
Bizeljska ajdova potica
Pripravite prav posebno potico z ajdovo moko
Bizeljska ajdova potica
Pripravite prav posebno potico z ajdovo moko

Sestavine
testo
- 250 g ajdove moke
- 200 g pšenične moke
- 1 dl vrele vode
- 80 g sladkorja
- 30 g kvasa
- 50 g masla
- 1⁄2 dl mlačne vode
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- ščepec soli
nadev
- 1 jajce
- 400 g skute
- 1 dl kisle smetane
- 100 g sladkorja
- malo nastrgane limonove lupinice
- 80 g sesekljanih orehov
- 30 g piškotnih drobtin
- 50 g rozin, namočenih v sladki vodi
- šilce ruma
- model premera 24 cm
- maslo in ostra moka za model
- jajce in mleko za premaz
- sladkor v prahu za posip

7 receptov španske kulinarike, ki vedno navdušijo
Španska kuhinja je znana po živahnih okusih, preprostih sestavinah in bogati tradiciji skupnega obedovanja.

Hitre malice, ki jih lahko odnesete v službo
September je čas za nove začetke - začnimo pri zdravih malicah za v službo.

Pripravite te jedi s koruzo, preden bo prepozno
Ob koncu poletja nas pridelana koruza še zadnjič vabi s sladkim okusom. Za vas smo izbrali nekaj okusnih in malo drugačnih receptov.
Sestavine
testo
- 250 g ajdove moke
- 200 g pšenične moke
- 1 dl vrele vode
- 80 g sladkorja
- 30 g kvasa
- 50 g masla
- 1⁄2 dl mlačne vode
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- ščepec soli
nadev
- 1 jajce
- 400 g skute
- 1 dl kisle smetane
- 100 g sladkorja
- malo nastrgane limonove lupinice
- 80 g sesekljanih orehov
- 30 g piškotnih drobtin
- 50 g rozin, namočenih v sladki vodi
- šilce ruma
- model premera 24 cm
- maslo in ostra moka za model
- jajce in mleko za premaz
- sladkor v prahu za posip
Postopek
Obe moki presejemo. Ajdovo poparimo z 1 dl vrele vode in dobro premešamo. Primešamo ji belo moko in dodamo zdrobljen kvas, sladkor, sol, stopljeno maslo, jajci in vaniljev sladkor. Kvas naj ne pride v stik s soljo. Dodamo približno 0,5 dl mlačne vode in zamesimo srednje trdo testo. Testo pomokamo, pokrijemo in pustimo vzhajati na sobni temperaturi toliko časa, da podvoji prostornino. Vzhajano testo zgnetemo in ga razvaljamo v pravokotnik ustrezne dolžine za model (pri okroglih modlih je to dvakratna dolžina premera) pol cm debelo.
Za nadev skuti dodamo jajce, smetano, sladkor, limonovo lupino in rum ter dobro premešamo.
Testo enakomerno premažemo z nadevom ter potresemo z rozinami, orehi in piškotnimi drobtinami. Čvrsto zavijemo (glej postopek pri makovi potici na strani 52) in damo v z maslom namazan in moko obsut model, večkrat prebodemo do dna in pustimo vzhajati (količina naj se poveča največ za polovico), tanko premažemo z mešanico razžvrkljanega jajca in mleka, še enkrat prebodemo in pečemo 45 minut pri temperaturi 175 °C. Pečeno potico pustimo v modlu 10 minut, nato jo zvrnemo iz modla, pokrijemo s prtičkom in ohladimo. Preden jo razrežemo, jo potresemo s sladkorjem v prahu.