
Juha iz rdeče pese s hrenom
Sladka rdeča pesa se rada druži z ostrim okusom hrena. Preizkusite to kombinacijo v odlični juhi.
Juha iz rdeče pese s hrenom
Sladka rdeča pesa se rada druži z ostrim okusom hrena. Preizkusite to kombinacijo v odlični juhi.

Sestavine
- 500 g kuhane rdeče pese
- 1 žlička masla
- 1 sesekljana šalotka (ali 1 žlica čebule)
- svež timijan
- 2 dl sladke smetane
- pribl. 2 dl vode ali zelenjavne jušne osnove
- sol
- 1 žlica kisle smetane
- 1 žlica drobno naribanega hrena (ali 2 žlici delikatesnega)
- kisla smetana, ko postrežemo
- sveže nariban hren, ko postrežemo (po želji)

Tako lahko porabite presežek paradižnika
Polsušeni paradižnik je čudovit način, da porabimo presežke paradižnika, ko ga je na vrtovih in na tržnicah v izobilju, in ga shranimo za hladnejše dni.

Blitva: zakladnica vitaminov, folne kisline in popolna poletna priloga
Blitva je lahko na jedilniku vse leto, a običajno predvsem v poletnih mesecih pogosteje posežemo po njej, ko se kot priloga znajde ob morskih sadežih. Vsebuje malo kalorij in veliko dobrega.

Kaj je liofilizacija in zakaj je hrana po njej tako posebna
Morda se sliši zapleteno, a rezultat je okusen in zdrav. Liofilizacija je postopek, s katerim živila posušijo z globokim zamrzovanjem.
Sestavine
- 500 g kuhane rdeče pese
- 1 žlička masla
- 1 sesekljana šalotka (ali 1 žlica čebule)
- svež timijan
- 2 dl sladke smetane
- pribl. 2 dl vode ali zelenjavne jušne osnove
- sol
- 1 žlica kisle smetane
- 1 žlica drobno naribanega hrena (ali 2 žlici delikatesnega)
- kisla smetana, ko postrežemo
- sveže nariban hren, ko postrežemo (po želji)
Postopek
V kozici stopimo maslo in na njem popražimo šalotko. Dodamo na kocke narezano rdečo peso in malo tekočine, v kateri se je kuhala (če imamo vakuumsko pakirano peso, dodamo tekočino iz zavitka). Solimo in malo pokuhamo, da je pesa res mehka. Vse skupaj zmeljemo v multipraktiku ali s paličnim mešalnikom.
Pire vrnemo v kozico, dodamo sladko smetano in vodo, zavremo in kuhamo, da tekočina malo povre in dobimo precej gosto kremno juho. Vmešamo še kislo smetano in hren.
Juho naložimo v skledice, okrasimo s kislo smetano in po želji tudi posujemo z malo naribanega hrena.