar razkriva odlične recepte iz šipka – od čaja do vina, ki krepi telo in dušo. Jesen je čas, da si naravo shranimo v kozarec.

sipek
Shutterstock
Plodovi vsebujejo tudi karotenoide (betakaroten, likopen, lutein), ki vsebujejo provitamin A, ter kalcij, železo, flavonoide, pektin, E-vitamin, magnezij in nekaj čreslovin.

Tekst: LANA ŠIMENC

Ob gozdnih obronkih, na posekah in zapuščenih travnikih, po nižinah in hribovju, da je le sončno in rodovitno, se na vse strani bohotijo bodeče veje divje rože, šipka. Da ga ne bomo sušili samo za čaj, nam je zeliščarica Patricija Šenekar natrosila kar nekaj koristnih receptov in nasvetov za njegovo uporabo. Ste kdaj že poskusili šipkovo vino proti prehladu?

Preden se odpravite nabirat plodove šipka, počakajte na prvo zmrzal, nas opomni Patricija Šenekar z ekološke kmetije Hiška zelišč iz Hrastja pri Mariboru. »Prva zmrzal pomaga razgraditi celične stene sadežev, da se sprostijo sladkorji in sadni sokovi, kar izboljša okus. Vendar prepozno obiranje, kadar so plodovi preveč mehki ali spremenijo barvo, ni priporočljivo, saj takšni plodovi izgubijo hranilno vrednost in jih posledično nima smisla uživati. Če gre za zgodnejše vrste, jih seveda poberemo že prej. V plodu je sicer veliko semen – plodičkov, ki so obdani s tankimi, ostrimi dlačicami, ki jih moramo pred uporabo čimbolj odstraniti, saj so zelo dražeči za kožo in dihala.«

sipek
Shutterstock
Šipek ni samo za v čaj

Vrhunsko superživilo, če ga le znamo uporabiti

Šipek je vrhunsko superživilo, ki zelo krepi in utrjuje zdravje. Sodi namreč med plodove, ki vsebujejo največ vitamina C. Glede na raziskave se po desetminutnem namoku šipka v vroči vodi vrednost vitamina C ne zmanjša. Začne pa upadati, če ga dolgo hranimo. Po približno letu dni je vitamina C v naših shrankih le še četrtino. Zato je najbolje, da se porabijo čimprej. Tudi s sušenjem šipkovih plodov izgubimo veliko vitamina C.

Prva pomoč pri prehladu

»Šipkovi pripravki pomagajo pri pomladanski utrujenosti, mlahavosti, bledici, pomanjkanju energije in veselja do življenja, torej pri vseh zdravstvenih simptomih, ki jih povzroča pomanjkanje vitamina C. Zmanjšajo tudi dovzetnost za prehlade in podobna obolenja, saj dvigujejo odpornost, odpravljajo utrujenost in splošno oslabelost.

Preberite še

Plodovi vsebujejo tudi karotenoide (betakaroten, likopen, lutein), ki vsebujejo provitamin A, ter kalcij, železo, flavonoide, pektin, E-vitamin, magnezij in nekaj čreslovin. Zaradi slednjih je šipkov prevretek blago učinkovit pri driskah. Zaradi pektina in sadnih kislin pa po drugi strani učinkuje blago odvajalno, ne da bi pri tem dražil ledvice. Šipek tako lajša neravnovesja v prebavnem sistemu.«

sipek
Shutterstock
Šipek je vrhunsko superživilo, če ga le znamo uporabiti.

Šipkov čaj ob vnetju mehurja

»Šipkovi pripravki pospešujejo izločanja seča, kar ugodno vpliva na ljudi, ki so nagnjeni k nastanku ledvičnega peska in kamnov. Že znani holistični zdravnik Kneipp je priporočal dolgotrajno pitje šipkovega čaja za preprečevanje nastajanja kamnov v sečilih. Pitje čaja se priporoča tudi pri vnetju ledvic in mehurja. Zaradi povečanega izločanja se prečiščuje celo telo, tudi kri. Odvajajo se nakopičene soli sečne kisline in nam tako olajšajo tudi morebitne težave pri revmatičnih in protinskih obolenjih. Neoslajen šipkov čaj bo dobro del tudi sladkornim bolnikom. Doječim mamicam pa lahko koristi uživanje šipka v vseh oblikah, saj vpliva na vsebnost vitaminov v mleku.«

Popolna formula za sijaj in celjenje

Tudi semena šipka so podobno učinkovita kot sam plod, namigne sogovornica. »Zato jih pri sušenju čajev lahko pustimo in posušimo. Če jih bomo zmogli streti, toliko bolje, saj se tudi v semenu skriva veliko koristnih učinkovin. Iz šipkovih semen se sicer stiska olje, ki vsebuje visok delež nenasičenih esencialnih maščobnih kislin, predvsem gama-linolenske kisline (okoli 40 odstotkov) alfa-linolenske kisline (okoli 30 odstotkov) in oleinske kisline (15 odstotkov). Teh esencialnih kislin naše telo ne proizvaja samo, zato jih moramo pridobiti iz hrane. Vsebuje tudi fitosterole in transretinojsko kislino (v naravni obliki), ki zmanjšujejo pigmentne madeže, provitamin A (beta karoten, retinoidi) in nekaj likopena, skratka veliko antioksidantov in maščobnih kislin, ki so pomembni tudi za ohranjanje lepe kože.« Ker Patricija Šenekar izdeluje kozmetiko, nam hitro prišepne, da je šipkovo olje odlično za regeneracijo kože in zavirnaje njenega staranja. »Z njim se lahko negujejo tudi nosečnice in tako preprečujejo nastanek strij, prav tako se uporablja za nego vseh vrst brazgotin. Lipidi v olju so podobni tistim v koži, zato se lepo vpija. Redna uporaba olja pomaga pri čezmerni pigmentaciji kože. Olje se pogosto oglašuje kot vir vitamina C, vendar je to netočna trditev. Vitamin C (askorbinska kislina) je vodotopen, medtem ko je olje maščobna faza, zato se vitamin C v olje ne prenese. Sta pa šipkovo olje in šipkov čaj popolna formula za sijaj, celjenje in tretma proti staranju,« še omeni.

A nikar se ne ustavite zgolj pri pitju šipkovega čaja in uporabi šipkovega olja za nego kože. Iz šipka lahko naredite še veliko drugih koristnih zvarkov za v domačo shrambo.

sipek
Shutterstock
Šipkovo vino proti prehladu

RECEPTI

Šipkovo vino proti prehladu

  • 2 kg šipkovih plodov
  • 1 kg sladkorja
  • 2 l vode

Sladkor raztopimo v vodi, šipek zdrobimo in dodamo v tekočino. Posodo z mešanico pokrijemo s krpo in jo postavimo na toplo, da se začne alkoholno vrenje. Ko alkoholno vrenje preneha (po približno štirih tednih bo vino nehalo brbotati), vino precedimo in shranimo v steklenice. Zamašimo in hranimo na hladnem.Uživamo zmerno, navadno za lajšanje prehladnih obolenj.

Šipkov liker

  • 600 g mletega šipka (ki smo mu pred mletjem odstranili dlačice!)
  • 250 g sladkorja
  • tri pesti dišečih vrtničnih (suhih, užitnih – neškropljenih!) cvetnih lističev
  • 1 liter žganja

Vsebino dobro premešamo in damo za tri tedne na sonce. Precedimo in nalijemo v stekleničke.

sipek
Shutterstock
Šipkovo-jabolčna marmelada

Šipkovo-jabolčna marmelada

  • 2 kg šipkovih plodov
  • 10 jabolk
  • 1 liter vode
  • 800 g sladkorja
  • sok 1 bio limone

Odrežemo muho šipkovih plodov, jih razpolovimo, očistimo in odstranimo dlačice. Nato jih stresemo v lonec in jim dodamo narezana in očiščena jabolka, vodo, sladkor (po želji ga lahko dodate več), sok limone, lahko tudi žlico moke iz rožičevih pečk ali pektina (oboje učinkuje kot želirno sredstvo) ter vse skupaj kuhamo do vretja. Nato pospešimo razpad sestavin s paličnim mešalnikom. Kuhamo še pet minut ter z vročo maso napolnimo čiste in suhe kozarčke. Dobro zapremo s pokrovčki in hranimo na suhem in hladnem mestu.

Divja šipkova mezga Ive Hari

Tudi zeliščaricaa in aromaterapevtka Iva Hari, predsednica društva Divja, je s šipkom v kuhinji zelo inovativna. Iz njega namreč izdeluje mezgo, ki jo nato uporabi ob pripravi divjih pic. »Mezgo iz šipka pripravljamo na enak način kot šipkovo marmelado, vendar je ne sladkamo, temveč ji dodamo začimbe, kot so prepražena čebula in česen ter seveda origano. Na podoben način se lahko izdela tudi kečap iz šipka,« pravi. Ne pozabite na nekaj malega soli, ki bo v mezgi služila kot konzervans.

NAMIG: In kako kar najlažje odstranimo dlačice iz šipkovih plodov? Patricija Šenekar zmelje svež šipek v multipraktiku, ga posuši in skozi sito (kuhinjsko cedilo) preseje. Pri tem se odstrani 90 odstotkov dlačic, trdi. 

Objavljeno v reviji Jana, št. 42, 21. oktober 2025.

Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.

01_jana_42.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

E-novice · Zdravje

Jana

Prijavite se na e-novice o zdravju in odkrijte nasvete za boljše počutje, vitalnost in ravnovesje.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.