© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Sadna piva: poletna osvežitev s sadno dušo


Andrej Colarič
20. 6. 2025, 08.00
Posodobljeno
09:45
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Sadna piva družujejo sadno svežino z značajem piva, zaradi česar navdušujejo tako izkušene pivoljube kot radovedne začetnike

pivo
arhiv
Najbolje se podajo k solatam in sladicam,.

Ko poleti iščemo nekaj osvežilnega, lažjega in obenem drugačnega, so sadna piva odlična izbira.

Sadnim pivom največkrat že v fazi varjenja dodajo sadje – od višenj, malin, jagod do eksotičnih sadežev, kot so mango, pasijonka ali papaja. Sadje prispeva svojo aromo, kislost, barvo in sladkobo ter tako ustvari popolnoma novo dimenzijo okusa.

pivo
Unsplash
Novejše različice sadnih piv so na voljo v številnih okusih.

Belgijska tradicija: lambic in sadni klasiki

Belgija je znana po svoji dolgi tradiciji varjenja piva, posebno mesto pa imajo kisla piva z dodanim sadjem. Najbolj znan je seveda stil lambic. Ta piva so edinstvena zaradi načina fermentacije, pri kateri se uporabljajo kvasovke in bakterije, naravno prisotne v zraku. Med najbolj priljubljene vrste piv lambic spadajo tiste z dodatkom sadja, kot so višnje (kriek) in maline (framboise).

Novi trendi in eksotika

V zadnjem času je priljubljenost sadnih piv močno narasla, saj številne pivovarne po svetu vse pogosteje raziskujejo različne vrste sadja in inovativne načine varjenja. V njihovih eksperimentih se pojavljajo vse bolj eksotične sestavine – od manga, pasijonke in papaje do kokosa.

Sadje se danes dodaja različnim stilom piv, a pri tem je potrebna mera – ne gre za pravilo, da se sadje ujame prav z vsakim pivom. Recimo, nežna aroma lubenice bi se v temnem stoutu z intenzivnimi notami kave in čokolade popolnoma izgubila.

pivo in hrana
Unsplash
Postajajo vedno bolj priljubljena.

Sadje pivu dodajamo predvsem takrat, ko želimo poudariti svežino ali dodati novo plast kompleksnosti. Limeta se denimo odlično poda k lažjim ležakom, medtem ko suhe fige lahko dopolnijo globok, bogat karakter močnega imperial stouta.

Takšni domiselni pristopi pogosto navdušijo nove generacije pivcev, ki radi posegajo po posebnih, unikatnih okusih. Tisti, ki ostajajo zvesti bolj klasičnim slogom, pa še vedno najraje segajo po preverjenih čeških ali nemških ležakih.

Sadni značaj brez sadja?

Da, tudi to obstaja. Mnoga sodobna piva, predvsem stili kot IPA in pale ale, dobijo sadne note brez dodanega sadja. Ključno vlogo igra aromatični hmelj, ki daje note citrusov, manga, ananasa, breskev … Tudi slovenski hmeljarski razvoj ne zaostaja: sorte, kot so Styrian Wolf, Dragon in Fox, sodijo med svetovno prepoznavne.

steklenice piva
Unsplash
Za vsako priložnost se najde steklenica.

Pivo in poletni jedilnik

Sadna piva se odlično ujemajo z lahkimi poletnimi jedmi: solatami, sirovimi narezki, sadnimi pitami in celo s čokoladnimi sladicami. Poleg osvežitve v vročini lahko tako popestrijo tudi poletni piknik ali večerjo na prostem.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.