
Kaj boste skuhali danes?
Špageti s koromačem, sardoni, rozinami, pinjolami in kaprami
Špageti s koromačem, sardoni, rozinami, pinjolami in kaprami

Sestavine
- 70 g rozin
- 2 glavici koromača
- 3 stroki česna
- 2 ½ žlice kaper
- majhen šopek peteršilja
- 80 g slanih sardonov (inčunov) v olju
- 75 g pinjol
- 400 g špagetov
- ½ dl ekstra deviškega oljčnega olja
- ½ žličke suhega zdrobljenega čilija
- stisk limonovega soka

Preprost recept za šnite, ki vedno navdušijo
Kruhove šnite niso le odličen način, kako porabiti kruh, so tudi odlična ideja za počasen začetek dneva v dobri družbi.

Ajvar, lutenica ali pindžur? Domače klasike, ki ne grejo nikoli iz mode
Dišeče kuhinje, zasedeni štedilniki in police, polne kozarcev. Marsikdo se z nostalgijo spomni jesenskih dni, ko je bila priprava ozimnice skoraj obvezen del vsakdana.

Je vsaka buča užitna?
Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.
Sestavine
- 70 g rozin
- 2 glavici koromača
- 3 stroki česna
- 2 ½ žlice kaper
- majhen šopek peteršilja
- 80 g slanih sardonov (inčunov) v olju
- 75 g pinjol
- 400 g špagetov
- ½ dl ekstra deviškega oljčnega olja
- ½ žličke suhega zdrobljenega čilija
- stisk limonovega soka
Postopek
Rozine prelijemo z vrelo vodo, namakamo 5 minut, nato jih odcedimo. Koromač razrežemo na četrtine, odstranimo grobe zunanje liste in odrežemo vršičke, ki jih prihranimo. Preostanek koromača narežemo na koščke. Česen narežemo na tanke rezinice, peteršiljeve lističe nasekljamo, sardone grobo narežemo in oplaknemo kapre. Pinjole nežno popražimo v suhi ponvi.
Špagete skuhamo v veliki količini rahlo osoljene vode, da so al dente. Medtem ko se kuhajo, v veliki ponvi segrejemo olje in na njem pražimo koromač, da se zmehča, nato dodamo česen in pražimo še toliko, da se rahlo obarva. Dodamo sardone in jih potlačimo s kuhalnico, nato dodamo še čili. Ko se sardoni razpustijo, dodamo še rozine, kapre, česen in večino pinjol.
Ko so špageti kuhani, jih odcedimo in takoj dodamo v ponev. Dodamo limonov sok in po okusu še začinimo (pozor, slani so že sardoni). Pomešamo in ponudimo. Jed potresemo s preostalimi pinjolami in prihranjenimi vršički koromača.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Brusketa s paradižnikom in bivoljo mocarelo
Brusketa, ki jo lahko postrežete ob narezku.
Šarenka z luštrekom, grahovim pirejem in hrustljavimi mladimi čebulicami
Bamija v paradižnikovi omaki s kuskusom
Bamija ali okra sta bolj uveljavljeni imeni za užitne plodove rastline jedilni oslez, ki uspeva v vročih poletjih