
Hobotnica v solati po mediteransko
Hobotnica v solati po mediteransko

Sestavine
- 1 kg težka hobotnica
- 4 krompirji
- 4 paradižniki
- 1 rdeča čebula
- izkoščičene črne olive ali taggiasche
- kapre v soli
- bazilika
- zeliščni šopek (lovor, timijan, peteršilj …)
- vinski kis
- ekstra deviško oljčno olje
- sol in poper

Suho sadje doma: triki, ki jih trgovine ne povedo
Že dolgo prej, preden so odkrili druge metode konzerviranja, so naši predniki v času obilja znali narediti hrano obstojno s sušenjem ali presuševanjem.

Projekt za konec počitnic: sladka plaža
Zadnji dnevi pred šolo so vedno napolnjeni z energijo in pričakovanji. Odličen način, da zaposlite tako sebe kot svoje najmlajše je kuhanje in peka. Za vas smo pripravili zabaven kulinarični projekt, ki bo zaposlil celo družino.

Odslej ne bomo rabutali le fig, ampak tudi listje
Rabutali? To pa že ne. Prej sposodili (za nedoločen čas). Vonju fig se enostavno ne moremo upreti … S temi recepti pa bomo v poletni aromi uživali še dlje.
Sestavine
- 1 kg težka hobotnica
- 4 krompirji
- 4 paradižniki
- 1 rdeča čebula
- izkoščičene črne olive ali taggiasche
- kapre v soli
- bazilika
- zeliščni šopek (lovor, timijan, peteršilj …)
- vinski kis
- ekstra deviško oljčno olje
- sol in poper
Postopek
Krompir v lupini kuhamo v vreli vodi približno 40 minut, ga odcedimo in ohladimo.
Hobotnico damo v lonec z zeliščnim šopkom in tesno pokrito brez vode kuhamo približno 1 uro. Lonec pokrijemo in zatesnimo z aluminijasto folijo, da med kuhanjem ne uhaja vlaga, šele nato namestimo pokrovko: tako voda, ki jo spusti hobotnica, zmehča njeno meso.
Medtem pripravimo preostale sestavine za solato. Paradižnik in čebulo narežemo na koščke ter damo v veliko solatno skledo. Kapre oplaknemo, olive grobo narežemo in oboje dodamo v skledo. Krompir olupimo, narežemo na kose in jih priložimo k preostalim sestavinam.
Hobotnici odstranimo sluzasto kožo pod lovkami in jo narežemo na koščke. Damo jo v skledo, okrasimo z grobo nasekljanimi bazilikinimi listi in začinimo z oljem, soljo, poprom in kisom.