Triki, s katerimi prepoznate popolno lubenico
Bralka nas je vprašala: Tu je poletni čas, ko se vsi radi osvežimo tudi z lubenico. Po navadi vedno kupim razrezano, saj se mi je že zgodilo, da sem, če sem kupila celo, vsaj polovico kaj hitro vrgla stran, ker je bila nezrela ali kašasta. Kaj svetujete pri nakupu lubenice?

Izbira prave lubenice zna biti pravi izziv, a če upoštevamo nekaj preprostih pravil, si lahko prihranimo razočaranje in si zagotovimo sočen, sladek prigrizek, ki nas bo osvežil.
1. Oblika in zunanjost
Ko se znajdete pred kupom lubenic, najprej poglejte njihovo obliko. Lubenica mora biti simetrična, ovalna ali okrogla, brez nepravilnih izboklin, saj te lahko kažejo na neenakomerno zorenje. Lupina naj bo čvrsta, gladka in brez mehkih lis ali udrtin, ki lahko pomenijo, da je lubenica poškodovana ali že gnije.

2. Barva in lise
Posebno pozornost namenite rumeni pegi – to je t. i. 'trebuh', kjer je lubenica počivala na zemlji. Ta mora biti rumena ali temno rumena, kar pomeni, da je sadje zorelo na soncu. Izogibajte se lubenicam z zelenkastimi ali belkastimi lisami, saj so najverjetneje premalo zrele.
3. Teža je pomembna
Dobre lubenice so težje, kot izgledajo – to pomeni, da so polne soka. Če imate na voljo več lubenic podobne velikosti, izberite najtežjo med njimi.

4. Zvok pove veliko
Ko po lubenici potrkate, mora zadoneti votlo in globoko. To je znak, da je notranjost sočna in zrela. Če zveni pridušeno ali medlo, je morda prezrela ali že kašasta.
5. Shranjevanje doma
Ko prinesete lubenico domov, jo hranite na nekoliko nižji temperaturi od sobne – a ne v hladilniku, saj nizke temperature slabšajo okus in teksturo. V hladilnik jo prestavite le nekaj ur pred zaužitjem, da se prijetno ohladi.
Če jo že načnete, jo tesno zavijte v plastično folijo in hranite v hladilniku – tako bo ostala sveža še nekaj dni.
Dejstva o lubenici, zaradi katerih jo tako obožujemo
-
Lubenica vsebuje kar 92 % vode, zato je odličen poletni vir hidracije.
-
Je naravno sladka, a ima zelo nizko kalorično vrednost – v 100 g le okoli 30 kalorij.
-
Vsebuje likopen, antioksidant, ki daje plodu rdečo barvo in lahko podpira zdravje srca in kože.

Namig za gurmane
Morda to sicer ni prvi sadež, na katerega pomislite, ko govorimo so solatah, a lubenica je odlična adicija za poletno, osvežilno prilogo.
Popestritev piknika ali malica v službi - solata z lubenico in raco s kitajskim pridihom se poleti vedno prileže.
Sečuanska raca in lubenica v solati
Vsestranska poletna priloga
Solata iz paradižnika, lubenice in sira feta z metinim prelivom
Čudovito kontrastnih barv in okusov je prava vegi poslastica!
Solata z bulgurjem, popečenim sirom in lubenico
Odlično pa se odreže tudi kot sladica ali pijača.
Lubenična limonada popestri vsako poletno zabavo (za otroke in odrasle).
Lubenična limonada
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se