Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 3 min.

Hren, kot ga še niste poskusili: ideje za praznične dni


Uredništvo
19. 4. 2025, 12.42
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Hrenu se godi krivica, ko nariban ostane v senci velikonočnih dobrot. Iz njega raje pripravite okusne omake, v solato pa dodajte mlado hrenovo listje.

smetanov hren
Shutterstock
Oster okus hrena omilimo s kislo ali rahlo stepeno sladko smetano

Hren je na vsaki slovenski mizi le en dan v letu, a je v svoji stranski vlogi za veliko noč kljub temu nepogrešljiv, saj ima poleg kulinaričnega tudi simbolni pomen - z ostrino simbolizira kristusove žeblje in bolečino. Vendar ni nujno, da ga le naribamo. Iz njega lahko pripravimo zanimive velikonočne priloge, preprosto hrenovo kremo, kuhano teletino s hrenom, lososove burgerje s hrenom, okusni pa so celo njegovi mladi listi!

Žal pa že dan po veliki noči nanj radi pozabimo kljub nedvomnim gastronomskim odlikam, izjemnemu okusu in ostrini, zaradi katerih čudovito dopolnjuje mesne, ribje in tudi zelenjavne jedi. Zakaj se navdušujemo nad japonskim wasabijem, na naš domači hren pa pozabljamo?

Čas je, da mu povrnemo veljavo in znova odkrijemo njegove zdravilne lastnosti in preproste uporabne recepte - našteli smo jih kar precej, dovolj za vse leto.

Kuhana teletina s kruhovim hrenom
Kochen&Küche
Kuhana teletina s kruhovim hrenom

RECEPT:

Užitni so tudi listi

Hren je trajnica iz družine križnic, v katero spadata, na primer, tudi zelje in gorčica. Izvira iz jugovzhodne Evrope in zahodne Azije, danes pa je razširjen po vsem svetu. Rastlina zraste do 1,5 metra visoko. 

V kulinariki se uporablja njen beli koren, čeprav so užitni tudi listi, ki so podobnega okusa – mlade spomladanske hrenove liste, ki delujejo čistilno in vsebujejo vitamin C, so nekoč pripravljali v solati. Morda je to pomlad priložnost, da jih spet pokusimo ob regratu, čemažu in drugih zeleh!

hren koren
Dober tek
Hrenovo listje lahko vmešate v solato.

V srednjem veku so hrenov koren in liste uporabljali v medicini, v prehrani pa le koren kot začimbo za meso. Do 17. in 18. stoletja, ko so v Evropo prinesli čili in poper, je bil poleg gorčice edina pekoča začimba.

Kako pripravimo in ponudimo hren

Hrenov koren ima značilno aromo, ki se sprosti, ko ga narežemo ali naribamo, in zelo oster okus. Koren olupimo, naribamo in takoj uporabimo, ali pa ga moramo zaliti s kisom ali limoninim sokom, sicer sčasoma izgubi ostrino, potemni in postane grenak.

RECEPT:

Nariban hren ponudimo predvsem k mesu, torej šunki in drugi prekajeni svinjini, k teletini, govedini in divjačini. Odlično se prileže tudi k ribam močnega okusa, na primer k tunu, in prekajenim ribam, kot so postrv, losos in skuša. Lahko ga tudi vmešamo v krompirjev pire.

Lahko uporabimo sveže naribanega, dodamo mu lahko kis, naribana jabolka, lahko ga pripravimo s kislo ali rahlo stepeno sladko smetano, nekateri ga mešajo tudi s skuto ali majonezo. 

Búdl, gorenjska prata
Cveto Sonc / Dober tek
Búdl ali gorenjska prata v topli hrenovi omaki

RECEPT:

Kdaj je najboljši

Hren je najboljši v zimskih mesecih. Pri nakupu smo pozorni na to, da izberemo neizsušene, čvrste korenine. Svež hren hranimo v papirnati vrečki v hladilniku do enega tedna ali pa ga narežemo na manjše kose in do uporabe zamrznemo.

Vpliv hrena na zdravje

Poleg gastronomskega in simboličnega pomena ima hren tudi izjemne zdravilne učinke. Že v preteklosti so ga pogosto uporabljali kot zdravilo, saj pomaga pri okužbah dihal in sečil, astmatičnih napadih in prehladih. Priporočajo ga tudi bolnikom, ki imajo revmo, sladkorno bolezen ali pa jih muči protin. Pomaga tudi kot obkladek pri vnetih sklepih, deluje kot analgetik in ima antibiotične lastnosti.

Hren je torej v vseh pogledih pravo superživilo. Naj se večkrat znajde na naši mizi – za kulinarične užitke in za zdravje.

Recepti s hrenom

Preprosta hrenova krema

Preprosto hrenovo kremo pripravimo tako, da 100 ml sladke smetane čvrsto stepemo, primešamo žlico kisle smetane in dve žlici naribanega hrena. Začinimo s soljo, poprom in po želji malce limoninega soka. Dobro premešamo in postrežemo.

Namig: Kremo lahko pripravimo vnaprej, jo hranimo v hladilniku in postrežemo kot svež začetek velikonočnega zajtrka.

hren
Shutterstock
Na hren med letom prepogosto pozabimo




© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.