© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Najbolj zdrava juha na svetu: recept, ki krepi telo


T. D.
7. 11. 2025, 06.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Kostna juha je preprosta, hranljiva in zdravilna. Odlično podpira sklepe, prebavo, spanec in vitalnost, zato jo velja vključiti v vsakdan.

kostna juha
Profimedia
Kostna juha ni le kulinarični ostanek preteklosti, temveč preprost, cenovno dostopen in naraven način za krepitev zdravja.

Kostna juha, nekoč stalnica v skoraj vsaki kuhinji, danes doživlja pravo renesanso. Številni zagovorniki zdrave prehrane jo imenujejo »tekoče zlato« – in ne brez razloga. Gre za preprost, a izjemno hranljiv napitek, ki ga poznajo že generacije, znan pa je po svojih blagodejnih učinkih na sklepe, prebavo, spanec in splošno vitalnost.

Na družbenih omrežjih se širi trend, kjer ljudje jutranjo kavo zamenjajo s toplo skodelico kostne juhe. Drugi jo uživajo čez dan kot hranljiv napitek med obroki ali pa jo uporabijo kot osnovo za juhe, omake in rižote. Čeprav jo mnogi odkrivajo na novo, so skrivnost njenih koristi poznale že naše babice – dolgo, počasno kuhanje kosti, ki iz njih izvleče vse dragocene hranilne snovi.

Zakladnica hranilnih snovi

Kostna juha je naravni vir vitaminov in mineralov, med drugim kalcija, magnezija, kalija in fosforja, ki so ključni za močne kosti in zobe. Riblje kosti prispevajo jod, nujen za zdravo delovanje ščitnice. Poleg tega vsebuje kolagen, ki se med kuhanjem spremeni v želatino – ta pa je bogata z aminokislinami, kot so glicin, prolin in glutamin.

Podpora prebavi

Želatina v kostni juhi pomaga uravnavati prebavo, saj veže vodo in omogoča, da hrana lažje potuje skozi črevesje. Poleg tega glutamin pomaga krepiti črevesno sluznico in podpira regeneracijo pri sindromu prepustnega črevesja.

goveja juha
Profimedia
Kostno juho lahko uporabite kot osnovo za juhe, omake in rižote.

Lajšanje bolečin v sklepih

Preberite še

Kostna juha vsebuje kolagen, glukozamin in hondroitin – tri snovi, ki so znane po tem, da zmanjšujejo bolečine v sklepih in izboljšujejo gibljivost. Redno uživanje juhe lahko dolgoročno prispeva k večji prožnosti in manjšim vnetjem.

Naravna pomoč pri hujšanju

Zaradi visoke vsebnosti želatine kostna juha spodbuja občutek sitosti, zato jo mnogi vključujejo v jedilnike za uravnavanje telesne teže. Ob tem pa ne obremenjuje prebavnega sistema in pomaga ohranjati stabilno raven energije čez dan.

Za miren spanec in bister um

Aminokislina glicin, ki jo vsebuje kostna juha, deluje pomirjevalno in lahko izboljša kakovost spanja. Raziskave kažejo, da uživanje glicina pred spanjem pomaga hitreje zaspati, spati globlje in se zjutraj zbuditi bolj spočiti. Poleg tega podpira delovanje možganov, koncentracijo in spomin.

kostna juha
Profimedia
Vse, kar potrebujete, so nekaj ur časa, lonec in dobre kosti.

Recept za domačo kostno juho

Sestavine:

2 kilograma kosti (goveje, piščančje, svinjske ali ribje)
4 litre hladne vode
2 žlici jabolčnega kisa
sol in sveže mlet poper po okusu
zelenjava po želji (čebula, korenje, zelena)

Priprava:

Vse sestavine dajte v velik lonec, segrejte do vretja, nato zmanjšajte temperaturo in kuhajte počasi tri do šest ur. Daljše kuhanje pomeni polnejši okus in več hranil. Kis je pomemben dodatek, saj pomaga, da se iz kosti sprostijo minerali. Po želji lahko dodate še zelenjavo (čebulo, korenje, zeleno, česen) in zelišča, kot so peteršilj in timijan, ki obogatijo okus.

E-novice · Zdravje

Prijavite se na e-novice o zdravju in odkrijte nasvete za boljše počutje, vitalnost in ravnovesje.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.