© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Za sladek, a uravnotežen zajtrk – granola, ki jo pripravimo vnaprej


Barbara Slivnik
28. 7. 2025, 05.50
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Za vse, ki ste do sedaj mislili, da kosmičev ne marate, in za vse, ki trdite, da enostavno ne utegnete zajtrkovati – ste že kdaj pripravili svojo granolo?

granola.jpg
Unsplash
Če je vaš zajtrk dolgočasen, ste sami krivi

Kdo bi si mislil, da se preprosti ovseni kosmiči lahko spremenijo v nekaj tako čudovitega in vsestranskega, kot je granola? Granola, pripravljena doma, je odlična alternativa (pre)sladkim kupljenim kosmičem, ki jo lahko popolnoma prilagodimo svojemu okusu, ritmu in shrambi.

granola_žlica.jpg
Unsplash
Granolo lahko popestrimo s poljubnimi dodatki

Vsakič drugačna, vsakič odlična

Čar granole je, da jo lahko povsem prilagodimo svojemu okusu – pri kosmičih, oreških, semenih in suhem sadju. Tudi odločitev, s čim jo bomo postregli in v čigavi družbi pojedli, je lahko vsakič drugačna. Poleg tega, da se pogosto izkaže za bolj zdravo izbiro, saj ne vsebuje preveč sladkorja in umetnih dodatkov, ponuja pravo vajo v ustvarjalnosti.

Osnovni recept za granolo in ideje za nešteto različic

Osnova domače granole so ovseni kosmiči, nekaj maščobe (kokosovo, repično, oljčno olje, maslo itd.), sladilo (med, javorjev ali agavin sirup), pogosto še malce soli in vanilje. Vse skupaj zmešamo, razporedimo po pekaču in spečemo pri nizki temperaturi, med peko pa vsaj enkrat premešamo.

granola_zajtrk.jpg
Unsplash
Prednost granole je, da jo pripravimo vnaprej in se z njo sladkamo tudi do nekaj tednov

Najbolj zabavni del priprave domače granole pa so vsi možni dodatki: mandlji, orehi, lešniki, pekani, indijski in brazilski oreščki, ajdova kaša, bučna, sončnična, konopljina, lanena semena, suhe marelice, tropsko sadje, rozine in datlji, kokosovi lističi, cimet, kardamom, muškatni orešček, pa seveda koščki temne čokolade (ki jo dodamo kasneje, da se ne stopi) in še bi lahko naštevali.

Pripravljeno granolo shranimo v dobro zaprtem steklenem kozarcu, kjer bo svežino ohranila tudi do nekaj tednov. Tako vsaj pravijo, običajno pa je tako dobra, da komaj zdrži nekaj dni.

Granola za zajtrk, malico, popoldansko sladkanje in večerjo

Granolo lahko prelijemo z mlekom ali najljubšim rastlinskim napitkom, jogurtom ali podobnim mlečnim izdelkom ter pripravimo čudovite sklede, zaradi katerih se bomo zajtrka veselili že večer prej.

Olepšamo in hranilno uravnotežimo jih lahko s sezonskim sadjem ter žlico finega namaza iz oreščkov. Za dekadenten prigrizek ji lahko dodamo pistacije in koščke bele čokolade ali pa kokos in limonovo lupinico, za bolj domače okuse pa ji primešamo jabolka ali čežano ter cimet.

Z granolo lahko ustvarimo tudi imenitne sladice, tako da jo posujemo po sladoledu ali pa dodamo hrustljav element kakšni kremno-sadni sladici iz kozarca.

In še dodatna prednost: peka granole bo naša stanovanja napolnila s prelestnimi vonjavami.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.