© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

7 okusnih prilog, ki niso krompir


Meta Vražič
7. 7. 2025, 13.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Krompir je v slovenski kuhinji skorajda nepogrešljiv, od tenstanega, do pireja, naše mamo so nam ga kuhale precej pogosto. Včasih pa kosilo preprosto potrebuje nekaj drugačnega, lažjega, bolj barvitega ali z zanimivejšo teksturo.

Zapečen koromač s paradižnikom.jpg
Dober tek
Zapečen koromač s paradižnikom je krasna zelenjavna priloga.

Če želimo osvežiti svoj jedilnik, je čas, da spoznamo odlične priloge, ki ne vključujejo krompirja, a še vedno lepo dopolnijo vsak glavni obrok, brez pretiranega kompliciranja in razmišljanja.

Kaj uporabiti namesto krompirja

Ko razmišljamo o alternativnih prilogah, je ključna raznolikost:

  • Zelenjava (pečena, pražena, kuhana na pari)

  • Testenine (kot solate ali gratinirane jedi)

  • Stročnice in žita (leča, bulgur, kvinoja, čičerika)

  • Vložena zelenjava za dodatno aromo

Glavna naloga priloge je, da dopolni glavno jed. Zato je ključno, ni pretežka in da glavne jedi ne zasenči s premočnim okusom. Priloga naj vsebuje različne okuse (slano, kislo, sladko), pa tudi barve in teksture, ki bodo jed ne le kulinarično, ampak tudi vizualno obogatile.

Za vas smo zbrali nekaj odličnih idej, ki bodo vaša kosila obogatila in poskrbela, da ne bodo monotona.

Piščančji zvitki s sladko čilijevo omako in prilogami
Dober tek
Z malo priprave boste s temi prilogami navdušili celo družino.

1. Priloga iz paprike in suhega paradižnika

Sočna, sladka paprika in intenzivni sušeni paradižniki z dišavnicami – topla ali hladna priloga, ki se odlično poda k mesnim jedem, žaru ali kot del hladne plošče.

2. Pisana testeninska solatka

Hitro pripravljena, živahna in vsestranska. Idealna za poletna kosila, piknike ali kot barvni kontrast preprosti pečeni jedi. Dodamo lahko zelišča, sir ali tuno.

3. Pražen brstični ohrovt s pistacijami in granatnim jabolkom

Ta bo zagotovo zvezda vašega kosila. Brstični ohrovt je mehko zapečen, pistacije poskrbijo za hrustljavost, granatno jabolko pa za svež, sladko-kisel kontrast. Popolno za elegantna kosila.

Čebulni obročki
Dober tek
Okusni tudi kot le prigrizek.

4. Čebulni obročki

Kdo pravi, da priloga ne more biti zabavna? Ocvrti čebulni obročki so odlična spremljava burgerjem, pečenemu mesu ali kot malce pregrešen nedeljski dodatek.

5. Zapečen koromač s paradižnikom

Blaga sladkost koromača in sočnost paradižnika skupaj ustvarita jed z mediteranskim značajem. Ponudimo k pečenemu piščancu, ribam ali kot del vegetarijanskega kosila.

Jajčevci na žaru
Profimedia
Jajčevci so odlična sestavina za poletna kosila.

6. Vloženi jajčevci s feto in čilijem

Topla ali hladna priloga z značajem. Jajčevci so mehki in marinirani, feta doda slanost, čili pa malo ognja. Odlična izbira poleg žara.

7. Topla čičerka z mlado čebulo in limonino lupinico

Čičerka je po teksturi precej podobna krompirju, ima veliko škroba in (če jo malo razkuhamo) tudi podobne načine priprave. Spodnji recept je eden naših najljubših, ko razmišljamo o prilogah brez krompirja. Ta priloga iz čičerke je hitro pripravljena, resnično okusna in odlično spremlja tako ribe kot belo ali rdeče meso.

Še nekaj idej za priloge brez kuhanja krompirja

kimči pexels-shkrabaanthony-6823267

Kimči na hitro

Domača priprava kimčija, korejske fermentirane zelenjave, tudi pri nas postaja vse bolj priljubljena

Enostavno

Polsuhi paradižniki
Dober tek
Prilogo lahko naredite iz vseh vrst zelenjave,

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.