Zlati nasveti in triki za uporabo jagodičja
Maline, robidnice, borovnice in drugo jagodičje nas ne razvaja le z okusom, temveč tudi z živahnimi barvami in vsestransko uporabo v kulinariki. Sveže ali zamrznjeno, v sladicah, napitkih ali kot zdrav prigrizek, je nepogrešljiv del poletne kuhinje.

Definicija jagodičja je izmuzljiva, saj botaniki jagode z vidika razvoja plodu razumejo zelo drugače od nas, končnih uporabnikov. A lahko bi se strinjali, da med jagodičje spadajo raznolike grmovnice z užitnimi plodovi, za dobro mero pa bi lahko mednje dodali še kakšno drobno sadje, zagotovo jagode pa murve, in če smo posebno drzni, tudi češnje.
Plodovom je skupno to, da so okusni, hranljivi in večinoma sladko-kislega okusa. Ena nenapisanih definicij jagodičja je, da sadeži niso pretirano obstojni, saj gre za klimakterične plodove, ki ne zorijo več, potem ko jih oberemo, in se tudi hitro pokvarijo. No, to se zdi odličen izgovor, da jih pozobamo, še preden bi nam jih uspelo prinesti do kuhinje.
Očistite in shranite
Iz kupljenih ali nabranih košaric jagodičja takoj odstranimo poškodovane, prezrele in plesnive sadeže, saj lahko že en neustrezen plod hitro pokvari naše veselje.

Plodovi bodo ostali sveži dlje, če jih najprej namočimo v toplo vodo, ki smo ji dodali alkoholni kis v razmerju 3 : 1, nato pa jih speremo z mrzlo vodo in dobro osušimo. Kompaktnejše plodove lahko z nežnim vrtenjem osušimo tudi v sušilniku za solato, ki smo ga obložili s papirnatimi brisačkami. Nekatere plodove pa je bolje oprati, tik preden jih pojemo – mednje spadajo predvsem maline in jagode.
Zamrzovanje jagodičja
Seveda je jagodičje najboljše sveže, a če ga imamo dovolj, lahko odlične poletne okuse prihranimo tudi za hladne dni, tako da ga zamrznemo.
Ko ga očistimo, odstranimo morebitne peclje in preverimo, da ni med plodovi kakšnega gnilega, jagodičje razprostremo po velikem pladnju ali pekaču in položimo v zamrzovalnik. Zamrznjene plodove nato shranimo v vrečke za zamrzovanje ali posode s pokrovom.

Nekoliko prezrele plodove, ki še niso za odpad, je najbolje zmleti v sadni pire in shraniti v posodico za led. S pisanimi kockami si nato še nekaj časa lahko pripravljamo odlične smutije.
Preizkusite suho jagodičje
Marsikatero jagodičje lahko shranimo tudi tako, da ga posušimo. Jagode lahko narežemo na nekaj milimetrov debele rezine in jih razporedimo na mrežasto podlago, da jih bo suhe laže odstraniti. Ko so povsem suhe, jih shranimo v kozarec za vlaganje. Če želimo posušiti ameriške borovnice, jih z buciko prepiknemo na več mestih, da vlaga lažje uhaja. Sušenje le na zraku ne bo nujno dalo najboljšega rezultata. Sušenje v pečici je možno, kadar pečica omogoča zelo nizke temperature (npr. 30 stopinj), pomaga pa tudi, če vklopite funkcijo kroženje vročega zraka. Pri sušenju se najbolje obnesejo prav sušenju namenjeni sušilniki. Prav poseben način sušenja pa je tako imenovano suho zamrzovanje ali liofilizacija, za katero potrebujete posebne (zelo drage) naprave.
Nekatero jagodičje, na primer maline in ribez, vsebuje drobna semena. Če nas ta motijo, lahko pri pripravi sladic ali marmelade del sadja spasiramo in ostanek posušimo za sadni čaj.

Trik: Da se jagodičje ne posede na dno peciva, ga pomokajte
Kadar jagodičje uporabljate pri peki v različnih tortah ali kolačih, je zanimiv trik ta, da sadeže najprej rahlo pomokate, da ne potonejo na dno, potem ko jih vmešate v maso za biskvit.
Še nekaj receptov za prste obliznit, da jagodičja sploh ne bo potrebno shranjevati:
Ljubke in razkošno nadevane s slaščičarsko kremo. Prava poletna ekstravaganca!
Mini pite z jagodičjem
Čudovito okusna, osvežilna in očarljivo rožnata – kakor nalašč za zabavo!
Ledena torta z jagodičjem
Impresivna torta za poroke in druge velike priložnosti
Dvonadstropna čokoladna torta z jagodičjem
Še več receptov in idej pa z vami vsak dan delimo tudi na naši Facebook strani Dober tek!
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se