
Kaj boste skuhali danes?
Orehova potica
Za božične in velikonočne praznike orehova potica res ne sme manjkati!
Orehova potica
Za božične in velikonočne praznike orehova potica res ne sme manjkati!

Sestavine
testo
- 500 g bele moke
- sol
- približno 2 dl mleka
- 40 g (1 kocka) svežega kvasa
- 80 g sladkorja
- 0,3 dl ruma
- naribana limonova ali pomarančna lupinica
- 60 g masla
nadev
- 2 jajci
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 1,5 dl mleka
- 500 g mletih orehov
- 150 g sladkorja
- ½ žličke mletega cimeta
- 0,5 dl ruma
potrebujemo še
- model premera 24 cm
- maslo in ostra moka za model
- jajce in mleko za premaz
- sladkor v prahu za posip

Hot honey: Sladko-pikantna kombinacija, ki je obnorela svet
Hot honey ali pekoči med je novi TikTok trend, ki združuje sladkost medu in pekočo moč čilija. Enostaven recept za vsestransko omako, ki navdušuje.

Ne boste verjeli, kako dober je ta jabolčni kolač z marcipanom
Okusna kombinacija sočnih jabolk, marcipana in cimetovega prahu v preprostem kolaču, ki bo popestril vaše jesenske dni.

Hit med retro sladicami: Pijana nevesta po starem receptu
Pijana nevesta je ena tistih retro sladic, ki nas v hipu popeljejo nazaj v otroštvo. Mehka, opojna in kremasta; klasika, ki nikoli ne gre iz mode.
Sestavine
testo
- 500 g bele moke
- sol
- približno 2 dl mleka
- 40 g (1 kocka) svežega kvasa
- 80 g sladkorja
- 0,3 dl ruma
- naribana limonova ali pomarančna lupinica
- 60 g masla
nadev
- 2 jajci
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 1,5 dl mleka
- 500 g mletih orehov
- 150 g sladkorja
- ½ žličke mletega cimeta
- 0,5 dl ruma
potrebujemo še
- model premera 24 cm
- maslo in ostra moka za model
- jajce in mleko za premaz
- sladkor v prahu za posip
Postopek
V skledo presejemo moko in ji dodamo sol. Posebej v malo mlačnega mleka raztopimo kvas, v drugi posodi pa zmešamo jajci, sladkor, rum, vaniljev sladkor in limonovo ali pomarančno lupinico. Preostalo mleko segrejemo, maslo raztopimo.
Moki dodamo toplo mleko, primešamo jajčno mešanico ter dodamo raztopljen kvas in maščobo. Zmešamo v srednje gosto testo in ga gnetemo toliko časa, da postane elastično v notranjosti in gladko po površini, posode pa se ne prijema. (Testa za potice ne stepamo preveč, kajti pri daljšem stepanju postane med vzhajanjem tako rahlo, da ne zmore nositi teže nadeva.) Testo pokrijemo in pustimo, da vzhaja na sobni temperaturi toliko časa, da se prostornina podvoji.
Vzhajano testo pregnetemo in razvaljamo v pravokotnik debeline 0,5 cm, ki naj bo dolg toliko kot dvakratna dolžina premera modela. Robove obrežemo.
Mlačnemu mleku primešamo vse sestavine za nadev. Temperatura nadeva naj bo enaka temperaturi testa. Nadev namažemo na razvaljano testo. Nato testo čvrsto zvijemo, tako da ga med zvijanjem stalno rahlo zategujemo, na koncu pa samo povaljamo.
Model namažemo z maslom in obsujemo z moko. Zvito potico položimo v model. Na gosto jo do dna prebodemo z leseno špilo in jo na sobni temperaturi pustimo vzhajati. Pridobiti sme največ polovico prostornine. Pred peko jo premažemo z mešanico mleka in razžvrkljanega jajca in pri tem pazimo, da ne zamašimo luknjic. Pečemo jo 50 minut v pečici, segreti na 180 do 190 °C.
Potico režemo šele naslednji dan, ko je že dobro ohlajena. Pred postrežbo jo posujemo s sladkorjem v prahu.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Čokoladno deblo
Ta čudovita božična rulada simbolizira tradicionalno božično poleno, ki so ga v preteklosti kurili za srečo in toplino v prazničnih dneh.