Za sladek, a uravnotežen zajtrk – granola, ki jo pripravimo vnaprej
Za vse, ki ste do sedaj mislili, da kosmičev ne marate, in za vse, ki trdite, da enostavno ne utegnete zajtrkovati – ste že kdaj pripravili svojo granolo?

Kdo bi si mislil, da se preprosti ovseni kosmiči lahko spremenijo v nekaj tako čudovitega in vsestranskega, kot je granola? Granola, pripravljena doma, je odlična alternativa (pre)sladkim kupljenim kosmičem, ki jo lahko popolnoma prilagodimo svojemu okusu, ritmu in shrambi.

Vsakič drugačna, vsakič odlična
Čar granole je, da jo lahko povsem prilagodimo svojemu okusu – pri kosmičih, oreških, semenih in suhem sadju. Tudi odločitev, s čim jo bomo postregli in v čigavi družbi pojedli, je lahko vsakič drugačna. Poleg tega, da se pogosto izkaže za bolj zdravo izbiro, saj ne vsebuje preveč sladkorja in umetnih dodatkov, ponuja pravo vajo v ustvarjalnosti.
Je še kaj boljšega kot domača granola za zajtrk?
Granola z banano in mlečnim karamelom
Osnovni recept za granolo in ideje za nešteto različic
Osnova domače granole so ovseni kosmiči, nekaj maščobe (kokosovo, repično, oljčno olje, maslo itd.), sladilo (med, javorjev ali agavin sirup), pogosto še malce soli in vanilje. Vse skupaj zmešamo, razporedimo po pekaču in spečemo pri nizki temperaturi, med peko pa vsaj enkrat premešamo.

Najbolj zabavni del priprave domače granole pa so vsi možni dodatki: mandlji, orehi, lešniki, pekani, indijski in brazilski oreščki, ajdova kaša, bučna, sončnična, konopljina, lanena semena, suhe marelice, tropsko sadje, rozine in datlji, kokosovi lističi, cimet, kardamom, muškatni orešček, pa seveda koščki temne čokolade (ki jo dodamo kasneje, da se ne stopi) in še bi lahko naštevali.
Pripravljeno granolo shranimo v dobro zaprtem steklenem kozarcu, kjer bo svežino ohranila tudi do nekaj tednov. Tako vsaj pravijo, običajno pa je tako dobra, da komaj zdrži nekaj dni.
Granola za zajtrk, malico, popoldansko sladkanje in večerjo
Granolo lahko prelijemo z mlekom ali najljubšim rastlinskim napitkom, jogurtom ali podobnim mlečnim izdelkom ter pripravimo čudovite sklede, zaradi katerih se bomo zajtrka veselili že večer prej.
Za zdrav polnovreden zajtrk si pripravite to granolo
Granola s suhim sadjem in oreški
Olepšamo in hranilno uravnotežimo jih lahko s sezonskim sadjem ter žlico finega namaza iz oreščkov. Za dekadenten prigrizek ji lahko dodamo pistacije in koščke bele čokolade ali pa kokos in limonovo lupinico, za bolj domače okuse pa ji primešamo jabolka ali čežano ter cimet.
Z granolo lahko ustvarimo tudi imenitne sladice, tako da jo posujemo po sladoledu ali pa dodamo hrustljav element kakšni kremno-sadni sladici iz kozarca.
Granola ni le odličen zajtrk, zasije tudi v slaščicah
Jogurt, sadje in granola v kozarčku
In še dodatna prednost: peka granole bo naša stanovanja napolnila s prelestnimi vonjavami.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se