Domača marmelada: korak za korakom do najboljšega rezultata
Domača marmelada je najboljša. Z našimi nasveti za kuhanje, steriliziranje kozarcev in shranjevanje, boste vedno dosegli popoln rezultat.

Marmelada je ena tistih domačih dobrot, ki nas poveže z naravo. To še posebej velja, če sestavine zanjo naberemo v domačem sadovnjaku ali bližnjem gozdu. V pomladnih dneh za marmelado nabiramo jagode, češnje, rabarbaro in bezgove cvetove, pozno pomladi tudi zreče bezgove jagode. Poleti je na vrsti borovnice, maline in robidnice, sladke marelice, breskve (odlične so vinogradniške breskve), grozdje in fige (taka marmelada se odlično poda k zorjenemu siru), jeseni slive, šipek, kutine, kaki, jabolka in hruške, pozimi pa citruse: limone, pomaranče in mandarine.
Domača marmelada ni le okusna, temveč tudi zdrava izbira, saj lahko natančno nadzorujemo sestavine in sladkor. Da bo priprava uspešna in čim manj stresna, smo zbrali preverjene nasvete za kuhanje, sterilizacijo kozarcev in shranjevanje, ki vam bodo prišli prav pri vsakem kuhanju marmelade – ne glede na to, ali jo pripravljate iz jagod, marelic, sliv ali gozdnih sadežev.
Da bo priprava uspešna, smo zbrali preverjene nasvete za kuhanje, sterilizacijo kozarcev in shranjevanje, ki vam bodo prišli prav pri vsakem kuhanju marmelade – ne glede na to, ali jo pripravljate iz jagod, marelic, sliv ali gozdnih sadežev.
Izkoristite sezono češenj in bezga za odlično marmelado.
Češnjeva marmelada s cvetovi bezga
Sladke jagode in kiselkasta rabarbara se odlično ujamejo v osvežilni poletni marmeladi. Če jo naredite z želirnim sladkorjem Wiener Zucker, je uspeh zagotovljen.
Marmelada iz rabarbare in jagod
Priprava sestavin
Preden začnemo s kuhanjem marmelade, dobro pripravimo sestavine. Sadje temeljito operemo, odstranimo peclje, preverimo, da ni nagnito ali poškodovano, in poskrbimo, da ni sledu o žuželkah.
Posoda
Najbolje je, če je posoda za marmelado široka in nizka ter iz nerjaveče kovine z debelejšim dnom. S sadjem in sladkorjem jo napolnimo samo do polovice. Če bomo uporabili visok lonec, se bo sadje v njem dlje segrevalo.
Kuhanje
Zmes sadja in sladkorja kuhamo na zelo vročem štedilniku in vmes z dolgo leseno kuhalnico neprestano mešamo, da se nam ne prismodi. Po potrebi z vrha sproti odstranjujemo peno.
Če se prvič lotevate kuhanja džema, začnite z malinovim - hiter je in enostaven.
Domač malinov džem
Zgoščevanje
Marmelada se zgoščuje sorazmerno s časom kuhe. Pomemben je tudi izbor sadja, ki mora biti ravno prav zrelo - to nas bodo naučile izkušnje. Prezrelo sadje vsebuje premalo pektina (naravnega želirnega sredstva), premalo zrelo pa nima pravega okusa in zato zahteva več sladkorja.
Sadje, ki vsebuje več pektina in sladkorja (kutine, slive, fige, agrumi …) prej želira in potrebuje manj dodanega sladkorja.
Če uporabimo sadje z nizko vsebnostjo pektina (breskve, hruške, marelice, jagode …), lahko pri pripravi dodamo nekaj jabolčnega soka ali s pektinom bogatega sadja.
Če želimo zgoščevanje marmelade pospešiti, lahko uporabimo želirni sladkor – o vrstah želirnega sladkorja si oglejte kuharski nasvet.
Želirni preizkus
Ko menimo, da je marmelada kuhana, naredimo želirni preizkus. Žličko marmelade damo na ohlajen krožnik; če se marmelada strdi, smo jo kuhali dovolj dolgo in jo lahko napolnimo v kozarce, sicer nadaljujemo kuhanje in želirni preizkus ponovimo.

Steriliziranje kozarcev v pečici
Kozarci naj bodo čisti in nepoškodovani. Steriliziramo jih tako, da jih temeljito operemo in prestavimo v ogreto pečico na 85 do 100 °C za 5 do 10 minut. Z marmelado jih napolnimo, ko so še topli. Pokrovčki naj bodo novi, če pa uporabimo stare, jih prej dobro prekuhamo in do suhega obrišemo.
Domača slivova marmelada, po možnosti iz domačih sliv, je za prste obliznit. Na enak način pripravimo tudi češpljevo marmelado.
Slivova marmelada
Polnjenje
Kuhano marmelado vročo nalivamo v prav tako vroče kozarce z zajemalko in jih napolnimo do roba: rok trajanja marmelade je daljši, če ostane v kozarcu manj zraka. Napolnjene kozarce čvrsto zapremo s pokrovčkom. Na vsak kozarec napišemo, katera marmelada je v njem in kdaj smo jo pripravili.
Shranjevanje
Marmelado lahko v sterilnih in tesno zaprtih kozarcih hranimo v temnem in suhem prostoru dobro leto.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se