Kako rešiti preveč začinjeno jed? Imamo rešitev
Bralec se je obrnil na nas z večno aktualnim vprašanjem: Kaj storiti, ko se nam pri kuhanju v jed usuje preveč soli, popra ali kakšne druge začimbe? Poglejmo!

V uredništvu smo veseli interakcije z našimi bralkami in bralci, zato se vedno potrudimo najti kar najboljše rešitve za vse vaša izzive. Pred nedavnim je v naš poštni predal priletelo vprašanje, s katerim se je zelo verjetno srečal že vsak kuharski navdušenec:
»Kadar pri kuhanju hitim, imam pri začinjanju precej težko roko, zlasti ko solim, tako da včasih jed dobesedno uničim. Je kakšen način, kako lahko rešim preveč začinjeno jed?«
Gre za scenarij, ki ga najbrž pozna vsak. Začimb večina namreč ne odmerja, temveč jih po občutku dodajamo jedem med kuhanjem. Le drobec nepozornosti ali 'pretežka' roka in hitro se lahko zgodi, da se v jed usuje preveč začimb. Tudi nasploh se lahko hitro zgodi, da med kuhanjem pretiravamo s soljo ali začimbami.
Kaj storiti?
Na srečo preveč začinjena jed ni nujno izgubljena. Obstajajo namreč učinkoviti načini, kako popraviti okus in rešiti jed. Ponujamo nekaj nasvetov, ki jih velja preizkusiti.
Če jedi dodamo preveč začimbe, jo lahko iz jedi hitro poberemo z žlico, preden se sprosti okus.
Steak in krompir sta najboljši par!
Steak s cajunsko začinjenim krompirjem in pikantno zeljno solato
Preveč soli? Dodajte krompir!
V kolikor pa smo ugotovili, da je jed preslana, lahko dodamo nevtralne sestavine, ki razredčijo okus – na primer vodo, neslano jušno osnovo, smetano, mleko ali paradižnikovo omako. V kremastih jedeh ali omakah pogosto pomaga tudi žlica kisle smetane, ki zmehča intenzivnost okusa.

Pri preslanih juhah ali enolončnicah pomaga tudi na polovico prerezan krompir, ki bo med kuho vsrkal odvečno sol (pred serviranjem ga lahko odstranimo). Če pa je preslana že kuhana jed, lahko tekočino precedimo, v njej skuhamo na pol narezan krompir, ki bo vsrkal sol, nato pa tekočino vrnemo v jed.
Pri pekočih in aromatičnih začimbah pomaga maščoba
Preveč poprano obaro lahko rešujemo z dodatkom cvetače ali krompirja ali z jušnimi vložki, kot so vodni žličniki.
Če smo jed preveč začinili s pekočimi ali aromatičnimi začimbami, jo lahko omilimo z dodajanjem maščobe (npr. olja, masla, kokosovega mleka) ali sladkih elementov, kot sta med ali sladkor, ki uravnovesijo pekočino. Dodatek škrobnih živil, kot so riž, testenine ali kruh, prav tako pomaga ublažiti intenzivne okuse.
Shranki iz sončne poletne zelenjave so najboljši - domača paradižnikova omaka vam bom polepšala turobne jesenske in zimske dni.
Domača paradižnikova omaka
Govedina v tortiljinih skledicah za popolno zabavo po mehiško
Natrgana čilijeva govedina v tortiljnih skledicah
Ključno je, da jed sproti okušamo in popravljamo postopoma. In če vse drugo odpove, jo lahko uporabimo kot osnovo za večjo količino jedi – preprosto dodamo več sestavin in podvojimo recept.
Upamo, da smo rešili kakšno slastno kosilo!
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se