© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Špageti s koromačem, sardoni, rozinami, pinjolami in kaprami

Špageti s koromačem, sardoni, rozinami, pinjolami in kaprami

Čas priprave 25 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4–5 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
spageti_s_koromacem_558x620_acf_cropped

Sestavine

  • 70 g rozin
  • 2 glavici koromača
  • 3 stroki česna
  • 2 ½ žlice kaper
  • majhen šopek peteršilja
  • 80 g slanih sardonov (inčunov) v olju
  • 75 g pinjol
  • 400 g špagetov
  • ½ dl ekstra deviškega oljčnega olja
  • ½ žličke suhega zdrobljenega čilija
  • stisk limonovega soka
buce, bučna pita

Je vsaka buča užitna?

Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.

Sestavine

  • 70 g rozin
  • 2 glavici koromača
  • 3 stroki česna
  • 2 ½ žlice kaper
  • majhen šopek peteršilja
  • 80 g slanih sardonov (inčunov) v olju
  • 75 g pinjol
  • 400 g špagetov
  • ½ dl ekstra deviškega oljčnega olja
  • ½ žličke suhega zdrobljenega čilija
  • stisk limonovega soka

Postopek

1

Rozine prelijemo z vrelo vodo, namakamo 5 minut, nato jih odcedimo. Koromač razrežemo na četrtine, odstranimo grobe zunanje liste in odrežemo vršičke, ki jih prihranimo. Preostanek koromača narežemo na koščke. Česen narežemo na tanke rezinice, peteršiljeve lističe nasekljamo, sardone grobo narežemo in oplaknemo kapre. Pinjole nežno popražimo v suhi ponvi.

2

Špagete skuhamo v veliki količini rahlo osoljene vode, da so al dente. Medtem ko se kuhajo, v veliki ponvi segrejemo olje in na njem pražimo koromač, da se zmehča, nato dodamo česen in pražimo še toliko, da se rahlo obarva. Dodamo sardone in jih potlačimo s kuhalnico, nato dodamo še čili. Ko se sardoni razpustijo, dodamo še rozine, kapre, česen in večino pinjol.

3

Ko so špageti kuhani, jih odcedimo in takoj dodamo v ponev. Dodamo limonov sok in po okusu še začinimo (pozor, slani so že sardoni). Pomešamo in ponudimo. Jed potresemo s preostalimi pinjolami in prihranjenimi vršički koromača.

Priljubljeni recepti

Brusketa s paradižnikom in bivoljo mocarelo

Brusketa, ki jo lahko postrežete ob narezku.

15 min
Enostavno

Bamija v paradižnikovi omaki s kuskusom

Bamija ali okra sta bolj uveljavljeni imeni za užitne plodove rastline jedilni oslez, ki uspeva v vročih poletjih

1 h 10 min
Enostavno

Postrv v sirovem ovoju

Postrv s hrustljavo skorjico za večer v sproščeni družbi

30 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.