Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Kako rešiti preveč začinjeno jed? Imamo rešitev


Uredništvo
29. 5. 2025, 05.40
Posodobljeno
09:07
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Bralec se je obrnil na nas z večno aktualnim vprašanjem: Kaj storiti, ko se nam pri kuhanju v jed usuje preveč soli, popra ali kakšne druge začimbe? Poglejmo!

doziranje soli in začimb med kuhanjem jedi
Profimedia
Pri kuhanju se lahko hitro zgodi, da pretiravamo s soljo ali z začimbami.

V uredništvu smo veseli interakcije z našimi bralkami in bralci, zato se vedno potrudimo najti kar najboljše rešitve za vse vaša izzive. Pred nedavnim je v naš poštni predal priletelo vprašanje, s katerim se je zelo verjetno srečal že vsak kuharski navdušenec:

»Kadar pri kuhanju hitim, imam pri začinjanju precej težko roko, zlasti ko solim, tako da včasih jed dobesedno uničim. Je kakšen način, kako lahko rešim preveč začinjeno jed?«

Gre za scenarij, ki ga najbrž pozna vsak. Začimb večina namreč ne odmerja, temveč jih po občutku dodajamo jedem med kuhanjem. Le drobec nepozornosti ali 'pretežka' roka in hitro se lahko zgodi, da se v jed usuje preveč začimb. Tudi nasploh se lahko hitro zgodi, da med kuhanjem pretiravamo s soljo ali začimbami.

Kaj storiti?

Na srečo preveč začinjena jed ni nujno izgubljena. Obstajajo namreč učinkoviti načini, kako popraviti okus in rešiti jed. Ponujamo nekaj nasvetov, ki jih velja preizkusiti.

Če jedi dodamo preveč začimbe, jo lahko iz jedi hitro poberemo z žlico, preden se sprosti okus.

Preveč soli? Dodajte krompir!

V kolikor pa smo ugotovili, da je jed preslana, lahko dodamo nevtralne sestavine, ki razredčijo okus – na primer vodo, neslano jušno osnovo, smetano, mleko ali paradižnikovo omako. V kremastih jedeh ali omakah pogosto pomaga tudi žlica kisle smetane, ki zmehča intenzivnost okusa.

Bucna juha s cilijem in kislo smetano
Dober Tek
Bučna juha s čilijem in kislo smetano

Pri preslanih juhah ali enolončnicah pomaga tudi na polovico prerezan krompir, ki bo med kuho vsrkal odvečno sol (pred serviranjem ga lahko odstranimo). Če pa je preslana že kuhana jed, lahko tekočino precedimo, v njej skuhamo na pol narezan krompir, ki bo vsrkal sol, nato pa tekočino vrnemo v jed.

cobanac

Čobanac

Čobanac je tradicionalen pastirski obed iz Slavonije

3 h
Enostavno

Pri pekočih in aromatičnih začimbah pomaga maščoba

Preveč poprano obaro lahko rešujemo z dodatkom cvetače ali krompirja ali z jušnimi vložki, kot so vodni žličniki.

Če smo jed preveč začinili s pekočimi ali aromatičnimi začimbami, jo lahko omilimo z dodajanjem maščobe (npr. olja, masla, kokosovega mleka) ali sladkih elementov, kot sta med ali sladkor, ki uravnovesijo pekočino. Dodatek škrobnih živil, kot so riž, testenine ali kruh, prav tako pomaga ublažiti intenzivne okuse.

Ključno je, da jed sproti okušamo in popravljamo postopoma. In če vse drugo odpove, jo lahko uporabimo kot osnovo za večjo količino jedi – preprosto dodamo več sestavin in podvojimo recept.

Upamo, da smo rešili kakšno slastno kosilo!


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.