
Sestavine
- 8 velikih jajčevcev
- pest morske soli
- 2 dl rdečega vinskega kisa
- 5 dl blagega oljčnega olja
- 3 žličke suhega origana
- 1 žlička suhega zdrobljenega čilija
- 2 žlički zrn črnega popra
- 200 g sira feta

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
- 8 velikih jajčevcev
- pest morske soli
- 2 dl rdečega vinskega kisa
- 5 dl blagega oljčnega olja
- 3 žličke suhega origana
- 1 žlička suhega zdrobljenega čilija
- 2 žlički zrn črnega popra
- 200 g sira feta
Postopek
Večer prej jajčevce po dolgem narežemo na čim tanjše rezine – najbolje na 3 mm. Rezine v plasteh zložimo v cedilo, vsako plast obilno posujemo s soljo in pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo. Cedilo postavimo na veliko skledo in čez noč (ali za vsaj 8 ur) postavimo v hladilnik.
Tekočino od jajčevcev zavržemo. V veliko kozico nalijemo rdeči vinski kis in enako količino hladne vode ter zavremo. Dodamo rezine jajčevcev, spet zavremo, nato zmanjšamo temperaturo in nežno kuhamo 3 minute oziroma do mehkega. To bomo morali morda narediti v več porcijah. Jajčevce odcedimo na kuhinjskem papirju in jih temeljito popivnamo.
Rebrasto ponev segrejemo na srednjem ognju, da je vroča, a ne preveč. Rezine jajčevcev po obeh straneh premažemo z malo olja in jih pečemo po 2 minuti na vsaki strani – oziroma tako dolgo, da so dobro ožgane. To naredimo v več porcijah.
V kozici na šibkem ognju segrejemo preostalo olje, origano, čili in poprova zrna, da je toplo, ne sme pa biti prevroče, sicer se bo čili zažgal. Sir odcedimo in ga narežemo na kocke. Jajčevce in sir naložimo v kozarce in prelijemo z zeliščnim oljem. Kozarce nepredušno zapremo in pustimo, da se ohladijo. Tako pripravljeni jajčevci se v hladilniku obdržijo do 1 teden.