
Pikantna fižolova juha s čilijem
Pikantna fižolova juha s čilijem

Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 velika čebula
- 1 strok česna
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 1 žlička sladkega čilija v prahu
- ½ žličke mletega kumina (orientalske kumine)
- 400 g sesekljanega paradižnika iz pločevinke
- 5 dl zelenjavne jušne osnove
- 400-gramska pločevinka fižola (lahko mešanega)
- 1 rdeča paprika
- tortiljin čips, ko postrežemo
- 4 limetini krhlji, ko postrežemo

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.

Slastne kombinacije sira in zelenjave, ki vedno navdušujo
Polnjen slan kolaček ali pečene jajčevce lahko ponudite kot zanimive predjedi.

Naredite preprosto bogato domačo majonezo
Zakaj bi kupovali majonezo, če jo lahko res preprosto pripravite doma? Sledite našim fotografijam korak za korakom in na pikniku presenetite z domačo majonezo.
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 velika čebula
- 1 strok česna
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 1 žlička sladkega čilija v prahu
- ½ žličke mletega kumina (orientalske kumine)
- 400 g sesekljanega paradižnika iz pločevinke
- 5 dl zelenjavne jušne osnove
- 400-gramska pločevinka fižola (lahko mešanega)
- 1 rdeča paprika
- tortiljin čips, ko postrežemo
- 4 limetini krhlji, ko postrežemo
Postopek
Čebulo drobno nasekljamo, česen stremo, papriko narežemo na ne premajhne koščke. V globoki kozici segrejemo olje in na njem pražimo čebulo pri srednji temperaturi, dokler se ne zmehča. Dodamo česen in paradižnikovo mezgo; vsako minuto do dve premešamo, dokler se sestavine ne povežejo. Dodamo začimbe in kuhljamo še kako minuto.
V kozico stresemo paradižnik. Prazno pločevinko do polovice napolnimo z vodo in jo zlijemo v kozico. Prilijemo jušno osnovo in pustimo, da brez pokrovke pri srednji temperaturi rahlo vre 10 do 15 minut. Solimo in popramo, nato s paličnim mešalnikom gladko zmeljemo. Dodamo fižol, ki smo ga prej odcedili in sprali, ter papriko, in kuhamo 15 minut oziroma dokler se paprika ne zmehča.
Ponudimo v skledicah, s tortiljinim čipsom in krhlji limete.