Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Domača marmelada: korak za korakom do najboljšega rezultata


Uredništvo
29. 5. 2025, 12.19
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Domača marmelada je najboljša. Z našimi nasveti za kuhanje, steriliziranje kozarcev in shranjevanje, boste vedno dosegli popoln rezultat.

Malinova marmelada
Dober tek
Malinova marmelada je ena najbolj priljubljenih marmelad

Marmelada je ena tistih domačih dobrot, ki nas poveže z naravo. To še posebej velja, če sestavine zanjo naberemo v domačem sadovnjaku ali bližnjem gozdu. V pomladnih dneh za marmelado nabiramo jagode, češnje, rabarbaro in bezgove cvetove, pozno pomladi tudi zreče bezgove jagode. Poleti je na vrsti borovnice, maline in robidnice, sladke marelice, breskve (odlične so vinogradniške breskve), grozdje in fige (taka marmelada se odlično poda k zorjenemu siru), jeseni slive, šipek, kutine, kaki, jabolka in hruške, pozimi pa citruse: limone, pomaranče in mandarine.

Domača marmelada ni le okusna, temveč tudi zdrava izbira, saj lahko natančno nadzorujemo sestavine in sladkor. Da bo priprava uspešna in čim manj stresna, smo zbrali preverjene nasvete za kuhanje, sterilizacijo kozarcev in shranjevanje, ki vam bodo prišli prav pri vsakem kuhanju marmelade – ne glede na to, ali jo pripravljate iz jagod, marelic, sliv ali gozdnih sadežev.

Da bo priprava uspešna, smo zbrali preverjene nasvete za kuhanje, sterilizacijo kozarcev in shranjevanje, ki vam bodo prišli prav pri vsakem kuhanju marmelade – ne glede na to, ali jo pripravljate iz jagod, marelic, sliv ali gozdnih sadežev.

csm_Rhabarber_Himbeer_Vanille_Marmelade_SweetsLifestyle_2019_97317b7413

Marmelada iz rabarbare in jagod

Sladke jagode in kiselkasta rabarbara se odlično ujamejo v osvežilni poletni marmeladi. Če jo naredite z želirnim sladkorjem Wiener Zucker, je uspeh zagotovljen.

Enostavno

Priprava sestavin

Preden začnemo s kuhanjem marmelade, dobro pripravimo sestavine. Sadje temeljito operemo, odstranimo peclje, preverimo, da ni nagnito ali poškodovano, in poskrbimo, da ni sledu o žuželkah.

Posoda

Najbolje je, če je posoda za marmelado široka in nizka ter iz nerjaveče kovine z debelejšim dnom. S sadjem in sladkorjem jo napolnimo samo do polovice. Če bomo uporabili visok lonec, se bo sadje v njem dlje segrevalo.

Kuhanje

Zmes sadja in sladkorja kuhamo na zelo vročem štedilniku in vmes z dolgo leseno kuhalnico neprestano mešamo, da se nam ne prismodi. Po potrebi z vrha sproti odstranjujemo peno.

Zgoščevanje

Marmelada se zgoščuje sorazmerno s časom kuhe. Pomemben je tudi izbor sadja, ki mora biti ravno prav zrelo - to nas bodo naučile izkušnje. Prezrelo sadje vsebuje premalo pektina (naravnega želirnega sredstva), premalo zrelo pa nima pravega okusa in zato zahteva več sladkorja.

Sadje, ki vsebuje več pektina in sladkorja (kutine, slive, fige, agrumi …) prej želira in potrebuje manj dodanega sladkorja.

Če uporabimo sadje z nizko vsebnostjo pektina (breskve, hruške, marelice, jagode …), lahko pri pripravi dodamo nekaj jabolčnega soka ali s pektinom bogatega sadja.

Če želimo zgoščevanje marmelade pospešiti, lahko uporabimo želirni sladkor – o vrstah želirnega sladkorja si oglejte kuharski nasvet.

Želirni preizkus

Ko menimo, da je marmelada kuhana, naredimo želirni preizkus. Žličko marmelade damo na ohlajen krožnik; če se marmelada strdi, smo jo kuhali dovolj dolgo in jo lahko napolnimo v kozarce, sicer nadaljujemo kuhanje in želirni preizkus ponovimo.

mmmm-…-marmelada-1-710x375.jpg

Steriliziranje kozarcev v pečici

Kozarci naj bodo čisti in nepoškodovani. Steriliziramo jih tako, da jih temeljito operemo in prestavimo v ogreto pečico na 85 do 100 °C za 5 do 10 minut. Z marmelado jih napolnimo, ko so še topli. Pokrovčki naj bodo novi, če pa uporabimo stare, jih prej dobro prekuhamo in do suhega obrišemo.

Zwetschkenmarmelade06

Slivova marmelada

Domača slivova marmelada, po možnosti iz domačih sliv, je za prste obliznit. Na enak način pripravimo tudi češpljevo marmelado.

2 h
Enostavno

Polnjenje

Kuhano marmelado vročo nalivamo v prav tako vroče kozarce z zajemalko in jih napolnimo do roba: rok trajanja marmelade je daljši, če ostane v kozarcu manj zraka. Napolnjene kozarce čvrsto zapremo s pokrovčkom. Na vsak kozarec napišemo, katera marmelada je v njem in kdaj smo jo pripravili.

Shranjevanje

Marmelado lahko v sterilnih in tesno zaprtih kozarcih hranimo v temnem in suhem prostoru dobro leto.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.