© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Bizeljska ajdova potica

Pripravite prav posebno potico z ajdovo moko

Bizeljska ajdova potica

Pripravite prav posebno potico z ajdovo moko

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina 1 potica
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
ajdova potica (3)

Sestavine

testo

  • 250 g ajdove moke
  • ščepec soli
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 1⁄2 dl mlačne vode
  • 50 g masla
  • 30 g kvasa
  • 80 g sladkorja
  • 1 dl vrele vode
  • 200 g pšenične moke

nadev

  • 1 dl kisle smetane
  • šilce ruma
  • 50 g rozin, namočenih v sladki vodi
  • 30 g piškotnih drobtin
  • 80 g sesekljanih orehov
  • malo nastrgane limonove lupinice
  • 100 g sladkorja
  • 400 g skute
  • 1 jajce
  • sladkor v prahu za posip
  • jajce in mleko za premaz
  • maslo in ostra moka za model
  • model premera 24 cm

Sestavine

testo

  • 250 g ajdove moke
  • ščepec soli
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 1⁄2 dl mlačne vode
  • 50 g masla
  • 30 g kvasa
  • 80 g sladkorja
  • 1 dl vrele vode
  • 200 g pšenične moke

nadev

  • 1 dl kisle smetane
  • šilce ruma
  • 50 g rozin, namočenih v sladki vodi
  • 30 g piškotnih drobtin
  • 80 g sesekljanih orehov
  • malo nastrgane limonove lupinice
  • 100 g sladkorja
  • 400 g skute
  • 1 jajce
  • sladkor v prahu za posip
  • jajce in mleko za premaz
  • maslo in ostra moka za model
  • model premera 24 cm

Postopek

1

Obe moki presejemo. Ajdovo poparimo z 1 dl vrele vode in dobro premešamo. Primešamo ji belo moko in dodamo zdrobljen kvas, sladkor, sol, stopljeno maslo, jajci in vaniljev sladkor. Kvas naj ne pride v stik s soljo. Dodamo približno 0,5 dl mlačne vode in zamesimo srednje trdo testo. Testo pomokamo, pokrijemo in pustimo vzhajati na sobni temperaturi toliko časa, da podvoji prostornino. Vzhajano testo zgnetemo in ga razvaljamo v pravokotnik ustrezne dolžine za model (pri okroglih modlih je to dvakratna dolžina premera) pol cm debelo.

2

Za nadev skuti dodamo jajce, smetano, sladkor, limonovo lupino in rum ter dobro premešamo.

3

Testo enakomerno premažemo z nadevom ter potresemo z rozinami, orehi in piškotnimi drobtinami. Čvrsto zavijemo (glej postopek pri makovi potici) in damo v z maslom namazan in moko obsut model, večkrat prebodemo do dna in pustimo vzhajati (količina naj se poveča največ za polovico), tanko premažemo z mešanico razžvrkljanega jajca in mleka, še enkrat prebodemo in pečemo 45 minut pri temperaturi 175 °C. Pečeno potico pustimo v modlu 10 minut, nato jo zvrnemo iz modla, pokrijemo s prtičkom in ohladimo. Preden jo razrežemo, jo potresemo s sladkorjem v prahu.

Priljubljeni recepti

Vojvodinjin krompir (pommes duchesse)

Znamenita francoska klasika, ki vedno znova očara

1 h
Enostavno

Piščančja rulada s kuskusom in pinjolami

Bodite kreativni in pripravite novo piščančjo jed

1 h 50 min
Enostavno

Juha iz pečene paprike in paradižnika

Preprosta juha iz pečene paprike in paradižnika bo pripravljena, kot bi mignil

10 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.