Praznična potica
Praznična potica je neločljiv del slovenske tradicije. Potico že stoletja poznamo po vsej Sloveniji, in čeprav se nam zdi, da si bolj slovenske sladice ne bi mogli zamisliti, pa ta ni samo slovenska. Poticam zelo podobna peciva iz nadevanega kvašenega testa zvijajo tudi Hrvati, Madžari, Slovaki in Poljaki. A za nas je potica naša in tako bo ostalo.

Potica, praznična sladica
V Sloveniji je potica od nekdaj zaznamovala posebne priložnosti, praznike, poroke, rojstva in zaključke velikih kmečkih opravil, kot sta žetev in trgatev. Praznična potica je bila slavnostna jed, zato so si jo privoščili vsi, meščani in kmetje. Za slednje pisni viri pričajo, da so se celo zadolževali, da bi le na mizi imeli potico! Nadevali so jo z najboljšimi sestavinami, z orehi, lešniki, makom, medom, skuto, svežimi zelišči, rozinami in drugim suhim sadjem.
Oznako praznična jed je nekoč imelo veliko jedi, a potica je ena redkih, ki je še danes ostala tesno povezana s prazničnimi obredi, predvsem ob božiču in veliki noči, ko ima poleg okusne tudi simbolno noto, saj naj bi pri blagoslavljanju s svojo tradicionalno okroglo in rebrasto obliko predstavljala Jezusovo krono.

Praznična potica nekoč
Omembe tega nadevanega in zavitega peciva segajo v 16. stoletje, prvi podroben opis pa je stoletje pozneje podal J. V. Valvazor, ki je v Slavi vojvodine Kranjske zapisal, da Kranjci tanko razvaljano testo premažejo z nadevom iz orehov in medu ter ga povijejo v potico.
O potici ob koncu 18. stoletja v Kuharskih bukvah piše tudi Valentin Vodnik, leta 1868 pa v prvi avtorski kuharski knjigi v slovenskem jeziku, Slovenski kuharici, Magdalena Pleiweis zapiše kar devet podrobnih receptov za potico.
V vseh poznejših kuharskih knjigah se različne vrste testa in nadevov kar množijo in potice ni mogoče več ustaviti: teorija je zapisana, kulinarična spretnost gospodinj pa se prenaša iz roda v rod.

Tradicija na krožniku in v srcu
Tisti, ki pravijo, da je potica suha in si jo občasno privoščijo samo zaradi tradicije, zagotovo še niso poskusili prave potice, ki jo pripravijo spretne roke gospodinje (ali gospodinjca). Take, ki se v ustih kar topi, ki ima ravno pravo razmerje testa in nadeva in ki je kar ne moremo prenehati jesti!

Peka potice
Če upoštevate naše nasvete za uspešno peko potice, ste že ali pa boste z malo vaje kmalu pravi mojstri povitice, povalnice, putice, pajtice, potičice ali povetice, kot narečno pravijo potici v različnih regijah Slovenije. Če gre slučajno kaj narobe, pa preverite, kaj narediti, če potica ne uspe.
Tradicionalne sladke potice

Sodobni sladki nadevi

Recepti za posebne potice
Veganska rožičeva potica s suhimi figami

Potice z ajdo
Pirino-ajdova potica s sesekljanimi orehi
Potičke s šunko in ajdovo kašo

Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se