© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Pečen losos s koromačevo solato

Pečen losos s koromačevo solato

Čas priprave 40 min
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
charred salmon with fennel and olive salad

Sestavine

  • 2 velika koromača
  • 6 zrelih paradižnikov
  • lupina in sok 1 limone
  • 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
  • 100 g razkoščičenih črnih oliv
  • 1 žlica odcejenih kaper
  • 600 g lososovega fileja s kožo
  • 1 žlica rastlinskega olja
  • šopek peteršilja
  • sol
  • poper
  • oljčno olje, ko postrežemo
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 2 velika koromača
  • 6 zrelih paradižnikov
  • lupina in sok 1 limone
  • 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
  • 100 g razkoščičenih črnih oliv
  • 1 žlica odcejenih kaper
  • 600 g lososovega fileja s kožo
  • 1 žlica rastlinskega olja
  • šopek peteršilja
  • sol
  • poper
  • oljčno olje, ko postrežemo

Postopek

1

Koromaču odstranimo zelene lističe (če jih ima) in jih prihranimo, gomolja očistimo in z mandolino ali ostrim nožem narežemo na zelo tanke rezine. V loncu zavremo vodo in jo solimo. Pripravimo si tudi lonec ledeno mrzle vode. Koromač vržemo v vrelo vodo in ga po 30 sekundah s penovko preložimo v mrzlo vodo.

2

Paradižnike narežemo na kockice. Nad solatno skledo položimo cedilo in vanj stresemo paradižnikova semena in sok. Maso z rokami stisnemo, tako da se sok izcedi v skledo, semena pa zavržemo. Paradižnikov sok zmešamo z oljčnim oljem, rezanci limonove lupine, limonovim sokom in soljo. Koromač dobro odcedimo in ga damo v skledo skupaj z olivami, kaprami in narezanim paradižnikom. Dobro premešamo in postavimo na stran.

3

Pečico segrejemo na 180 °C. Lososov file oluskamo in narežemo na 4 dele. Premažemo jih z rastlinskim oljem, solimo in popramo. Ponev z rebrastim dnom (ali navadno ponev) segrejemo in nanjo položimo lososa s kožo navzdol. Na srednji temperaturi ga pečemo 7 minut. Lahko se vam bo zdelo, da se bo zažgal, vendar je pomembno, da je spodaj hrustljavo zapečen, meso pa mehko, sočno in skoraj prosojno v notranjosti. Ponev prestavimo v pečico, še vedno je stran s kožo spodaj, in pečemo še 3 minute.

4

Peteršilj grobo sesekljamo in vmešamo v solato. Solato razporedimo na krožnike in nanjo previdno položimo lososov file tako, da je koža zgoraj. Pokapljamo ga z oljčnim oljem, krožnik okrasimo s prihranjenimi lističi koromača in postrežemo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.