
Pikantna fižolova juha s čilijem
Pikantna fižolova juha s čilijem

Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 velika čebula
- 1 strok česna
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 1 žlička sladkega čilija v prahu
- ½ žličke mletega kumina (orientalske kumine)
- 400 g sesekljanega paradižnika iz pločevinke
- 5 dl zelenjavne jušne osnove
- 400-gramska pločevinka fižola (lahko mešanega)
- 1 rdeča paprika
- tortiljin čips, ko postrežemo
- 4 limetini krhlji, ko postrežemo
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 velika čebula
- 1 strok česna
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 1 žlička sladkega čilija v prahu
- ½ žličke mletega kumina (orientalske kumine)
- 400 g sesekljanega paradižnika iz pločevinke
- 5 dl zelenjavne jušne osnove
- 400-gramska pločevinka fižola (lahko mešanega)
- 1 rdeča paprika
- tortiljin čips, ko postrežemo
- 4 limetini krhlji, ko postrežemo
Postopek
Čebulo drobno nasekljamo, česen stremo, papriko narežemo na ne premajhne koščke. V globoki kozici segrejemo olje in na njem pražimo čebulo pri srednji temperaturi, dokler se ne zmehča. Dodamo česen in paradižnikovo mezgo; vsako minuto do dve premešamo, dokler se sestavine ne povežejo. Dodamo začimbe in kuhljamo še kako minuto.
V kozico stresemo paradižnik. Prazno pločevinko do polovice napolnimo z vodo in jo zlijemo v kozico. Prilijemo jušno osnovo in pustimo, da brez pokrovke pri srednji temperaturi rahlo vre 10 do 15 minut. Solimo in popramo, nato s paličnim mešalnikom gladko zmeljemo. Dodamo fižol, ki smo ga prej odcedili in sprali, ter papriko, in kuhamo 15 minut oziroma dokler se paprika ne zmehča.
Ponudimo v skledicah, s tortiljinim čipsom in krhlji limete.