Navdušite s poletno specialiteto: nadevani bučkini cvetovi
Srečneži z obiljem pridelkov z domačega vrta, ne zamudite odlične priložnosti za nadgradnjo poletnega menija. Ste že kdaj pripravili bučkine cvetove?

Krhki rumeni cvetovi, ki poleti poženejo na bučkah v kotu domačega vrta, niso le lepi, širom sveta jih cenijo kot kulinarično posebnost. Lahko jih cvremo, paniramo, pečemo ali surove nasekljamo v solato, v uredništvu pa imamo najraje nadevane.
Kako ločiti med moškimi in ženskimi bučkinimi cvetovi
Na bučkah hkrati cvetijo moški in ženski cvetovi, oboji so užitni. Kljub temu za pripravo jedi raje izberemo moške cvetove, saj iz ženskih rastejo plodovi. Moški cvetovi, ki rastejo na dolgih tankih steblih, so podolgovati in večji – in lahko nosijo več nadeva.
Če je naš vrt bogato obrodil in želimo rastlinam (in svojim poletnim jedilnikom) privoščiti krajši predah, pa lahko pripravimo tudi ženske cvetove, ki so krajši in bolj robustni, pod njimi pa lahko opazimo zadebeljen del, iz katerega zraste bučka.

Kdaj in kako nabrati bučkine cvetove
Bučkini cvetovi so najboljši, če jih nabiramo zgodaj zjutraj ali tik pred somrakom, ko so široko odprti in polni okusa, pa tudi očistiti jih bo takrat najlažje. Nabrane cvetove hranimo v papirnati vrečki v hladilniku, a le za kratek čas – porabiti jih je treba v dnevu ali dveh.
Očistimo jih tako, da jih nežno razpremo in z manjšim nožem odstranimo prašnike ali pestiče. Za tem jih splaknemo pod hladno vodo in osušimo na kuhinjsko brisačko.

Kako pripraviti bučkine cvetove
Čeprav se nam bučkini cvetovi morda jed za posebne priložnosti, je njihova priprava sila enostavna. Še najlažje bo, če jih paniramo in ocvremo, pri tem pa pazimo, da v olje ne polagamo preveč cvetov naenkrat.

Še posebno slastni so bučkini cvetovi, kadar jih nadevamo. Ker so cvetovi občutljivi, jih je treba po tem, ko smo jih očistili, nežno prijeti za dno in vanje z žlico previdno dati nadev, pri tem pa paziti, da ne poškodujemo cvetnih listov. Vrh nadevanega cveta nato stisnemo in nežno zasukamo.
Nadevane bučkine cvetove lahko pripravimo v pečici ali pa jih paniramo in ocvremo v cvrtniku ali kozici.
Nadevani bučkini cvetovi so poletna specialiteta, ki se je z veseljem lotimo takrat, ko se na vrtu bohotijo bučke.
Nadevani bučkini cvetovi
Bučkini cvetovi so polni vitaminov
Bučkini cvetovi so bogati z antioksidanti, vlakninami in minerali, saj vsebujejo veliko kalija, vitamina C, vitamina B, betakarotena ter vitamina A. Lahko bi dejali, da so polni zdravja, a kaj ko s cvrtjem nekaj zdravja hitro prikrijemo. Za zdravje bomo torej raje posegli po surovih bučnih cvetovih, za pravi poletni užitek pa izbiro recepta prepuščamo vam.

Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se