
Makova potica
Makova potica spada med večne klasike
Makova potica
Makova potica spada med večne klasike

Sestavine
testo
- 500 g bele moke
- 40 g kvasa
- 60 g masla
- 80 g sladkorja
- pribl. 2 dl mleka
- šilce ruma
- limonova ali pomarančna lupinica
- sol
nadev
- 2 jajci
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 500 g zmletega maka
- 200 g sladkorja
- 2 dl kisle smetane
- 100 g piškotnih drobtin
- 1⁄2 žličke mletega cimeta
- 1⁄2 dl ruma
- model premera 24 cm
- maslo in ostra moka za model
- jajce in mleko za premaz
- sladkor v prahu za posip
Preberite tudi

Tri sladke različice pohanih šnit, ki vas bodo ponesle v otroštvo
Nostalgično: Retro pohane šnite malo drugače: s toplimi borovnicami, s pomarančno skuto in z jagodami in rikoto. Trije recepti, ki bodo navdušili male in velike sladkosnede.

Nasvet: Olja vloženih oliv nikar ne zavrzite
Olje, v katero so vložene olive, je uporabno tudi pri pripravi hrane. Zlasti kadar gre za kakovostno ekstra deviško olje, bi ga bilo res škoda zavreči.

Pomladni čupavci: kokosove kocke z marmelado
Dobri stari čupavci, tokrat v pomladni preobleki. Sočen biskvit, limonova krema, marmelada in pri čupavcih nepogrešljivi kokos
Sestavine
testo
- 500 g bele moke
- 40 g kvasa
- 60 g masla
- 80 g sladkorja
- pribl. 2 dl mleka
- šilce ruma
- limonova ali pomarančna lupinica
- sol
nadev
- 2 jajci
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 500 g zmletega maka
- 200 g sladkorja
- 2 dl kisle smetane
- 100 g piškotnih drobtin
- 1⁄2 žličke mletega cimeta
- 1⁄2 dl ruma
- model premera 24 cm
- maslo in ostra moka za model
- jajce in mleko za premaz
- sladkor v prahu za posip
Postopek
Moko presejemo, stresemo v posodo (najboljša je plastična) in ji dodamo sol. V manjši posodici v malo mlačnega mleka raztopimo kvas, v drugi posodi pa zmešamo jajca, sladkor, rum, vaniljev sladkor in nastrgano limonovo ali pomarančno lupinico. Preostalo mleko segrejemo, maslo raztopimo.
Moki dodamo vroče mleko, premešamo, primešamo zmes z jajci, sladkorjem, rumom in aromami, premešamo ter dodamo raztopljen kvas in maščobo. Testo zmešamo v srednje gosto testo in ga zgnetemo toliko, da postane elastično v notranjosti in gladko po površini, posode pa naj se ne prijema. Pazimo, da ne zamesimo pretrdega testa; pri mleku je navedena le približna količina, ker je ta odvisna od vlažnosti moke in velikosti jajc. Testa za potice ne stepamo preveč, kajti pri daljšem stepanju postane med vzhajanjem tako rahlo, da ne zmore nositi teže nadeva.
Testo pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in vzhajamo. Plastična posoda, ki jo lahko nepredušno zapremo in je dovolj velika, je idealna komora za vzhajanje, kajti vsa toplota in vlaga ostajata v posodi. Testo vzhajamo vedno na sobni temperaturi, nikoli ga ne postavljamo na radiatorje ali peči. Če imajo okolje, sestavine in posoda, v kateri mesimo, idealno temperaturo (sobno), bo testo najlepše vzhajalo. Količina testa naj se pri vzhajanju podvoji. Vzhajano testo obvezno premesimo in razvaljamo v pravokotnik, ki naj bo toliko dolg, kot je 2-kratna dolžina premera modla. Pravokotnik naj bo povsod enako debel (približno 0,5 cm), zato robove obrežemo (obreznine lahko ponovno premesimo in zmrznemo ali jih pa uporabimo za kako drugo pecivo).
Za nadev zmešamo vse sestavine razen piškotnih drobtin. (Temperatura nadeva naj bo enaka temperaturi testa.) Nadev namažemo po razvaljanem testu in potresemo s piškotnimi drobtinami.

Namazano testo čvrsto zavijemo tako, da ga med zavijanjem stalno rahlo zategujemo, zadnjega dela (obrat in pol do konca) pa ne zategujemo več, temveč ga samo povaljamo. S tem dosežemo enakomerno debele plasti testa, kajti zunanji del potice se pri ponovnem vzhajanju najbolj raztegne.
Model namažemo z maslom sobne temperature in obsujemo z ostro moko. Zvito potico položimo v pripravljen model; segala bo do treh četrtin višine modla. Precej na gosto jo do dna prebodemo z leseno špilo in jo pustimo vzhajati na sobni temperaturi. Pridobiti sme največ polovico volumna. Prebadanje lahko ponovimo tudi, ko je potica vzhajana in pripravljena za peko. Pred peko jo premažemo z mešanico mleka in razžvrkljanih jajc v razmerju 1:1. Premažemo jo zelo tanko, da ne zamašimo luknjic, ki smo jih naredili s prebadanjem, kajti če jajčni premaz zamaši luknjice, onemogoči izhajanje pare iz potice, zaradi česa testo odstopi od nadeva (luknje).
Potico pečemo 50 minut pri zmerni temperaturi, to je pri klasičnih pečicah 180 do 190 °C, pri ventilacijskih pa 170 do 175 °C. Močno vzhajano potico moramo postaviti v za 20 do 30 °C bolj vročo peč, takoj ko pa začne površina rjaveti, zmanjšamo temperaturo na predpisano.
Nasvet
Potico režemo šele naslednji dan, ko je že dobro ohlajena. Med ohlajanjem jo pustimo pri miru in je ne prestavljamo. Preden jo postrežemo, jo potresemo s sladkorjem v prahu.