© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Triki, s katerimi prepoznate popolno lubenico


uredništvo
9. 7. 2025, 13.00
Posodobljeno
14:46
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Bralka nas je vprašala: Tu je poletni čas, ko se vsi radi osvežimo tudi z lubenico. Po navadi vedno kupim razrezano, saj se mi je že zgodilo, da sem, če sem kupila celo, vsaj polovico kaj hitro vrgla stran, ker je bila nezrela ali kašasta. Kaj svetujete pri nakupu lubenice?

lubenica
Unsplash
Na to morate biti pozorni, da boste izbrali pravi sadež.

Izbira prave lubenice zna biti pravi izziv, a če upoštevamo nekaj preprostih pravil, si lahko prihranimo razočaranje in si zagotovimo sočen, sladek prigrizek, ki nas bo osvežil.

1. Oblika in zunanjost

Ko se znajdete pred kupom lubenic, najprej poglejte njihovo obliko. Lubenica mora biti simetrična, ovalna ali okrogla, brez nepravilnih izboklin, saj te lahko kažejo na neenakomerno zorenje. Lupina naj bo čvrsta, gladka in brez mehkih lis ali udrtin, ki lahko pomenijo, da je lubenica poškodovana ali že gnije.

lubenica
Unsplash
Poglejte zunanjost in obliko lubenice.

2. Barva in lise

Posebno pozornost namenite rumeni pegi – to je t. i. 'trebuh', kjer je lubenica počivala na zemlji. Ta mora biti rumena ali temno rumena, kar pomeni, da je sadje zorelo na soncu. Izogibajte se lubenicam z zelenkastimi ali belkastimi lisami, saj so najverjetneje premalo zrele.

3. Teža je pomembna

Dobre lubenice so težje, kot izgledajo – to pomeni, da so polne soka. Če imate na voljo več lubenic podobne velikosti, izberite najtežjo med njimi.

lubenica
Dober tek
Vsi vemo, da moramo po lubenici potrkati. Zveneti pa mora tako ...

4. Zvok pove veliko

Ko po lubenici potrkate, mora zadoneti votlo in globoko. To je znak, da je notranjost sočna in zrela. Če zveni pridušeno ali medlo, je morda prezrela ali že kašasta.

5. Shranjevanje doma

Ko prinesete lubenico domov, jo hranite na nekoliko nižji temperaturi od sobne – a ne v hladilniku, saj nizke temperature slabšajo okus in teksturo. V hladilnik jo prestavite le nekaj ur pred zaužitjem, da se prijetno ohladi.

Če jo že načnete, jo tesno zavijte v plastično folijo in hranite v hladilniku – tako bo ostala sveža še nekaj dni.

Dejstva o lubenici, zaradi katerih jo tako obožujemo

  • Lubenica vsebuje kar 92 % vode, zato je odličen poletni vir hidracije.

  • Je naravno sladka, a ima zelo nizko kalorično vrednost – v 100 g le okoli 30 kalorij.

  • Vsebuje likopen, antioksidant, ki daje plodu rdečo barvo in lahko podpira zdravje srca in kože.

Granita
Profimedia
Odlična v vseh oblikah.

Namig za gurmane

Morda to sicer ni prvi sadež, na katerega pomislite, ko govorimo so solatah, a lubenica je odlična adicija za poletno, osvežilno prilogo.



Odlično pa se odreže tudi kot sladica ali pijača.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.