Ste za poletno osvežitev? Pripravite sivkin sirup
Kako ujeti poletje v steklenico in uživati v njegovem okusu tudi v drugih letnih časih? Odgovor je enostaven – s pripravo sivkinega sirupa!

Sivka je že stoletja znana po svojih blagodejnih učinkih in prijetnem vonju. Med številnimi izdelki, ki jih lahko pripravimo iz te nežne aromatične rastline z značilno vijoličasto barvo, je eden najbolj posebnih prav gotovo sivkin sirup – prefinjena in dišeča pijača, ki ujame bistvo poletja in narave v tekoči obliki.
Sivkin sirup je sladek izvleček iz cvetov prave sivke, pripravljen s sladkorjem in vodo. Ima edinstveno aromo – nežno cvetlično, zeliščno in rahlo medeno, ki deluje pomirjujoče in osvežujoče. Uporablja se tako v kulinariki kot v domači lekarni, vedno pa pusti poseben vtis.
Španski vetrci so odlična izbira, kadar se sprašujemo, kako porabiti beljake
Mavrični španski vetrci
Ker ima sivka pomirjujoč učinek, lahko sivkin sirup, razredčen v vodi ali čaju, pomaga pri sprostitvi. Njegov okus je izrazit, a nevsiljiv, zato odlično dopolnjuje sladice in pijače, prav tako se lahko pohvali s privlačno, nežno vijolično ali jantarno barvo.
Kako uporabiti sivkin sirup v domači kuhinji
V kulinariki lahko sivkin sirup uporabimo pri pripravi osvežilnih pijač. Nekaj žlic sirupa lahko zmešamo z limoninim sokom in hladno vodo ter se osvežimo s sivkino limonado, odlično se sirup obnese tudi v raznih koktajlih, kot sta gin tonik in prosecco. Uporabimo ga lahko tudi v ledenih čajih. Zeliščni ali sadni čaji z dodatkom sivke namreč postanejo prijetno aromatični.
S sivkinim sirupom lahko prelijemo palačinke in vaflje in tako nadomestimo klasičen javorjev sirup, ali pa nekaj kapljic dodamo v naravni jogurt ali vaniljev sladoled in ustvarimo prefinjeno kombinacijo sladoleda oziroma jogurta. Prav tako lahko sivkin sirup dodamo v razne biskvite, kreme ali glazure in tako sladicam dodamo cvetlični pridih.

V manjših količinah lahko sivkin sirup uporabljamo tudi za marinade (npr. za perutnino), solatne prelive ali sirne plošče, kjer prispeva zanimiv kontrast.
Kako pripravimo domač sivkin sirup
Sivkin sirup lahko enostavno pripravimo kar sami doma. Potrebovali bomo:
- 2–3 žlice posušenih ali pest svežih cvetov prave sivke, ki jo naberemo v suhem vremenu, ko so popolnoma odprti in aromatični,
- 1 liter vode,
- 1 kg sladkorja (po želji rjav ali bel),
- sok 1 limone (za svežino in obstojnost).
Najprej zavremo vodo in jo prelijemo čez sivkine cvetove. Mešanico pokrijemo in pustimo stati 12 do 24 ur, da se aroma izloči. Če želimo intenzivnejšo vijolično barvo, dodamo nekaj borovnic ali hibiskusa.
Nato tekočino precedimo in dodamo sladkor ter limonin sok. Vse skupaj pristavimo na ogenj in segrevamo toliko časa, da se sladkor popolnoma raztopi.
Pripravljen vroč sok nalijemo v sterilizirane steklenice in dobro zapremo.
Sirup hranimo v hladnem in temnem prostoru. Po odprtju ga hranimo v hladilniku.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se