© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Navdušite s poletno specialiteto: nadevani bučkini cvetovi


Barbara Slivnik
9. 7. 2025, 15.50
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Srečneži z obiljem pridelkov z domačega vrta, ne zamudite odlične priložnosti za nadgradnjo poletnega menija. Ste že kdaj pripravili bučkine cvetove?

buckini cvetovi3.jpg
Dober tek
Bučkine cvetove nadevamo in vrh nežno zasukamo

Krhki rumeni cvetovi, ki poleti poženejo na bučkah v kotu domačega vrta, niso le lepi, širom sveta jih cenijo kot kulinarično posebnost. Lahko jih cvremo, paniramo, pečemo ali surove nasekljamo v solato, v uredništvu pa imamo najraje nadevane.

Kako ločiti med moškimi in ženskimi bučkinimi cvetovi

Na bučkah hkrati cvetijo moški in ženski cvetovi, oboji so užitni. Kljub temu za pripravo jedi raje izberemo moške cvetove, saj iz ženskih rastejo plodovi. Moški cvetovi, ki rastejo na dolgih tankih steblih, so podolgovati in večji – in lahko nosijo več nadeva.

Če je naš vrt bogato obrodil in želimo rastlinam (in svojim poletnim jedilnikom) privoščiti krajši predah, pa lahko pripravimo tudi ženske cvetove, ki so krajši in bolj robustni, pod njimi pa lahko opazimo zadebeljen del, iz katerega zraste bučka. 

cvet bučke
Unsplash
Bučkini cvetovi so odprti le nekaj ur na dan

Kdaj in kako nabrati bučkine cvetove

Bučkini cvetovi so najboljši, če jih nabiramo zgodaj zjutraj ali tik pred somrakom, ko so široko odprti in polni okusa, pa tudi očistiti jih bo takrat najlažje. Nabrane cvetove hranimo v papirnati vrečki v hladilniku, a le za kratek čas – porabiti jih je treba v dnevu ali dveh.

Očistimo jih tako, da jih nežno razpremo in z manjšim nožem odstranimo prašnike ali pestiče. Za tem jih splaknemo pod hladno vodo in osušimo na kuhinjsko brisačko.

buckini_cvetovi1.jpg
Dober tek
Bučkinim cvetovom nežno odstranimo pestiče ali prašnike

Kako pripraviti bučkine cvetove

Čeprav se nam bučkini cvetovi morda jed za posebne priložnosti, je njihova priprava sila enostavna. Še najlažje bo, če jih paniramo in ocvremo, pri tem pa pazimo, da v olje ne polagamo preveč cvetov naenkrat.

buckini_cvetovi2.jpg
Dober tek
Bučkine cvetove lahko nadevamo z najrazličnejšimi nadevi

Še posebno slastni so bučkini cvetovi, kadar jih nadevamo. Ker so cvetovi občutljivi, jih je treba po tem, ko smo jih očistili, nežno prijeti za dno in vanje z žlico previdno dati nadev, pri tem pa paziti, da ne poškodujemo cvetnih listov. Vrh nadevanega cveta nato stisnemo in nežno zasukamo.

Nadevane bučkine cvetove lahko pripravimo v pečici ali pa jih paniramo in ocvremo v cvrtniku ali kozici.

Nadevani bučkini cvetovi

Nadevani bučkini cvetovi so poletna specialiteta, ki se je z veseljem lotimo takrat, ko se na vrtu bohotijo bučke.

50 h
Srednje zahtevno

Bučkini cvetovi so polni vitaminov

Bučkini cvetovi so bogati z antioksidanti, vlakninami in minerali, saj vsebujejo veliko kalija, vitamina C, vitamina B, betakarotena ter vitamina A. Lahko bi dejali, da so polni zdravja, a kaj ko s cvrtjem nekaj zdravja hitro prikrijemo. Za zdravje bomo torej raje posegli po surovih bučnih cvetovih, za pravi poletni užitek pa izbiro recepta prepuščamo vam.

buckini cvetovi
Unsplash
Bučkini cvetovi so slastna kulinarična posebnost

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.