
Natrgana čilijeva govedina v tortiljnih skledicah
Govedina v tortiljinih skledicah za popolno zabavo po mehiško
Natrgana čilijeva govedina v tortiljnih skledicah
Govedina v tortiljinih skledicah za popolno zabavo po mehiško

Sestavine
- 6 dl goveje jušne osnove
- 2 žlički mletega kumina (orientalske kumine)
- 2 žlički mletega koriandra
- 3 stroki česna
- 3 dl pasiranega paradižnika (passata)
- 100 g paste čilijev chipotle (ali paradižnikove mezge, če ne želimo preveč pikantne jedi)
- sol in poper
- 1,5 kg težak kos govedine za dušenje
- 2 pločevinki (po 400 g) črnega ali rdečega fižola
- sok 1 limete
- majhen šopek koriandra
- 8 velikih pšeničnih tortilj

3 načini za zgostitev omak in juh
Okus je odličen, sestavine so kuhane do popolnosti, vendar je omaka preveč redka. Lahko bi jo povreli, a bi s tem koncentrirali okus, prekuhali vse ostale sestavine in porušili razmerje med omako in vsebino. Edina rešitev je uporaba nekakšnega sredstva za zgoščevanje, vendar katerega?

Pecivo, na katerega smo (skoraj) pozabili
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic od otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"
Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.
Sestavine
- 6 dl goveje jušne osnove
- 2 žlički mletega kumina (orientalske kumine)
- 2 žlički mletega koriandra
- 3 stroki česna
- 3 dl pasiranega paradižnika (passata)
- 100 g paste čilijev chipotle (ali paradižnikove mezge, če ne želimo preveč pikantne jedi)
- sol in poper
- 1,5 kg težak kos govedine za dušenje
- 2 pločevinki (po 400 g) črnega ali rdečega fižola
- sok 1 limete
- majhen šopek koriandra
- 8 velikih pšeničnih tortilj
Postopek
Pečico segrejemo na 170 °C. Govejo jušno osnovo nalijemo v veliko težko nepregorno kozico in dodamo začimbe, drobno sesekljan česen, pasiran paradižnik, čilijevo pasto (ali paradižnikovo mezgo) in sol. Pristavimo na srednje močan ogenj, segrejemo do nežnega vrenja, nato dodamo govedino, da je oblita z omako. Pokrijemo in postavimo v pečico, kjer naj se duši 5 do 6 ur ali tako dolgo, da je meso popolnoma mehko. Kozico vzamemo iz pečice in pustimo počivati približno 30 minut.
Govedino natrgamo z dvojimi vilicami in jo vrnemo v omako. (Do tega koraka lahko jed pripravimo vnaprej – okusi se bodo s časom še razvili.) Fižol odcedimo, a ga ne oplaknemo. Primešamo ga mesu, pristavimo na majhen ogenj in pogrejemo, nato v kozico iztisnemo limeto in prihranimo na toplem. Tik preden postrežemo, primešamo sesekljan koriander.
Za tortiljne skledice pečico segrejemo na 190 °C. Vsako tortiljo premažemo z malo olja, nato jo damo v primerno veliko nepregorno posodico, tako da dobi obliko skledice. Tortilje obtežimo s suhim fižolom ali rižem. (Če uporabljamo fižol ali riž tudi za slepo peko sladkih pit, tortilje najprej obložimo s papirjem za peko in šele nato obtežimo, da ne bodo dišale po sladkem.) Postavimo v pečico za 8 do 12 minut, da se hrustljavo zapečejo. To lahko po potrebi naredimo v več izmenah. (Če jed pripravljamo vnaprej, pustimo, da se ohladijo, in jih čez noč shranimo v nepredušno zaprto posodo.) Ponudimo tako, da tortiljne skledice nadevamo najprej s solato iz rdečega zelja in vloženega čilija, nato pa obložimo s čilijevo govedino in izbranimi dodatki.
Nasvet
Da popestrimo jed lahko dodamo pomako iz kisle smetane ali navadnega jogurta, krhlje limete in na kocke narezan avokado, gvakamole, na rezinice narezan rdeči čili, na rezine narezane redkvice, na koščke narezan paradižnik, nadrobljen sir feta ali nariban blagi čedar.