
Pirino-ajdova potica s sesekljanimi orehi
Zdrava potica
Pirino-ajdova potica s sesekljanimi orehi
Zdrava potica

Sestavine
testo
- 200 g ajdove moke
- 150 g bele pšenične moke
- 150 g pirine moke
- 30 g svežega kvasa
- 30 g masla
- 40 g sladkorja
- pribl. 2 dl mleka
- vaniljev sladkor
- sol
namaz
- 1 dl kisle smetane
- ½ jajca
posip
- 100 g krušnih drobtin
- 150 g sesekljanih orehov
- 100 g sladkorja
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- lupina 1 limone
- ½ žličke cimeta
- mleko in jajce za premaz

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.

Za gurmane: osso buco po receptu Vesne Pernarčič
Osso buco je v Italiji prava klasika. Pripravlja se iz bočnika s kostjo, počasi kuha in postreže z rumeno rižoto. Tako ga naredi Vesna Pernarčič.

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.
Sestavine
testo
- 200 g ajdove moke
- 150 g bele pšenične moke
- 150 g pirine moke
- 30 g svežega kvasa
- 30 g masla
- 40 g sladkorja
- pribl. 2 dl mleka
- vaniljev sladkor
- sol
namaz
- 1 dl kisle smetane
- ½ jajca
posip
- 100 g krušnih drobtin
- 150 g sesekljanih orehov
- 100 g sladkorja
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- lupina 1 limone
- ½ žličke cimeta
- mleko in jajce za premaz
Postopek
Najprej pripravimo testo tako, da polovico predpisane količine tekočine zavremo in z njo poparimo ajdovo moko, zato da se škrob v moki bolje veže na belo moko in da se pečeno testo potem ne drobi tako hitro. Dobro premešamo in malo ohladimo. V malo vode raztopimo kvas. Še mlačni moki primešamo belo in pirino moko, raztopljen kvas, raztopljeno maslo, sol in obe vrsti sladkorja.
Počasi dodajamo drugo polovico tekočine in zgnetemo srednje gosto testo; pazimo na količino dodane tekočine, kajti testo iz ajdove moke lahko hitro postane premokro.
Testo vzhajamo, da se količina testa pri vzhajanju podvoji. Medtem v skodelici premešamo jajce in kislo smetano. V večji skledi zmešamo tudi vse sestavine za posip. Pečico segrejemo na 190 ˚C.
Testo razvaljamo, ga premažemo z zmesjo jajc in kisle smetane ter potresemo s posipom. Temperatura nadeva naj bo enaka temperaturi testa. Trdo zavijemo in položimo v pripravljen model.
Potico do dna večkrat prebodemo in še enkrat vzhajamo. Pred peko jo tanko premažemo z mešanico mleka in jajc. Pri tem pazimo, da ne zapolnimo luknjic, ki smo jih naredili pri prebadanju. Pečemo 50 minut.