7 okusnih prilog, ki niso krompir
Krompir je v slovenski kuhinji skorajda nepogrešljiv, od tenstanega, do pireja, naše mamo so nam ga kuhale precej pogosto. Včasih pa kosilo preprosto potrebuje nekaj drugačnega, lažjega, bolj barvitega ali z zanimivejšo teksturo.

Če želimo osvežiti svoj jedilnik, je čas, da spoznamo odlične priloge, ki ne vključujejo krompirja, a še vedno lepo dopolnijo vsak glavni obrok, brez pretiranega kompliciranja in razmišljanja.
Kaj uporabiti namesto krompirja
Ko razmišljamo o alternativnih prilogah, je ključna raznolikost:
-
Zelenjava (pečena, pražena, kuhana na pari)
-
Testenine (kot solate ali gratinirane jedi)
-
Stročnice in žita (leča, bulgur, kvinoja, čičerika)
-
Vložena zelenjava za dodatno aromo
Glavna naloga priloge je, da dopolni glavno jed. Zato je ključno, ni pretežka in da glavne jedi ne zasenči s premočnim okusom. Priloga naj vsebuje različne okuse (slano, kislo, sladko), pa tudi barve in teksture, ki bodo jed ne le kulinarično, ampak tudi vizualno obogatile.
Za vas smo zbrali nekaj odličnih idej, ki bodo vaša kosila obogatila in poskrbela, da ne bodo monotona.

1. Priloga iz paprike in suhega paradižnika
Iščete nove ideje za priloge, ki bi jih postregli k dobrotam z žara?
Priloga iz paprike in suhega paradižnika
Sočna, sladka paprika in intenzivni sušeni paradižniki z dišavnicami – topla ali hladna priloga, ki se odlično poda k mesnim jedem, žaru ali kot del hladne plošče.
2. Pisana testeninska solatka
Testeninska solata bo navdušila še tako izbirčne šolarje.
Pisana testeninska solatka
Hitro pripravljena, živahna in vsestranska. Idealna za poletna kosila, piknike ali kot barvni kontrast preprosti pečeni jedi. Dodamo lahko zelišča, sir ali tuno.
3. Pražen brstični ohrovt s pistacijami in granatnim jabolkom
S tem receptom boste vzljubili brstični ohrovt!
Pražen brstični ohrovt s pistacijami in granatnim jabolkom
Ta bo zagotovo zvezda vašega kosila. Brstični ohrovt je mehko zapečen, pistacije poskrbijo za hrustljavost, granatno jabolko pa za svež, sladko-kisel kontrast. Popolno za elegantna kosila.

4. Čebulni obročki
Čebulni obročki se odlično podajo k burgerjem, grizljate pa jih lahko kar same
Čebulni obročki
Kdo pravi, da priloga ne more biti zabavna? Ocvrti čebulni obročki so odlična spremljava burgerjem, pečenemu mesu ali kot malce pregrešen nedeljski dodatek.
5. Zapečen koromač s paradižnikom
Blaga sladkost koromača in sočnost paradižnika skupaj ustvarita jed z mediteranskim značajem. Ponudimo k pečenemu piščancu, ribam ali kot del vegetarijanskega kosila.

6. Vloženi jajčevci s feto in čilijem
Topla ali hladna priloga z značajem. Jajčevci so mehki in marinirani, feta doda slanost, čili pa malo ognja. Odlična izbira poleg žara.
7. Topla čičerka z mlado čebulo in limonino lupinico
Čičerka je po teksturi precej podobna krompirju, ima veliko škroba in (če jo malo razkuhamo) tudi podobne načine priprave. Spodnji recept je eden naših najljubših, ko razmišljamo o prilogah brez krompirja. Ta priloga iz čičerke je hitro pripravljena, resnično okusna in odlično spremlja tako ribe kot belo ali rdeče meso.
Še nekaj idej za priloge brez kuhanja krompirja
V obedovanju na prostem je nekaj čarobnega, naj bo v bližnjem parku ali ko se odpravimo na izlet na morje.
Pogača z mocarelo, baziliko in pinjolami
Domača priprava kimčija, korejske fermentirane zelenjave, tudi pri nas postaja vse bolj priljubljena
Kimči na hitro

Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se