
Bučna juha s čilijem in kislo smetano
Jesenska juha, ki pogreje
Bučna juha s čilijem in kislo smetano
Jesenska juha, ki pogreje

Sestavine
- 1 maslena buča, težka pribl. 1 kg
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 žlica masla
- 2 čebuli
- 1 strok česna
- 2 rdeča čilija (ne preveč pekoča)
- 8,5 dl zelenjavne jušne osnove
- 4 žlice kisle smetane ali crème fraîche
- sol
- poper
- kisla smetana, ko postrežemo
Preberite tudi

Choco Salsa - sladica s TikToka, ki postaja viralna
Viralna sladica s TikToka: čokoladni čips in jagodna salsa – zabaven, preprost in okusen trend, ki ga lahko pripravite v nekaj minutah.

Popoln bešamel korak za korakom
Klasična francoska omaka bešamel je ena najbolj znanih belih omak. Uporabimo ga v lazanjah in musakah, je tudi osnova številnih drugih omak. Če boste sledili postopku, ki nam ga je korak za korakom pokazal chef Bine Volčič, se vam ne bo ponesrečil.

Ananas: preprost trik, kako ga hitro in enostavno olupiti brez noža
Ananas ni le za sadne solate. Preverili smo, kako ga hitro olupiti in kaj z njim skuhati.
Sestavine
- 1 maslena buča, težka pribl. 1 kg
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 žlica masla
- 2 čebuli
- 1 strok česna
- 2 rdeča čilija (ne preveč pekoča)
- 8,5 dl zelenjavne jušne osnove
- 4 žlice kisle smetane ali crème fraîche
- sol
- poper
- kisla smetana, ko postrežemo
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Bučo olupimo, odstranimo semenje in narežemo na približno 4 cm velike kocke. Damo jih v velik pekač, prelijemo s polovico olja, premešamo in pečemo pol ure, da se zmehčajo in porumenijo; med peko jih enkrat obrnemo.
Medtem olupimo in nasekljamo čebulo in česen, čiliju pa odstranimo semena in ga tudi nasekljamo. V veliki kozici segrejemo preostalo olje in maslo, dodamo čebulo, česen in tri četrtine čilija in vse na zelo nizki temperaturi pražimo v pokriti kozici približno 15 do 20 minut, da se čebula popolnoma zmehča.
Pečeno bučo preložimo v kozico, dodamo jušno osnovo in kislo smetano ali crème fraîche ter s paličnim mešalnikom gladko zmešamo. Juho ponovno segrejemo in začinimo s soljo in poprom. Razdelimo jo na krožnike, dodamo malo kisle smetane in po želji preostanek nasekljanega čilija.