Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Oster kot hren


Eva Lunc
1. 3. 2015, 00.00
Posodobljeno
03. 04. 2025 · 11:24
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Hrenu se godi krivica. En dan v letu je skoraj na vsaki mizi, čeprav v senci imenitnejših velikonočnih jedi, šunke, potice in pirhov. V svoji stranski vlogi je nepogrešljiv, saj ima poleg kulinaričnega tudi simbolni pomen. Žal pa že naslednji dan nanj kaj radi pozabimo kljub nedvomnim gastronomskim odlikam – izjemnemu okusu in ostrini – zaradi katerih čudovito dopolnjuje mesne, ribje in tudi zelenjavne jedi. Čas je, da mu povrnemo kulinarično veljavo in znova odkrijemo tudi njegove zdravilne lastnosti.

oster-kot-hren_1115x560_acf_cropped.jpg

Hren je trajnica iz družine križnic, v katero spadata, na primer, tudi zelje in gorčica. Izvira iz jugovzhodne Evrope in zahodne Azije, danes pa je razširjen po vsem svetu. Rastlina zraste do 1,5 metra visoko.

V kulinariki se uporablja njen beli koren, čeprav so užitni tudi listi, ki so podobnega okusa – mlade spomladanske hrenove liste, ki delujejo čistilno in vsebujejo vitamin C, so nekoč pripravljali v solati. Morda je to pomlad priložnost, da jih spet pokusimo ob regratu, čemažu in drugih zeleh!

hren-705x693.jpg
Hrenov koren – ne samo za hrenovo omako! Poglejte naše recepte s hrenom.

Hren nekoč

V srednjem veku so hrenov koren in liste uporabljali v medicini, v prehrani pa le koren kot začimbo za meso. Do 17. in 18. stoletja, ko so v Evropo prinesli čili in poper, je bil poleg gorčice edina pekoča začimba.

Kako pripravimo in ponudimo hren

Hrenov koren ima značilno aromo, ki se sprosti, ko ga narežemo ali naribamo, in zelo oster okus. Koren olupimo, naribamo in takoj uporabimo, ali pa ga moramo zaliti s kisom, sicer sčasoma izgubi ostrino, potemni in postane grenak.

Nariban hren ponudimo predvsem k mesu, torej šunki in drugi prekajeni svinjini, k teletini, govedini in divjačini. Odlično se prileže tudi k ribam močnega okusa, na primer k tunu, in prekajenim ribam, kot so postrv, losos in skuša. Lahko ga tudi vmešamo v krompirjev pire.

Lahko uporabimo sveže naribanega (da ne potemni, ga pokapamo z limonovim sokom) ali zalitega v kisu, s smetano, majonezo ali v raznovrstnih omakah. Odličen je tudi s skuto ali kislo smetano v namazih. Nikakor pa hrena preveč ne segrevamo, saj tudi s tem izgubi svojo značilno ostrino in okus.

budl-ali-gorenjska-prata-v-topli-hrenovi-omaki-705x470.jpg
Búdl ali gorenjska prata v topli hrenovi omaki – gorenjska velikonočna jed

Kdaj je najboljši

Hren je najboljši v zimskih mesecih. Pri nakupu smo pozorni na to, da izberemo neizsušene, čvrste korenine. Svež hren hranimo v papirnati vrečki v hladilniku do enega tedna ali pa ga narežemo na manjše kose in do uporabe zamrznemo.

Vpliv hrena na zdravje

Poleg gastronomskega in simboličnega pomena ima hren tudi izjemne zdravilne učinke. Že v preteklosti so ga pogosto uporabljali kot zdravilo, saj pomaga pri okužbah dihal in sečil, astmatičnih napadih in prehladih. Priporočajo ga tudi bolnikom, ki imajo revmo, sladkorno bolezen ali pa jih muči protin. Pomaga tudi kot obkladek pri vnetih sklepih, deluje kot analgetik in ima antibiotične lastnosti.

Hren je torej v vseh pogledih pravo superživilo. Naj se večkrat znajde na naši mizi – za kulinarične užitke in za zdravje.

Recepti s hrenom

cloud

Trenutno

17 °C

Oblačno

petek, 11. 4

Delno oblačno

3 / 19 °C cloud-sun

sobota, 12. 4

Delno oblačno

5 / 20 °C cloud-sun

nedelja, 13. 4

Oblačno

7 / 18 °C cloud

7-dnevni obeti


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.