Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Praznična potica


Neva Kopač
1. 3. 2013, 00.00
Posodobljeno
03. 04. 2025 · 11:24
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Praznična potica je neločljiv del slovenske tradicije. Potico že stoletja poznamo po vsej Sloveniji, in čeprav se nam zdi, da si bolj slovenske sladice ne bi mogli zamisliti, pa ta ni samo slovenska. Poticam zelo podobna peciva iz nadevanega kvašenega testa zvijajo tudi Hrvati, Madžari, Slovaki in Poljaki. A za nas je potica naša in tako bo ostalo.

Lesnikova-potica-3-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Potica, praznična sladica

V Sloveniji je potica od nekdaj zaznamovala posebne priložnosti, praznike, poroke, rojstva in zaključke velikih kmečkih opravil, kot sta žetev in trgatev. Praznična potica je bila slavnostna jed, zato so si jo privoščili vsi, meščani in kmetje. Za slednje pisni viri pričajo, da so se celo zadolževali, da bi le na mizi imeli potico! Nadevali so jo z najboljšimi sestavinami, z orehi, lešniki, makom, medom, skuto, svežimi zelišči, rozinami in drugim suhim sadjem.

Oznako praznična jed je nekoč imelo veliko jedi, a potica je ena redkih, ki je še danes ostala tesno povezana s prazničnimi obredi, predvsem ob božiču in veliki noči, ko ima poleg okusne tudi simbolno noto, saj naj bi pri blagoslavljanju s svojo tradicionalno okroglo in rebrasto obliko predstavljala Jezusovo krono.

lesnikova-potica-8-768x512.jpg
Priprava lešnikove potice

 

Praznična potica nekoč

Omembe tega nadevanega in zavitega peciva segajo v 16. stoletje, prvi podroben opis pa je stoletje pozneje podal J. V. Valvazor, ki je v Slavi vojvodine Kranjske zapisal, da Kranjci tanko razvaljano testo premažejo z nadevom iz orehov in medu ter ga povijejo v potico.

O potici ob koncu 18. stoletja v Kuharskih bukvah piše tudi Valentin Vodnik, leta 1868 pa v prvi avtorski kuharski knjigi v slovenskem jeziku, Slovenski kuharici, Magdalena Pleiweis zapiše kar devet podrobnih receptov za potico.

V vseh poznejših kuharskih knjigah se različne vrste testa in nadevov kar množijo in potice ni mogoče več ustaviti: teorija je zapisana, kulinarična spretnost gospodinj pa se prenaša iz roda v rod.

shutterstock_402131971-1-768x704.jpg
Orehova potica, tradicionalna slovenska praznična sladica

 

Tradicija na krožniku in v srcu

Tisti, ki pravijo, da je potica suha in si jo občasno privoščijo samo zaradi tradicije, zagotovo še niso poskusili prave potice, ki jo pripravijo spretne roke gospodinje (ali gospodinjca). Take, ki se v ustih kar topi, ki ima ravno pravo razmerje testa in nadeva in ki je kar ne moremo prenehati jesti!

 

Korenckova-potica-A-3-e1586296779859-768x555.jpg
Korenčkova – bi jo pokusili?

 

Peka potice

Če upoštevate naše nasvete za uspešno peko potice, ste že ali pa boste z malo vaje kmalu pravi mojstri povitice, povalnice, putice, pajtice, potičice ali povetice, kot narečno pravijo potici v različnih regijah Slovenije. Če gre slučajno kaj narobe, pa preverite, kaj narediti, če potica ne uspe.

 

Tradicionalne sladke potice

Orehova potica

Pehtranova potica

Makova potica

Pehtranova-potica-s-skuto-876x630.jpg
Pehtranova

 

Sodobni sladki nadevi

Lešnikova potica

Čokoladna potica z mandlji

Korenčkova potica

cokoladna-potica-z-mandlji-768x512.jpg
Čokoladna z mandlji

 

Recepti za posebne potice

Bogata orehova potica

Čokoladne potičke

Veganska rožičeva potica s suhimi figami

Potratna potica

potratna-potica-876x630.jpg
Potratna potica

 

Potice z ajdo

Pirino-ajdova potica s sesekljanimi orehi

Bizeljska ajdova potica

Potičke s šunko in ajdovo kašo

Poticke-s-sunko-in-ajdovo-kaso-768x512.jpg
Potičke s šunko in ajdovo kašo
cloud-sun

Trenutno

5 °C

Delno oblačno

sobota, 12. 4

Delno oblačno

5 / 20 °C cloud-sun

nedelja, 13. 4

Oblačno

7 / 16 °C cloud

ponedeljek, 14. 4

Deževno

9 / 13 °C cloud-rain

7-dnevni obeti


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.