
Potičke s šunko in ajdovo kašo
Potičke s šunko in ajdovo kašo

Sestavine
testo
- 300 g pšenične moke (tip 500 ali tip 400)
- ½ kocke kvasa
- 5 g sladkorja
- pribl. 1,5 dl mleka
- 40 g masla
- ¼ žličke soli
nadev
- 1 jajce
- 250 g kuhane prekajene šunke
- 150 g kuhane ajdove kaše
- 150 g kisle smetane
- ščepec majarona
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- sol
- poper

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.
Sestavine
testo
- 300 g pšenične moke (tip 500 ali tip 400)
- ½ kocke kvasa
- 5 g sladkorja
- pribl. 1,5 dl mleka
- 40 g masla
- ¼ žličke soli
nadev
- 1 jajce
- 250 g kuhane prekajene šunke
- 150 g kuhane ajdove kaše
- 150 g kisle smetane
- ščepec majarona
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- sol
- poper
Postopek
Šunko na drobno sesekljamo in jo zmešamo z ajdovo kašo, kislo smetano, jajcem in začimbami.
V manjšo posodo ali skodelico nadrobimo kvas, mu primešamo malo moke in sladkorja ter toliko mlačnega mleka, da dobimo gosto tekoče testo. Kvasec pustimo, da naraste za enkratno količino.
Moko presejemo v skledo. Jajce razžvrkljamo in mu dodamo sol. V preostalem mlačnem mleku raztopimo maslo, prilijemo k jajcu in dobro premešamo. Moki prilijemo kvasec in premešamo. Prilijemo jajčno mešanico in vse skupaj s kuhalnico zmešamo v testo. Testo z rokami na hitro zgnetemo v gladko kepo, ki se loči od posode. Posodo pokrijemo in pustimo, da testo vzhaja 15 minut.
Testo in nadev razdelimo na tretjine. Eno tretjino testa razvaljamo na debelino 1 do 2 mm, v pravokotnik, ki naj bo dolg približno 40 cm. Pravokotnik po dolgem prerežemo na pol, da dobimo dva trakova testa. Oba trakova na tanko premažemo z nadevom in vsakega posebej zvijemo. Vsak zvitek razrežemo na tri enako dolge dele in jih položimo v modelčke (glej nasvet). Na enak način pripravimo preostali dve tretjini testa in nadeva. Potičke pečemo približno 20 minut v pečici, ogreti na 180 °C. Pečene potičke takoj zvrnemo iz modelčkov in še vroče popršimo z mrzlo vodo, da dobijo zlato rjavo barvo.
Nasvet
Recept in potičke sta prispevala Jezeršek Gostinstvo in lePotica.
Nasvet
Priporočamo, da za peko uporabite silikonske modelčke, ki jih ni treba namastiti, potičke pa se kljub temu zlahka zvrnejo iz njih.
Nasvet
Namesto mini potičk lahko spečemo tudi eno veliko potico (v modlu premera približno 20 cm). Potico v modlu vzhajamo približno 15 minut, nato jo v pečici, ogreti na 190 °C, pečemo približno 40 minut.