
Steak s cajunsko začinjenim krompirjem in pikantno zeljno solato
Steak in krompir sta najboljši par!
Steak s cajunsko začinjenim krompirjem in pikantno zeljno solato
Steak in krompir sta najboljši par!

Sestavine
- 400 g krompirja
- sol in poper
- 1 žlička cajunske mešanice začimb
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 steak iz govejega flama (približno 400 g)
- nekaj vejic koriandra
pikantna zeljna solata
- 1⁄4 manjše glave rdečega zelja
- 1⁄2 rdeče čebule
- 2 žlici majoneze
- 1 žlica kisle smetane
- 1⁄2 žlice paste čilijev chipotle

Picerija Škufca na Prevaljah: več kot 40 let tradicije
Obiskali smo popolnoma prenovljeno picerijo Škufca, ki so jo poplave leta 2023 dobesedno odplaknile.

Vrtnice niso le za v vazo: poskusite te slastne recepte
Če se vam zdi naslov presenetljiv, je to le dokaz, da živimo v delu sveta, kjer smo pozabili na zdravilnost in kulinarične užitke, ki nam jih ponujajo vrtnice.

Samo Kreft razkriva, kako poceni in zdravo jesti
Kako nahraniti družino za 200 evrov na mesec? Nekdanji tekmovalec MasterChefa Samo Kreft ima preprost, zdrav in učinkovit recept.
Sestavine
- 400 g krompirja
- sol in poper
- 1 žlička cajunske mešanice začimb
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 steak iz govejega flama (približno 400 g)
- nekaj vejic koriandra
pikantna zeljna solata
- 1⁄4 manjše glave rdečega zelja
- 1⁄2 rdeče čebule
- 2 žlici majoneze
- 1 žlica kisle smetane
- 1⁄2 žlice paste čilijev chipotle
Postopek
Pečico segrejemo na 220 °C (ali na 200 °C z ventilacijo). Krompir narežemo na 1,5 cm velike kocke. Damo ga v velik lonec osoljene vrele vode in kuhamo 5 minut. Nato ga odcedimo in pustimo v cedilu nekaj minut, da vlaga izpari. Krompir pomešamo s cajunsko začimbno mešanico, polovico olja in velikim ščepom soli. Stresemo ga v pekač in pečemo 25 do 30 minut ali toliko časa, da se zlato rjavo in hrustljavo speče; sredi peke ga pomešamo.
Za solato zelje narežemo na tanke trakove, čebulo pa na lističe. Oboje v skledi dobro zmešamo z majonezo, kislo smetano in pasto čilijev chipotle. Postavimo na stran.
Steak po obeh straneh premažemo s preostalim oljem, solimo in popramo. Na visoki temperaturi močno razgrejemo rebrasto ponev (ali navadno oplasteno ponev). Vanjo položimo steak in ga pečemo 2 minuti na eni strani, nato pa še 3 minute na drugi strani. Prenesemo ga na desko za rezanje, pokrijemo z aluminijasto folijo in pustimo počivati 5 minut, nato ga narežemo na rezine.
Steak postrežemo s krompirjem (oboje posujemo z drobno sesekljanim koriandrom) in zeljno solato.
Nasvet
Steak lahko imenitno spečemo v rebrasti ponvi – pa še črtast vzorec dobi meso, da je videti kot z žara.